La restauració del Monestir de Sant Cugat avança ara cap a la muralla de llevant
L'actuació principal consistirà a habilitar la torre hexagonal com a espai de suport per a les visites públiques
Entrega del projecte de restauració a l'alcaldessa, Mireia Ingla / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 12/mar/21 per Clara Bardají / Sara Bella
La restauració de la muralla del Monestir de Sant Cugat fa un pas més i avança cap a la de llevant. L'objectiu és protegir i posar en valor l'edificació, així com fer-la accessible a la ciutadania. La intervenció, que s'iniciarà un cop realitzats els tràmits per a la licitació i adjudicació del projecte, inclou l'adequació de les tres torres i dels trams de la muralla de llevant. L'actuació principal consistirà a habilitar la torre hexagonal com a espai de suport per a les visites públiques i recuperar la part interior del recinte i la circulació original de la muralla. El projecte bàsic i executiu ha estat lliurat aquest divendres per la Diputació de Barcelona a l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. La Diputació invertirà 450.000 euros en aquesta actuació.
"El nostre Monestir mereix aquestes intervencions", ha assegurat l'alcaldessa. Ingla també ha afegit que aquesta actuació "té un significat especial", ja que un dels objectius principals és l'habilitació de la torre hexagonal. La rehabilitació de la muralla de llevant del Monestir, que dona a la banda del carrer de Francesc Macià, és una actuació que permet posar espais "al servei de la ciutadania i fer que transcendeixi més enllà" de Sant Cugat, ha afirmat Ingla.
La vicepresidenta primera de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, ha entregat a l'alcaldessa el projecte que "estudis, planifica i valora" aquestes actuacions de restauració de la muralla. Fortuny ha remarcat que l'objectiu és "protegir i posar en valor" la muralla del Monestir de Sant Cugat, una "identitat" de la ciutat.
Aquesta intervenció forma part del projecte de recuperació i revalorització del conjunt monumental del Monestir. En aquest sentit, una de les actuacions principals és l'habilitació de la torre hexagonal com a mirador en el marc de les visites guiades. D'altra banda, el projecte planteja estudiar, valorar i planificar la restauració d'uns 65 metres de la muralla, per tal de protegir-la i donar-li valor. També es contempla la restauració de les tres torres i els tres trams de muralla per preservar-la i millorar els seus valors essencials.
Les administracions preveuen poder començar les obres en tres o quatre mesos i que s'allarguin, aproximadament un any. Per tant, si el calendari es complís, la restauració de la muralla de llevant del Monestir podria estar enllestida en un any i mig. El cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, Jose Luís Sanz Botey, ha assegurat que és "un projecte respectuós amb el monument i que intenta consolidar i posar-lo en valor" perquè la ciutadania el "pugui gaudir". La muralla de llevant es troba a la part posterior del Monestir, una "part important de la muralla" perquè forma part de la "muralla original" del segle XIV.
El 2017 ja es van executar unes obres d'urgència per reparar les parts potencialment inestables d'aquest tram de la muralla.
El Monestir de Sant Cugat va ser catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i és un dels majors exponents de l'art medieval de Catalunya. Això i la seva situació privilegiada al nucli urbà, el converteixen en l'element patrimonial més important de la ciutat.
DECLARACIONS
Mireia Ingla
El nostre Monestir mereix aquestes intervencions. Aquesta la presentem perquè té un significat especial i perquè volem fer valdre la torre hexagonal. A poc a poc anem descobrint espais i els posem al servei de la ciutadania de Sant Cugat, però també volem que transcendeixi més enllà de la nostra ciutat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Carmela Fortuny
Aquest projecte estudia, planifica i valora les actuacions que cal fer per la restauració de la muralla amb l'objectiu de protegir-la, posar-la en valor i de fer aquesta necessària intervenció a les tres torres i als tres trams de muralla.
Your browser doesn’t support HTML5 audio