Cronologia d'un any històric

Cugat Mèdia repassa les notícies i moments més destacats de l'últim any relacionades amb la Covid-19

El carrer Major de Sant Cugat buit quan va començar el confinament el març de l'any passat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 13/mar/21 per Martí González

Des de les primeres notícies provinents de Wuhan, els primers casos a Sant Cugat, l'estat d'alarma, el confinament i les fases de desescalada a les obertures i tancaments i l'inici de la vacunació. Fa un any que la pandèmia de la Covid-19 afecta Sant Cugat i la resta del món i Cugat Mèdia ha preparat una cronologia amb tots els moments rellevants d'aquests darrers 12 mesos.

28 de febrer de 2020
Primer cas confirmat de coronavirus a Sant Cugat. L'Ajuntament fa una crida a la calma i inicia el protocol de Salut.

11 de març de 2020
El govern català anuncia que intensifica les mesures de contenció i limita el desenvolupament d'activitats multitudinàries esportives, d'oci, educatives i religioses. Sant Cugat també implementa restriccions, com la suspensió d'espectacles culturals i d'oci, activitats educatives que impliquin més d'un centre, tots els partits de categoria amateur es juguen a porta tancada i se suspèn, també, el mercadet setmanal dels dijous, entre d'altres.

12 de març de 2020
L'Ajuntament suspèn tots els actes i tanca els equipaments municipals. També s'anuncia l'ajornament de la Mitja Marató i de la Marxa Infantil i, més tard, que l'endemà tanquen escoles, instituts i universitats.

13 de març de 2020
Tanquen bars, restaurants, gimnasos, locals d'oci i zones comercials. S'anuncia l'estat d'alarma a partir de l'endemà.

14 de març de 2020
Comença l'estat d'alarma i confinament: només es pot sortir de casa per anar a comprar, a treballar i per motius de força major. Saltar-se les restriccions implica multes d'entre 100 i 600.000 euros i, fins i tot, penes de presó.

17 de març de 2020
Salut anuncia que gestionarà els centres i professionals de la sanitat privada. Sant Cugat aplaudeix als balcons, a les vuit del vespre, els professionals sanitaris.

25 de març de 2020
S'anuncia la nova data i els canvis de model de la Selectivitat. S'ajorna la celebració de la diada de Sant Jordi fins, com a mínim, el juny.

29 de març de 2020
El govern espanyol aprova la limitació total de moviment i la paralització de l'activitat dels treballadors no essencials. Paral·lelament, més de 40 dones voluntàries de Sant Cugat comencen a cosir mascaretes solidàries.

30 de març de 2020
Un dron torna a sobrevolar els carrers de Sant Cugat per recordar l'obligació de quedar-se a casa. Els diferents CAP de Sant Cugat es reorganitzen un altre cop per fer front a la pandèmia. L'Ajuntament aprova la creació de la Comissió d'Emergència Econòmica Local i ofereix assessorament per fer front a la gestió econòmica del coronavirus.

1 d'abril de 2020
Sant Cugat suma 226 casos positius de Covid-19. El transport públic passa a ser gratuït per a les activitats i els serveis essencials.

3 d'abril de 2020
Sant Cugat condona la meitat del lloguer als arrendataris de Promusa en situació de vulnerabilitat. La ciutat ja registra 281 casos positius de coronavirus.

6 d'abril de 2020
Les residències són les principals afectades de la pandèmia. L'alcaldessa, Mireia Ingla, explica que han mort 33 persones i n'hi ha 123 aïllades per culpa de la Covid-19. Les universitats allarguen les classes virtuals fins, com a mínim, al maig.

7 d'abril de 2020
L'Ajuntament inicia un projecte per lluitar contra la bretxa digital i garantir que tots els alumnes de la ciutat tinguin accés a l'educació amb la distribució d'ordinadors portàtils i connexió a Internet. A Sant Cugat hi ha més de 300 positius de Covid-19.

8 d'abril de 2020
Queda suspesa la Festa Major de Sant Cugat. El Campus de Sant Cugat de la UIC es converteix en UCI amb 200 llits per a pacients amb Covid-19.

9 d'abril de 2020
S'acaba la gratuïtat del transport públic. Sant Cugat planteja una gran festa ciutadana de retrobament a la tardor per compensar la suspensió de la Festa Major. Alguns treballadors no essencials podran tornar a la feina, tot i que els comerços no essencials i empreses vinculades a l'atenció al públic continuen tancades.

18 d'abril de 2020
L'estat d'alarma s'allargarà fins al 9 de maig, però s'anuncia que els infants podran sortir al carrer a partir del 27 d'abril.

