'Aquí visquè Joaquín Moya Braulio, deportat a Mauthausen i assassinat a Gusen'

Sant Cugat instal·la sis 'Stolpersteine' en homenatge als santcugatencs deportats al camp de concentració nazi

Imatge de les 'stolpersteine', exposades al Museu de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 7/mai/21 per Sergio Morales

Joaquín Moya Braulio, Francisco Calventus Navarro, Lorenzo Villa Gibanel, Miquel Sánchez García, Bonaventura Bartralot Auladell i Josep Puiggrós Paloma. Són els sis santcugatencs que van passar pel camp de concentració nazi de Mauthausen després d'exiliar-se quan va acabar la Guerra Civil. Només Bartralot i Puiggrós van ser alliberats; la resta van morir assassinats a Gusen i Hartheim. Vuit dècades després d'aquells fets, Sant Cugat ret homenatge a aquests sis veïns de la ciutat i ho fa amb instal·lació de 'Stolpersteine' (llambordes, en català) a les portes de les cases on van viure. Aquests elements, que s'instal·laran aquest dissabte en compliment d'un acord del ple municipal, contenen l'any de naixement, l'any d'exili, l'any de deportació i l'any de l'assassinat o de l'alliberament.


  • Joaquín Moya Braulio. Nascut el 1900, es va exiliar l'any 1939. Un any després el van deportar al camp de Mauthausen. El 15 d'octubre de 1941 va ser assassinat al camp de Gusen. L'últim lloc on va viure a Sant Cugat era el número 56 del carrer Montserrat.
  • Francisco Calventus Navarro. Va néixer el 1904 i va viure a Sant Cugat al número 42 del carrer Hospital. També es va exiliar quan va acabar la Guerra Civil i el 1940 va ser deportat a Mauthausen. El van assassinar el 31 d'octubre de 1941 a Gusen.
  • Lorenzo Villa Gibanel. Va néixer el 1904 i es va exiliar quan va acabar la guerra espanyola. Fins llavors, vivia al carrer Escaletes, número 4. L'any 1941 el van deportar a Mauthausen i el 14 de novembre del mateix any va ser assassinat a Gusen.
  • Miguel Sánchez García. Va néixer el 1908 i es va exiliar el 1939. El van deportar l'any 1941 a Mauthausen i el van assassinar aquell mateix any al castell de Hartheim. A Sant Cugat, l'última casa on va viure estava al número 15 del carrer de Sant Ramon.
  • Bonaventura Bartralot Auladell. Nascut el 1902 i exiliat el 1939. Vivia al número 26 del carrer de Sant Antoni. El van deportar el 1941 a Mauthausen i va ser alliberat.
  • Josep Puiggrós Paloma. Va néixer el 1909 i va viure al número 24-26 de la rambla de Ribatallada. Es va exiliar l'any 1939 i el van deportar a Mauthausen el 1943. Va ser alliberat.

  • L'escultor alemany Günter Demnig va ser l'impulsor de les 'Stolpersteine', un projecte on es donen la mà "art i memòria". Arreu del continent europeu, repartides en 24 països, hi ha instal·lades 75.000 llambordes com les que ara arriben a Sant Cugat. Sabadell i Rubí ja en tenen, i a Terrassa també en posaran aquest mes de maig. En el cas de Sant Cugat ha estat l'historiador José Fernando Mota, amb el suport de la regidoria de Memòria Històrica de l'Ajuntament, l'encarregat de fer la recerca de qui eren aquestes persones i on van viure.

    Les llambordes 'Stolpersteine' són blocs de ciment, d'aproximadament 10 per 10 centímetres, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima. Hi ha més de 82.000 llambordes a tot el món.

    Un itinerari per la memòria

    Aquest dissabte s'instal·laran les 'Stolpersteine' als indrets on van viure els sis santcugatencs deportats a Mauthausen. Es farà amb un itinerari que conduirà el mateix Mota, que explicarà els detalls de les vides d'aquestes persones. A la trobada també hi haurà una intervenció artística per part del col·lectiu Som Veïnes, en el marc del seu programa 'Les places de la memòria'. La ruta arrencarà a les 11.30 h a la plaça de l'Om, a les portes del Museu, i s'allargarà fins a les 13.30 h.

    L'historiador Mota oferirà, a més, una xerrada amb motiu de la presentació del quart número dels Quaderns Monogràfics de Patrimoni i Història de Sant Cugat, que aborda 'Els deportats santcugatencs a Mauthausen'. La ponència serà el 20 de maig a les 19 h al Museu del Monestir.

    El Memorial Democràtic instal·larà 119 llambordes 'Stolpersteine' a Catalunya fins a finals d'any

    El Memorial Democràtic preveu instal·lar, entre els mesos de maig i desembre d'aquest any 2021, 119 'Stolpersteine' a Catalunya en record dels deportats als camps de concentració nazis. En aquests moments a Catalunya hi ha 270 llambordes com aquestes. Amb la col·locació de les noves peces, a finals de 2021 n'hi haurà 389. El Memorial Democràtic és l'encarregat d'adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació.