Consells i recomanacions per evitar les estafes virtuals més recurrents a Sant Cugat
Durant el 2021 els Mossos han registrat 273 denúncies per estafes, la majoria lleus i relacionades amb les dades bancàries
Els Mossos han registrat 273 estafes a Sant Cugat el 2021 / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 11/mai/21 per Martí González
Termes com 'phishing' o 'scam', relacionats amb les estafes virtuals, són cada vegada més habituals. Recentment s'ha fet públic el cas d'un fals militar que ha utilitzat un nou model d'estafa, l'anomenada de 'l'enamorat virtual', per aconseguir 118.000 euros d'una dona de Lleida que havia conegut a través de les xarxes socials, i també les primeres estafes a través de Bizum. A Sant Cugat, segons dades dels Mossos, els confinaments i l'augment de l'ús de la tecnologia no han provocat un increment d'aquest tipus de delictes, que sí que han crescut progressivament els últims anys. Aquest 2021, el cos ha registrat 273 denúncies per estafes, la majoria lleus i relacionades amb les dades bancàries, i una quarantena de les quals virtuals (a través de correu electrònic, web, xarxes socials, SMS...). Una xifra que, segons el caporal de proximitat de la comissaria de Sant Cugat, Joan Ferri, 'no és alarmant'. Al municipi, a més, no s'ha registrat cap cas d'estafa directament relacionada amb la pandèmia. Tot i això, els Mossos recomanen no confiar en estranys, en ofertes exagerades per compres per internet ni en webs, aplicacions i correus desconeguts.
S
Tipus d'estafes virtuals més freqüents a Sant Cugat
Consells per evitar ser víctima d'una estafa virtual
Els últims dies s'ha conegut un tipus d'estafa virtual nova, relacionada amb l'aplicació per fer transferències de diners immediates Bizum. Aquesta aplicació permet fer enviaments de diners a través del número de telèfon mòbil, però també permet reclamar diners a un contacte. Doncs el modus operandi detectat a La Rioja va ser el d'un comprador d'un cotxe que li va dir al venedor que li enviava per Bizum 400 euros de paga i senyal, però enlloc d'enviar els diners, els reclamava. I el venedor, despistat, va acceptar pensant que era la transferència cap a ell.
Ante una estafa acude a la @policia. Desde Bizum no podemos garantizar la buena voluntad del vendedor, pero sí colaborar con las autoridades facilitando información registrada en los sistemas. Siempre hay un rastro a seguir para, tarde o temprano, “cazar” al presunto estafador.
— Bizum (@Bizum_ES) December 27, 2017
DECLARACIONS
Joan Ferri
No ens hem d'alertar. Tot i que ens preocupa qualsevol nombre d'aquest tipus de delictes, però no és un fet que hagi augmentat amb la pandèmia, ja fa anys que la gent fa pagaments i transaccions per aquestes vies.
Your browser doesn’t support HTML5 audio