23 d'abril de 2020
Sant Cugat supera els 600 casos de coronavirus. El govern espanyol explica com seran les sortides dels menors de 14 anys. Podran sortir a passejar com a màxim una hora i prop del seu domicili, acompanyats d'un adult que convisqui amb ells. La Federació Catalana de Futbol suspèn la temporada. Dos dies després també ho fa la d'handbol i cinc dies després la de bàsquet. Floristeries i llibreries es reinventen per obrir per Sant Jordi.

25 d'abril de 2020
L'Ajuntament desprecinta parcs infantils, que poden tornar a obrir.

26 d'abril de 2020
Milers d'infants tornen a sortir al carrer després de més de 40 dies a casa.

28 d'abril de 2020
El govern espanyol explica la desescalada: es farà per províncies i en quatre fases.

2 de maig de 2020
Es pot tornar a sortir al carrer per passejar i fer esport per franges horàries.

4 de maig de 2020
Entra en vigor a tot el territori la fase 0 de la desescalada. Poden tornar a obrir alguns locals amb cita prèvia, com restaurants que facin menjar per emportar, perruqueries, centres de fisioteràpia i òptiques.

11 de maig de 2020
Sant Cugat es queda a la fase 0. 120 persones han mort de Covid-19 en residències de la ciutat i més de 4.000 han hagut de ser ateses pels Serveis Socials. Es posa aforament als principals carrers de la ciutat.

18 de maig de 2020
Sant Cugat entra a la fase 0,5, o "fase 0 avançada", en què es flexibilitzen algunes mesures. L'Ajuntament crea tres comissions específiques per fer front als efectes de la pandèmia. Es reparteixen més de 300 ordinadors portàtils per a alumnes de la ciutat amb pocs recursos.

20 de maig de 2020
L'ús de les mascaretes passa a ser obligatori a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic a partir dels sis anys i "sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres".

25 de maig de 2020
Sant Cugat entra a la fase 1 del desconfinament. L'obertura de terrasses i una major activitat comercial són algunes de les novetats.

8 de juny de 2020
Fase 2 del desconfinament. S'eliminen les franges horàries, les reunions poden ser de fins a 15 persones, tornen les visites de familiars a residències i els restaurants reprenen el servei de taula amb restriccions d'aforament. La mobilitat està permesa a tota la regió sanitària de Barcelona. Els centres educatius reobren després de dos mesos tancats.

18 de juny de 2020
Sant Cugat supera les fases i entra en una nova etapa de "represa". Continua vigent l'estat d'alarma però es flexibilitzen les mesures. S'unifiquen les unitats territorials que es troben en fase 3, que ja és tot Catalunya, amb la qual cosa es permet la mobilitat per tot el país. Més de la meitat dels santcugatencs, segons l'Observatori, reconeix que la pandèmia ha afectat als seus ingressos.

25 de juny de 2020
Nova normalitat a Sant Cugat. S'acaben els límits d'aforament als espais tancats i a l'aire lliure. La norma general en aquesta fase de represa és garantir la distància de seguretat entre persones.

7 de juliol de 2020
L'ús de les mascaretes passa a ser obligatori encara que es mantingui la distància interpersonal.

22 de juliol de 2020
Sant Cugat fa un acte d'homenatge a les víctimes de la Covid-19.

24 de juliol de 2020
La Generalitat tanca discoteques, sales de ball i sales de festes amb espectacle per la Covid-19. El govern de Sant Cugat xifra en 15 milions d'euros el pla de xoc contra els efectes de la pandèmia.

20 d'agost de 2020
Sant Cugat supera el miler de casos de positius confirmats de Covid-19.

11 de setembre de 2020
Sant Cugat celebra una diada de l'Onze de Setembre atípica, marcada pel distanciament social i sense actes multitudinaris.

14 de setembre de 2020
Després de sis mesos sense trepitjar les aules, els infants tornen a l'escola en un inici de curs marcat per l'ús de les mascaretes, les entrades esglaonades i la creació dels grups bombolla. D'altra banda, continuen les restriccions de mobilitat i la prohibició de les reunions de més de deu persones.

18 de setembre de 2020
Set grups bombolla de quatre escoles de Sant Cugat queden confinats per casos de positius de la Covid-19.

25 de setembre de 2020
El Procicat aprova la prohibició de fer reunions socials de més de sis persones. A més, després de sis mesos tancat, el Teatre Auditori torna a obrir les portes amb noves mesures per prevenir la propagació de la Covid-19.

6 d'octubre de 2020
El risc de rebrot s'enfila per sobre dels 300 punts a Sant Cugat i es comptabilitzen 186 morts de Covid-19 a la ciutat. El Procicat aprova que els locals d'oci nocturn puguin reobrir sense fer ús de la pista de ball. Se suspèn el tradicional Aplec de la Salut de Valldoreix.

