Arriben més 'papers de Salamanca' a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Catalunya ha recuperat més d'un milió de documents confiscats el 1939, però reclama al Ministeri que els retorni tots


  • Comparteix:

Catalunya ha rebut un nou lliurament, el setè, dels anomenats 'papers de Salamanca', documentació confiscada per l'exèrcit franquista el 1939. Aquest dissabte, a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), han arribat 45 caixes amb més de 25.000 arxius que pertanyien a persones físiques i jurídiques, és a dir, documentació privada de sindicats, entitats socials i polítiques, famílies i particulars, entre altres. D'aquesta entrega, però, encara falten per restituir uns 5.000 documents. El Govern i la Comissió de la Dignitat lamenten que el Ministeri de Cultura 'incompleix' la sentència que els obliga a retornar tots els papers acordats i anuncien que interposaran un recurs.

El lliurament d'aquest dissabte és, únicament, de documentació privada. S'han entregat 20 fons documentals, dels quals sis eren d'entitats i associacions, quatre de particulars i empreses i 10 de partits i sindicats; i 62 agrupacions documentals de menor entitat que en total es corresponen a un volum de 22.000 imatges digitals. Ara, l'ANC farà els treballs necessaris per identificar, localitzar i informar els titulars.

La campanya per restituir els 'papers de Salamanca' va començar fa més d'una dècada. Entre el 2008 i el 2014, el Ministeri de Cultura va fer sis lliuraments de documents espoliats a Catalunya fa 82 anys. En total, s'han retornat més d'un milió d'arxius. Així i tot, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el president de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han recordat que encara falta molta documentació per recuperar.

La consellera Ponsa ha remarcat que és "un dia important per la memòria del país", però ha recordat que no s'han entregat "tots els papers que diu la sentència" i, per això, han de "seguir reclamant". Per la seva banda, Cruanyes ha fet referència a la llei de restitució, la qual diu que des que es va restituir la Generalitat de Catalunya el 1977, "tenia dret a recuperar el seu arxiu institucional". Aquest fet "encara no s'ha complert", emfatitza, ja que a l'Arxiu de Salamanca "encara queda molta documentació important per a la història de Catalunya".

Davant aquest "incompliment" de la sentència, la consellera i el president de la Comissió de la Dignitat han assegurat que interposaran un recurs per obligar el govern espanyol a complir-la i que, així, Catalunya pugui recuperar tota la documentació, privada i institucional, que es va confiscar ara fa més de 80 anys. Pep Cruanyes desitja que es dugui a terme aquest retorn total per posar punt final "aquest capítol que ha durat massa anys".

A l'acte d'aquest dissabte també han assistit la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Íbar; el director de l'ANC, Francesc Balada i la cap del Servei de Coordinació de l'ANC.






Àngels Ponsa

És un dia important per la memòria del país, tot el que sigui restituir-la és una fita important i això ho celebrem. Així i tot, no podem deixar de seguir reivindicant perquè aquí no hi ha tots els papers de la sentència que tenim guanyada i hem de seguir reclamant.

Pep Cruanyes

La llei de restitució deia que la Generalitat, des que es va restituir el 1977, tenia dret a recuperar el seu arxiu institucional i, a hores d'ara, aquest fet encara no s'ha complert perquè a l'Arxiu de Salamanca queda encara molta documentació importantíssima per la història de Catalunya i la història institucional de la Generalitat que està retinguda allà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.