Escoles de Sant Cugat tallen els carrers per exigir entorns escolars més segurs i pacificats
Unes 200 persones de les escoles Joan Maragall i el Collserola s'han sumat a la 'Revolta Escolar' que exigeix acabar amb "els sorolls i el fum"
Publicat el 26/feb/21 per Clara Bardají
Les escoles Joan Maragall i Collserola criden 'no a la contaminació' i reclamen un entorn escolar segur i pacificat. Unes 200 persones, entre infants i familiars, s'han sumat aquest divendres a la 'Revolta Escolar' i, a la sortida de classe, han tallat el trànsit al voltant dels dos centres educatius de Sant Cugat. Els talls han durat prop de mitja hora i els participants a la protesta han demanat la pacificació dels entorns de les escoles i aturar la contaminació acústica i atmosfèrica que provoquen els cotxes i que afecten la salut dels nens i nenes.
Els infants, de fet, han sigut els protagonistes d'aquesta 'Revolta Escolar'. Acompanyats dels seus pares i mares, desenes de criatures han aixecat cartells i han fet ressonar proclames en què demanen reduir el fum i el soroll al voltant de les seves escoles. Així ho ha explicat el portaveu de la comissió de mobilitat de l'AFA de l'escola Collserola, Jordi Guimerà, que ha afegit que aquesta protesta és "un factor educatiu", tant per als nens com per a les famílies, per "intentar fer un ús racional del cotxe".
En aquesta mateixa línia, la portaveu de la comissió de sostenibilitat de l'AFA de l'escola Joan Maragall, Amanda de Luís Balart, ha remarcat que es tracta de decidir "quin model de ciutat volem, del present i del futur". Ha recordat que els infants "ja són ciutadans del present" i ha posat èmfasi en conscienciar-los dels efectes de viure "en una economia que depèn de les energies fòssils". Els nens i nenes són "als qui més els afecta la pol·lució" de la ciutat, ha conclòs De Luís.
La portaveu també ha recordat que volen que "les ciutats tornin a ser pels ciutadans i no només pels cotxes", els quals ha afirmat que "han pres el 80% dels espais". Referint-se a dades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, De Luís ha assegurat que, a l'entorn de l'escola Joan Maragall a les nou del matí, quan comencen les classes, arriben als 50 micrograms per metre cúbic de diòxid de nitrogen, mentre que "els límits permesos i saludables", segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), són de 40. Per això, afegeix, "és primordial que hi hagi una pacificació".
'Revolta Escolar' a l'escola Collserola / Foto: Cugat Mèdia
Un cop acabat el tall de trànsit, els manifestants han caminat fins a la plaça d'Octavià, on s'han trobat les famílies de les dues escoles, i s'han dirigit junts cap a l'ajuntament. Allà, s'ha llegit el manifest i l'alcaldessa, Mireia Ingla, s'ha reunit amb els manifestants. El col·lectiu de joves Fridays for Future i l'Assemblea de la Bici també s'han sumat a la protesta d'aquest divendres.
Protesta nacional
La reivindicació s'ha fet sentir a altres ciutats i s'han realitzat 48 talls de carrer de manera paral·lela a Badalona, Barcelona, Sabadell, a més de Sant Cugat. Aquest és el cinquè tall col·lectiu promogut per desenes d'AFAs de Catalunya en només uns mesos i, la intenció, és mantenir els talls cada 15 dies. La 'Revolta Escolar' és una iniciativa que cada vegada agafa més força i es preveu que, en el pròxim tall, la protesta també es faci sentir des de ciutats de tot l'Estat espanyol. De fet, a Sant Cugat, altres escoles com Ciutat d'Alba o Gerbert d'Orlhac se sumaran a la reivindicació. Avui dia, més d'un centenar d'AFAs i AMPAs han signat el manifest.
DECLARACIONS
Jordi Guimerà
Avui hem començat a l'escola Collserola i Joan Maragall en aquesta 'Revolta Escolar' que reclama millores en els entorns escolars. És un factor educatiu cap als nens i famílies per intentar fer un ús racional del cotxe i que als entorns de l'escola hi hagi menys fum perquè causa molts problemes.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Amanda de Luís
Perquè en realitat estem parlant de quin tipus de model de ciutat volem, dle prsent i del futus. Els infants no deixen de ser ciutadans del present, ells viuen ja ara. Són als que més els afecta la pol·lució.
Your browser doesn’t support HTML5 audio