Col·lectius ecologistes aposten per un Pla Especial per fer realitat el parc periurbà al camp de golf de Can Sant Joan
Els col·lectius en favor del parc periurbà s'encomanen al compromís municipal de Rubí i Sant Cugat per frenar la recuperació del golf
Imatge d'arxiu dels terrenys del camp de golf de Can Sant Joan / Foto: Plataforma Reconvertim el Camp de Golf
SocietatPublicat el 4/mai/21 per Sergio Morales
Els col·lectius en favor que el camp de golf de Can Sant Joan esdevingui un gran parc interurbà han posat en paper com imaginen aquest espai en un futur. Proposen que estigui distribuït en quatre grans ambients: un de fluvial, a l'entorn de la riera dels Alous; un altre de forestal; un d'agrícola; i un destinat a funcions cíviques, socials, esportives i culturals. Malgrat que l'Incasòl, empresa pública propietària de les gairebé 90 hectàrees de terreny, aposta per recuperar-hi l'activitat del golf, els col·lectius (Plataforma Reconvertim el Camp de Golf, Rubí d'Arrel, l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat i ADENC) consideren que l'última paraula la tenen els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat.
És per aquest motiu que consideren que un Pla Especial seria el marc ideal perquè les administracions municipals definissin l'acord per gestionar l'espai verd. Aquest seria el punt de partida per configurar un òrgan gestor, que podria tenir forma de consorci, mancomunitat o associació de municipis. En una roda de premsa aquest dimarts, els col·lectius ecologistes han refermat l'aposta per establir una estratègia en dos quadriennis: un entre 2021 i 2025, en què quedaria resolta tota la burocràcia i s'establiria una dotació pressupostària inicial de gestió, que calculen se situaria en 5.000 euros per hectàrea. L'altre, de 2026 a 2030, un període per consolidar la iniciativa.
Amb la iniciativa, que té el suport d'una seixantena d'entitats, comerços, centres educatius, sindicats i formacions polítiques, es vol contribuir a consolidar la via verda que connectaria Collserola amb Sant Llorenç del Munt. Can Sant Joan forma part de la plana del Vallès, una comarca on, segons el president d'ADENC, Joan Carles Salles, "es protegeixen serralades, però no les planes".
La proposta que fan els col·lectius també té en compte contribuir en indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a 2030, com contribuir a la salut i benestar de la ciutadania, garantir llocs de feina, promocionar el consum responsable i de proximitat i actuar en favor del medi ambient.
Tots a una
Malgrat que l'Incasòl, empresa pública propietària dels terrenys, aposta per recuperar l'activitat de golf en aquest espai, els col·lectius apel·len a la voluntat política dels ajuntaments de Rubí i Sant Cugat, on els plens municipals van donar llum verda a mocions per estudiar la viabilitat d'un gran parc interurbà. De fet, Salles considera que la decisió depèn dels dos municipis, ja que "tenen la potestat de definir els usos" i podrien executar, fins i tot, una suspensió de llicències per aturar la iniciativa de l'Incasòl. De fet, bona part dels terrenys que formen part del terme municipal de Sant Cugat tenen una qualificació urbanística per acollir-hi equipaments; per tant, el ventall d'opcions ofereix "moltes possibilitats".La membre de la plataforma Reconvertim el Camp de Golf, Mireia Gascón, ha agraït que l'Ajuntament de Rubí s'hagi sumat al rebuig a la proposta de l'Incasòl, però ha lamentat que en el cas de Sant Cugat no s'ha produït aquesta "contundència". "Estan a l'espera de veure què diu l'Incasòl", ha lamentat, i confia que "les administracions locals ja poden començar a agafar el relleu que hem fet".
Ara bé, a l'acció de les entitats i de les administracions cal afegir-hi una altra peça: la de la participació i mobilització ciutadana, que els col·lectius consideren clau perquè l'Incasòl "canviï de xip".
Proposta
DECLARACIONS
Mireia Gascón
Els ajuntaments tenen un paper clau. L'Incasòl pot voler una cosa, però si l'administració fa una defensa d'un projecte molt contret, llavors l'Incasòl té menys possibilitats.
Your browser doesn’t support HTML5 audio