L'escola Joan Maragall i l'antic ajuntament, els vestigis de la Segona República a Sant Cugat
L'historiador José Fernando Mota explica a Cugat Mèdia què va suposar aquest període per la ciutat
Imatge d'arxiu de l'antic ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 14/abr/21 per Sara Bella
El 90è aniversari de la proclamació de la Segona República es commemora aquest dimecres, 14 d'abril. Cugat Mèdia ha parlat amb l'historiador santcugatenc José Fernando Mota per saber què va suposar per a la ciutat aquell període que va acabar l'any 39 amb la instauració del franquisme. D'aquella època, per això, segons l'historiador, pràcticament no en queda res.
Mota ha explicat que els quaranta anys de dictadura franquista van acabar amb pràcticament tot el que s'havia aconseguit a Sant Cugat durant la Segona República. En va quedar, com a molt, "el record d'una època democràtica en què es van intentar fer les coses d'una altra manera" i, a nivell d'infraestructures, la construcció de la primera escola pública, l'actual Joan Maragall, i la seu de l'antic ajuntament, ubicada a la plaça de Barcelona. "Però el franquisme es va encarregar d'acabar amb tot el que va suposar políticament i culturalment la República", ha lamentat l'historiador.
Sobre la importància que va tenir la Segona República a la ciutat, Mota ha remarcat que "va acabar amb més de trenta anys de caciquisme". Així, es va iniciar un procés democràtic mitjançant el qual, per primera vegada, "els rabassaires, els republicans i els artesans, com Roc Codó, que era espardenyer, van poder entrar a l'Ajuntament". D'aquell període, l'historiador també ha destacat "l'esclat associatiu" i la voluntat per "canviar la societat", construint, per exemple, l'escola pública, una biblioteca pública "que es va carregar el franquisme" i l'ajuntament.
Tots aquests anys de lluites pels drets socials, "en què es va avançar com mai", van acabar amb la instauració del franquisme. "A l'elit que va impulsar el cop d'estat no li interessava que això continués existint. En queda el record, però després de 40 anys de franquisme i repressió, es va perdre tot". L'historiador també lamenta el pacte de silenci de la transició que ha perdurat durant dècades. "Han hagut de passar 90 anys perquè es faci un homenatge a l'únic alcalde realment escollit durant la Segona República, Roc Codó", ha declarat Mota.
DECLARACIONS
Jose Fernando Mota
Queda el record d'una època democràtica, en què es van intentar fer les coses d'una altra manera. Queda una escola pública que es va construir i encara està en funcionament, l'escola Joan Maragall, i un ajuntament que va funcionar fins fa uns quants anys, a la plaça de Barcelona.
Your browser doesn’t support HTML5 audio