Detecten la soca britànica de la Covid-19 a la depuradora on van les aigües residuals de Sant Cugat

La Xarxa de Vigilància Sars-Cov-2 troba una concentració baixa d'aquesta variant del virus (20%) a l'EDAR de Montcada i Reixac

Les aigües residuals de Sant Cugat van a parar a la depuradora de Montcada i Reixach / Foto: AMB

Societat

Publicat el 5/feb/21 per Albert Solé

La soca britànica de la Covid-19 ja circula per bona part de Catalunya, també per Sant Cugat. La Xarxa de Vigilància Sars-Cov-2 en Aigües Residuals de Catalunya explica a Cugat Mèdia que els estudis preliminars fets a les aigües que arriben a la depuradora de Montcada i Reixac -Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès- revelen que aquesta variant més contagiosa del virus hi és present amb una concentració d'un 20%, que adverteixen que és una concentració baixa.

Laura Guerrero, membre de l'equip de coordinació de la Xarxa de Vigilància Sars-Cov-2 en Aigües Residuals de Catalunya, explica el laboratori que lidera el viròleg Albert Bosch -el Laboratori de Biologia Molecular de Virus Entèrics de la UB- està elaborant un mètode per determinar la quantitat de la soca britànica hi ha a les aigües residuals, i que en els estudis preliminars que ha fet ha analitzat les aigües de l'EDAR de Montcada. "Del total de virus que es detecta en aquestes aigües residuals, la variant britànica és d'un 20%, però aquesta és una concentració baixa", adverteix Guerrero.

Aquesta Xarxa de Vigilància és un programa que es va iniciar el juliol de l'any 2020 promogut per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Agència de Salut Pública de Catalunya per poder monitorar tot el territori català. Segons Guerrero, cada dilluns analitzen l'aigua de 56 plantes depuradores i hi busquem les traces genètiques del Sars-cov-2 en aquestes aigües. Com que el virus s'excreta amb la femta abans que es desenvolupin els símptomes, és un indicador més per conèixer l'evolució de la pandèmia i poder anticipar algunes decisions. De fet, quan el departament de Salut i el Procicat es reuneix per flexibilitzar mesures, com avui, o més endurir-les, les dades de les aigües residuals que elabora aquesta Xarxa estan sobre la taula.

Aquestes dades indiquen que els nivells de contagis ha baixat després del pic generat per les vacances de Nadal, però segons Guerrero, la circulació del virus encara és "massa alta" i no ens hem de relaxar.

En aquesta Xarxa de Vigilància hi participen l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), on treballa Laura Guerrero, a més de tres laboratoris de referència que fan l’anàlisi de virus: el Laboratori de Biologia Molecular de Virus Entèrics de la UB, el Laboratori de Virus Contaminants d’Aigua i Aliments de la UB i l'Àrea de Biotecnologia d’Eurecat.

L'ajuntament de Sant Cugat ha contractat els serveis d'un laboratori privat, Labaqua, que analitza dos cops per setmana les aigües residuals específiques de la ciutat, per detectar també la presència i l'evolució del virus. Segons Guerrero, empreses com Labaqua també envien els seus resultats al departament de Salut. "Està bé que un ajuntament estigui informat, però l'important és que Salut tingui totes les dades perquè és qui pren les decisions amb aquesta informació".




DECLARACIONS

Laura Guerrero

"Amb anàlisis preliminars el laboratori de l'Albert Bosch ha detectat a l'EDAR de Montcada i Reixach amb una abundància relativa d'un 20%".

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Laura Guerrero

"Ara mateix la baixada de la tercera onada és poc pronunciada, i és poc significativa. Hi ha encara valors alts de contagis. No ens ho hem de prendre amb una falsa calma. Venim d'un pic alt, però encara hi ha circulació alta del virus".

Your browser doesn’t support HTML5 audio