Les Escoles Coeducatives aprofiten el 8-M per conscienciar sobre la hipersexualització

La campanya impulsada per la coordinadora santcugatenca ha cridat l'atenció d'escoles i afes de fora del municipi

La campanya 'Cos i ficció' ajuda als infants i joves a detectar la hipersexualització als mitjans / Foto: Escoles Educatives

Societat

Publicat el 8/mar/21 per Sara Bella

'Cos i Ficció. Autoestima i hipersexualització en infants i joves' és la campanya creada per la coordinadora Escoles Coeducatives en el marc del Dia Internacional de les Dones. La proposta consta d'un dossier que explica què és la hipersexualització i quines conseqüències té, i d'un conjunt d'activitats didàctiques per treballar a l'aula. A més, s'ha programat un debat en línia en el que tres expertes sobre el tema exposaran el seu punt de vista sobre la problemàtica.

Segons s'extreu de la campanya, l'autoimatge i, per tant, l'autoestima dels infants i joves està molt condicionada per les imatges i missatges que reben des dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, una de les membres d'Escoles Coeducatives, Núria Valero, ha explicat a Cugat Mèdia que des de la coordinadora es vol "potenciar l'esperit crític dels infants i joves perquè tinguin la capacitat de llegir aquests missatges i imatges en termes d'hipersexualització". D'aquesta manera, quan vegin uns dibuixos animats, l'anunci d'una nina o una pel·lícula qualsevol, podran reflexionar sobre què se li atribueix a cada personatge i quina importància se li dona a l'aspecte físic en el cas de les nenes i dones, en detriment d'altres qualitats com la intel·ligència, la valentia o la força.

La campanya ha estat validada per tres expertes en la temàtica: Núria Solsona (catedràtica en Educació i investigadora en Coeducació), Anna Plans (presidenta de l'Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) i Elisenda Pascual (psicòloga especialitzada en acompanyament familiar). Elles tres, amb la moderació de la periodista Laura Pinyol, seran les protagonistes del debat 'Cos i Ficció. Autoestima i hipersexualització en infants i joves', que tindrà lloc el dia 9 de març a les 18 h i que es podrà seguir a través del canal de Youtube de 'Formació Afes en xarxa'.

"Queda molt camí, però és el bon camí"
Les comissions de gènere, coeducació i feminisme de les Afes de les 12 escoles públiques de Sant Cugat es van constituir com a coordinadora per a treballar plegades per la coeducació. Això va ser el maig de 2019 i des de llavors la coordinadora Escoles Coeducatives organitza xerrades per a famílies i docents i impulsa campanyes informatives, en les quals s'inclou una proposta didàctica per a treballar amb l'alumnat. De moment, en aquestes activitats s'hi han tractat temàtiques tan diverses com les noves masculinitats, les joguines i el sexisme o la sexualitat.

Valero considera que "com a ciutat, ens falta molt camí a fer" i que cal prendre consciència de tots els prejudicis i rols estereotipats que totes les persones han interioritzat pel fet de viure en una societat patriarcal. "Repensar tot això implica una feina personal de qüestionar-se que no és gens fàcil i que no té fi". Tot i això, Valero es mostra contenta amb la feina que s'està fent des de la coordinadora. Arran de la campanya de 'Cos i Ficcions', per exemple, moltes Afes i escoles de fora del municipi han contactat amb la coordinadora, tant per disposar de la campanya als seus centres com per conèixer com s'han enxarxat les 12 escoles santcugatenques en temes d'educació feminista.

De forma individual i com a societat, Valero explica que podem fer diverses coses per acabar amb la hipersexualització. D'una banda, es pot denunciar i fer queixes a les xarxes socials d'aquestes marques i blogs que erotitzen els infants i les joves. També es pot exigir als governs que facin una regulació clara i taxativa d'aquesta hipersexualització. I, finalment, cal prendre'n consciència com a adults per a empoderar els nens i nenes a potenciar aquest esperit crític davant d'aquests missatges.



DECLARACIONS

Núria Valero

És una feina que malauradament no tindrà fi. Però hem de començar a visibilitzar aquestes dinàmiques, aquestes relacions i aquests estereotips que sense voler, moltes vegades, nosaltres mateixes transmetem. A nivell de ciutat, falten moltíssimes coses per fer.

Your browser doesn’t support HTML5 audio