8 d'octubre de 2020
Salut congela la reobertura de l'oci nocturn anunciada dos dies abans per les dades epidemiològiques, que continuen creixent.

9 d'octubre de 2020
Salut prorroga les restriccions anti-Covid 15 dies més, com les reunions socials de més de sis persones.

14 d'octubre de 2020
Dos dies després, la Generalitat anul·la les restriccions per aplicar-ne de més estrictes a tota Catalunya. A Sant Cugat, S'ajorna la Festa de Tardor per primera vegada.

15 d'octubre de 2020
Se suspèn, també, la Marxa Infantil després de dos ajornaments. S'ajorna l'aplicació de les mesures restrictives a falta que doni el vistiplau el TSJC.

16 d'octubre de 2020
El TSJC ratifica les mesures. Tornen a tancar bars i restaurants, que només podran servir menjar per emportar o a domicili. També se suspenen les competicions d'esport amateur i de base i els serveis amb contacte físic, tret dels mèdics i les perruqueries.

22 d'octubre de 2020
Ocupen el Centre Social i Sanitari per reclamar la reobertura total dels consultoris de les Planes i la Floresta. Els consultoris havien reobert la primera setmana d'octubre però de manera parcial, amb un horari reduït.

25 d'octubre de 2020
S'aprova un nou estat d'alarma que s'ha d'allargar sis mesos. Es comença a aplicar el toc de queda o confinament nocturn entre les deu de la nit i les sis del matí. Un dia després, l'Ajuntament adapta les restriccions a l'àmbit municipal i tanca els equipaments a les nou del vespre. L'ocupació del Centre Social i Sanitari de la Floresta s'aixeca després de tres dies de tancament i dels acords del consell de barri extraordinari del districte.

30 d'octubre de 2020
Entren en vigor la resta de restriccions: confinament municipal durant el cap de setmana, des dels divendres als dilluns a les sis del matí, tancament perimetral a Catalunya entre setmana i s'acaba, també, tota l'activitat cultural i esportiva, així com les extraescolars. El risc de rebrot arriba al seu pic més alt des de l'inici de la pandèmia.

4 de novembre de 2020
La Festa de Tardor queda finalment anul·lada.

7 de novembre de 2020
L'Ajuntament precinta les zones esportives dels parcs infantils i tots aquells elements que permeten la pràctica esportiva com cistelles de bàsquet, porteries, pistes de skate o aparells estàtics de fitness entre d'altres.

12 de novembre de 2020
Es prorroguen 10 dies més les mesures anti-Covid per consolidar la millora. S'anuncia la reobertura dels centres d'estètica amb mesures de protecció i cita prèvia. Se suspèn la Mostra de Teatre de Valldoreix i s'ajorna la 5a Mostra de Titelles. Salut anuncia una desescalada a partir del 23 de novembre.

19 de novembre de 2020
La Generalitat anuncia oficialment els quatre trams quinzenals de desescalada, que es podran modificar en funció de les dades epidemiològiques.

23 de novembre de 2020
Tram 1 de la desescalada: reobren bars i restaurants entre les sis del matí i dos quarts de deu de la nit amb aforament del 100% a les terrasses i del 30% a l'interior. També reobren cinemes, teatres i auditoris i sales de concerts amb un aforament del 50%. Els equipaments esportius a l'aire lliure reobren també al 50% de la capacitat i als espais tancats amb un màxim del 30%. Més d'un centenar de persones es manifesta per reclamar una sanitat pública i de qualitat, per la reobertura total dels consultoris i el reforçament de l'atenció primària.

27 de novembre de 2020
Sant Cugat supera els 3.000 casos positius de coronavirus. I Sant Cugat s'il·lumina per Nadal, malgrat la pandèmia, amb una encesa de llums atípica i una tronada simultània a 30 punts del municipi.

2 de desembre de 2020
El Procicat anuncia la restricció de deu persones de cara a les festes nadalenques i allarga, d'altra banda, el toc de queda de les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis.

3 de desembre de 2020
Es presenta un programa d'activitats nadalenques a la ciutat amb prop de 300 activitats adaptades a la situació sanitària. A més, es confirma que no se celebrarà la tradicional cavalcada de Reis, tot i que s'instal·larà un campament Reial al Claustre del Monestir. El Quinto també s'ha de reformular i s'emetrà per Youtube.

14 de desembre de 2020
Es flexibilitza el tram 1: el confinament dels caps de setmana passa de ser municipal a comarcal. Es manté el confinament perimetral de Catalunya. A més, els centres comercials poden tornar a obrir amb un aforament màxim del 30%. Les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes i auditoris, poden acollir fins a les 1.000 persones per sessió, totes assegudes, sense superar el límit del 50% de l'aforament.

