Nutri-score: l'etiquetatge frontal que desaprova els fruits secs, l'alvocat i l'oli d'oliva

Expertes de Sant Cugat expliquen a Cugat Mèdia els inconvenients del semàfor nutricional


  • Comparteix:

El Nutri-score és un sistema d'etiquetatge frontal dels productes alimentaris envasats / Foto: Cugat Mèdia

El Nutri-score és un sistema d'etiquetatge frontal dels productes alimentaris envasats / Foto: Cugat Mèdia

L'anunci de la implementació del Nutri-score per part de McDonald's, la cadena de menjar ràpid per antonomàsia, ha revifat la polèmica al voltant d'aquest sistema d'etiquetatge frontal dels productes alimentaris. La pediatra Anna Pizà, del CAP Can Mates, i Andrea Puigdellívol, de Cabanas Nutrition, han explicat a Cugat Mèdia els punts dèbils d'aquesta eina de valoració de la qualitat nutricional dels aliments.

En l'àmbit pràctic, el Nutri-score és un semàfor nutricional que classifica els productes alimentaris envasats en cinc categories diferents. Segons aquest sistema, la millor opció són els productes classificats amb la lletra A (color verd fosc). Seguidament, venen els productes amb la lletra B (verd clar), la C (groc) i la C (taronja). La pitjor opció són els productes etiquetats amb la lletra E (color vermell). A l'hora de fer la classificació, el Nutri-score té en compte tant les aportacions nutricionals positives (contingut en fruites, verdures, fibres i proteïnes) com les negatives (calories, grasses saturades, sucres i sal).

Quina és la polèmica?
El problema és que no té en compte la qualitat de l'aliment en si, només es fixa en els seus nutrients. Així, per exemple, dona una puntuació molt baixa a l'oli d'oliva o als fruits secs, perquè són molt calòrics, encara que siguin aliments molt saludables, i una bona puntuació als lactis edulcorats, obviant la quantitat de sucres (nutricionalment, els edulcorants també són sucres, encara que tinguin menys calories) que incorporen. Tot i que l'objectiu d'aquest etiquetatge és comparar productes de la mateixa categoria (per exemple, els diferents tipus de formatge), és inevitable notar les incongruències entre categories diferents.

Un altre dels factors controvertits d'aquesta eina és que la seva implementació no és obligatòria, de manera que algunes empreses estan optant per etiquetar només els productes que obtenen una bona puntuació i en surten, per tant, afavorits.

L'opinió de les expertes
La nutricionista de Cabanas Nutrition, Andrea Puigdellívol, considera que podria ser una eina molt útil, però que, tal com l'han implementat, "genera molta confusió". Segons explica la nutricionista, és una escala que valora la densitat energètica, "parla literalment de calories" i el problema, segons diu, és que "no diferencia la qualitat dels nutrients, la seva densitat nutricional". Així, per exemple, "la gent pot entendre que és millor la Coca-cola Zero, que surt en verd, que uns fruits secs, que obtenen una valoració vermella".

Per la seva banda, la pediatra Anna Pizà també considera "que el Nutri-score no és una eina perfecta". Pizà creu que l'eina funciona per detectar els sucres, però que en canvi no valora bé els greixos, "perquè no distingeix els greixos saludables, com el dels fruits secs, l'oli d'oliva o l'alvocat, dels greixos trans". En aquest sentit, la pediatra recomana l'aplicació Myrealfood per saber quins aliments són saludables i quins no.




Andrea Puigdellívol

Ens podria servir només per comparar productes semblants, per exemple, formatges entre ells, o begudes energètiques entre elles. Però per exemple, en una escala de verd a vermell, on verd és saludable i vermell s'ha d'evitar, l'oli d'oliva i els fruits secs sortirien en vermell, perquè són alts en greixos, però no han tingut en compte quin tipus de greix és.

Anna Pizà

els fruits secs, de l'oli d'oliva verge extra, l'alvocat... I eliminar els greixos trans. Això és el que el nutriscore encara no acaba de valorar bé. Funciona millor per la detecció dels sucres, però no tant pels greixos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.