Augmenten un 33% les famílies de Sant Cugat ateses a Càritas

Un 2,3% de la població de la ciutat és atesa per l'entitat amb alguns dels seus programes


Temes relacionats

Treball en temps de confinament: l'ajuda que no pot parar (17/abr/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del Rebost de Càritas / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu del Rebost de Càritas / Foto: Cugat Mèdia

Les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de la Covid-19 s'han fet notar a Càritas Sant Cugat. Durant el 2020, l'entitat ha atès un 33% més de famílies que l'any anterior, que han superat el miler i les més de 2.100 persones. De les 1.051 famílies usuàries durant l'any passat, més de la meitat (662) s'han adreçat per primera vegada a Càritas, el doble que el 2019. De fet, el 2,3% de la població de Sant Cugat ha estat usuari de Càritas. Un símptoma que la vulnerabilitat ha arribat a persones noves, i és per això que l'entitat adverteix dels perills que aquesta pobresa s'acabi cronificant.

"La situació ens ha obligat a ser creatius", ha afirmat el rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Emili Marlès, durant la presentació aquest dimarts de la memòria de Càritas del 2020. I les xifres ho evidencien. El febrer del 2020 -abans de l'inici de l'estat d'alarma- Càritas va atendre 268 famílies i 651 persones. Actualment l'entitat està atenent 380 famílies i 935 persones, un 41,79% més.

En el moment més crític, el juny de l'any passat, l'entitat va arribar a atendre 589 famílies i 1.371 persones, un 242% més.

Cronificació de la pobresa
A més de l'increment d'usuaris, destaca que més de la meitat d'ells accedien a l'ajuda de Càritas per primera vegada. Són 662 famílies les que han accedit a Càritas per primera vegada. Marlès creu que això demostra que existeix un problema que s'està allargant i que es pot enquistar.

Majoritàriament, els usuaris de Càritas són persones soles (443), seguit de parelles amb fills (245), famílies monoparentals (208), parelles sense fills (79), persones amb un altre tipus de parentiu (41) i persones sense parentiu (6).

D'aquests, el 41,67% vivien en habitacions rellogades, un 12,18% han estat acollits a domicilis particulars i un 7,23% vivia en un infrahabitatge.

Unes xifres davant les quals la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha reconegut que "queda feina per fer", no només com a resposta a l'emergència social actual, sinó també per abordar les causes de la precarietat.

Voluntaris, l'ànima de Càritas
Alhora que s'han anat incrementant els usuaris, també ho han fet els voluntaris i les aportacions. "La societat santcugatenca ha estat molt generosa", ha afirmat Marlès. L'entitat ha comptat amb el suport de 245 voluntaris i ha destinat més de 870.000 euros a programes d'atenció, la gran majoria provinents de donacions i socis, així com de Càritas diocesana de Terrassa -100.923 euros- i de l'Ajuntament -80.000 euros-. És gairebé el 86% de tot el pressupost de la parròquia.

Serveis en època de pandèmia
Durant el 2020, Càritas ha mantingut els principals serveis, adaptant-los a les restriccions i la situació sanitària.

  • Rebost: 301.000 Kg de menjar en 10.386 lots alimentaris.
  • El menjador 'el Recer': 3.569 àpats i 28 usuaris.
  • Bugaderia i dutxes: 26 usuaris.
  • Llar: 3 usuaris.
  • Talleret: 17 persones.
  • Arrela't: 38 persones.
  • Un nen una joguina: 263 infants i 15.714 euros recaptats.
  • Reforç escolar: 11 joves de Secundària.
  • Inserció laboral: 124 usuaris.
  • Programa d'alfabetització: 13 usuaris.
  • Programa de conversa: 29 usuaris.
  • Hort solidari: 2.596 kg i 1.563 unitats de cultiu.





  • Emili Marlès

    Tenim un problema que s'està enquistant i s'està allargant. Ha baixat una mica el pic de la pandèmia, però estem encara molt per sobre del que és normal.

    Núria Gibert

    S'ha de treballar per pal·liar l'emergència i per revertir les causes que generen precarietat.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.