16 de desembre de 2020
El retorn a l'escola després de les festes nadalenques s'endarrereix fins al dia 11 de gener.

18 de desembre de 2020
Fre a la desescalada: bars i restaurants poden estar oberts de 7.30 h a 9.30 h i de 13 h a les 15.30 hores. Al vespre poden fer sopars per emportar o fer servei a domicili. El confinament passa a ser comarcal durant cada dia, no només els caps de setmana, tot i que es pot sortir si es fa amb la bombolla de convivència. Les trobades socials continuen limitades a sis persones, però es pot ampliar a 10 els dies festius (24, 25, 26 i 31 de gener i 1 i 6 de gener) si són només de dues bombolles de convivència. Aquestes restriccions són per al període nadalenc: entre el 21 de desembre i el 7 de gener, amb les excepcions dels festius.

19 de desembre de 2020
Salut anuncia la instal·lació de mòduls de suport per a la Covid-19 a alguns CAP, entre ells el de Sant Cugat. Valldoreix substitueix la Cavalcada per una passejada dels tres Reis en cotxes descapotables. La mobilitat està limitada a l'àmbit comarcal com a mínim fins a l'11 de gener, però des del 23 de desembre al dia de Reis es permeten dues excepcions: les visites familiars i els desplaçaments a la segona residència o establiments turístics amb la bombolla de convivència.

28 de desembre de 2020
L'empitjorament de les dades epidemiològiques obliga a anul·lar la passejada reial de Valldoreix. Tant a la Floresta com a les Planes es mantenen les activitats programades per a què els infants puguin entregar la carta als reis el dia 5 a la tarda.

31 de desembre de 2020
Comença la vacunació de la Covid-19 a Sant Cugat, en concret als usuaris de les residències Santa Rosa i els dels Jardins de Valldoreix

4 de gener de 2021
La Generalitat anuncia noves restriccions a partir del 7 de gener. Torna el confinament municipal cada dia, es tanca tot el comerç no essencial durant els caps de setmana i els centres comercials també entre setmana. També tanquen gimnasos i el lleure i la majoria d'extraescolars queden suspeses. El retorn a l'escola es manté per al dia 11.

7 de gener de 2021
Les dades epidemiològiques segueixen empitjorant des de Nadal i comencen les noves restriccions.

11 de gener de 2021
Els infants tornen a les aules, malgrat que alguns experts recomanaven que s'allargués aquest retorn.

13 de gener de 2021
Comença la vacunació als professionals sanitaris dels CAP de la ciutat.

15 de gener de 2021
Sant Cugat supera els 4.000 positius de Covid-19 des de l'inici de la pandèmia. Els indicadors continuen disparats.

18 de gener de 2021
Tanca la primera escola de Sant Cugat per un brot de Covid-19, la Llar d'Infants Little Ducky del barri de Sant Francesc.

25 de gener de 2021
La defensa de la sanitat pública torna a sortir al carrer, amb la protesta de més d'un centenar de persones davant de l'Ajuntament.

4 de febrer de 2021
El confinament passa a ser comarcal i s'amplia l'horari d'obertura de bars i restaurants a partir del 7 de febrer. El risc de rebrot baixa dels 400 punts per primer cop en l'últim mes. L'essència del Carnaval es manté a Sant Cugat amb un programa principalment virtual.

5 de febrer de 2021
Es detecta la variant britànica del virus a Sant Cugat, a través de les aigües residuals.

14 de febrer de 2021
Sant Cugat viu unes eleccions al Parlament atípiques en plena pandèmia, amb un dispositiu i protocol estricte per evitar contagis. Per l'empitjorament de les dades, el govern català i la majoria de partits volien ajornar els comicis fins al 30 de maig, un ajornament que anul·la el TSJC.

19 de febrer de 2021
S'anuncia l'allargament de les principals restriccions per evitar contagis una setmana més, fins el 28 de febrer, tot i que tornen les extraescolars, l'esport escolar i el lleure educatiu a Infantil i Primària.

20 de febrer de 2021
Salut comença a instal·lar el mòdul de suport per la Covid-19 al CAP de Sant Cugat.

3 de març de 2021
Sant Cugat celebra un Sant Medir marcat per la pandèmia, el primer sense aplec a l'ermita des de la Guerra Civil.

8 de març de 2021
La restauració amplia l'horari, podran obrir des de dos quarts de vuit del matí a les cinc de la tarda ininterrompudament. Malgrat la pandèmia, el Dia de la Dona es fa sentir als carrers de Sant Cugat.

11 de març de 2021
S'anuncia la fi del confinament comarcal a partir del 15 de març. A més, el comerç no essencial pot tornar a obrir els caps de setmana.