'El 'boom' de les separacions està per venir'
Experts consultats per Cugat Mèdia creuen que el confinament podria haver desgastat parelles que encara no s'han separat per la incertesa econòmica
Algunes parelles no se separen per la incertesa econòmica derivada de la pandèmia / Foto: martin-strachon-wikimedia-commons
SocietatPublicat el 28/gen/21 per Sara Bella
La taxa de divorcis es podria disparar a conseqüència del confinament i de la crisi derivada de la pandèmia. Una mostra d'això l'expliquen des del despatx santcugatenc F&M Advocats, on han notat un major nombre de consultes sobre temes relacionats amb la custòdia dels fills. Per la seva banda, des del despatx Sanahuja Miranda asseguren que ja han notat un augment de les consultes sobre divorcis, 'tot i que aquests encara no s'han materialitzat'. Més enllà de l'àmbit jurídic, la psicòloga establerta a Valldoreix Aina Cusco explica que el confinament va evidenciar els problemes d'algunes parelles, i que això en va accelerar la seva separació.
Durant el 2020, el nombre de divorcis va patir un descens del 3,8% respecte a l'any anterior, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). No obstant això, alguns experts apunten que la interrupció dels contractes matrimonials podria augmentar notablement durant aquest any. Tal com explica l'advocat de Sanahuja Miranda Ignasi Vives, "notem que la gent es vol informar i jo ho relaciono amb el confinament total".
El mateix Vives subratlla que "està acreditat que les grans consultes de divorcis es produeixen després de les vacances". Tenint en compte que durant el confinament les parelles van compartir molt més temps de l'habitual, inclús més que durant els períodes de vacances, la conclusió de Vives és clara: "Deduïm que és probable que els divorcis augmentin". No obstant això, l'advocat també admet que "separar-se és una situació econòmicament molt feixuga i que comporta uns costos molt importants. Si a això li afegim un ERTO o una situació d'atur, potser sí que hi ha parelles que ara mateix voldrien divorciar-se, però econòmicament no tenen la possibilitat de fer-ho".
Per la seva banda, el que van notar al despatx santcugatenc F&M Advocats, segons explica l'advocada Cristina Millaruelo, va ser un increment de les consultes sobre la custòdia durant el confinament total. Al principi no estava clar si els menors es podien traslladar de domicili per complir les sentències de custòdia, però finalment els jutjats van dictar un memoràndum unificat sobre com s'havia d'actuar. "Al principi vam haver de revisar cas per cas, però després els criteris van ser unificats de manera que s'havien de complir les guàrdies i custòdies per setmanes alternes, llevat que els progenitors arribessin a un acord", explica Millaruelo.
Teràpia
La psicòloga i terapeuta de parelles Aina Cusco, amb despatx a Valldoreix, comenta que no ha notat un augment en la demanda de teràpies de parella pròpiament, però en canvi sí que ha notat un increment "dels problemes d'algunes persones amb les seves parelles". Segons la psicòloga, les parelles funcionals, encara que es trobin amb dificultats afegides per la pandèmia, tiren endavant. En canvi, "les que no estan fetes per estar juntes o les que es distreien amb la voràgine del dia a dia, arran del confinament van veure la realitat. Ja no es van poder seguir autoenganyant". Podríem dir, doncs, que el confinament va evidenciar els problemes d'algunes parelles i en va accelerar la seva separació.Segons la psicòloga, les claus de l'èxit d'una parella són, d'entrada, no esperar que sigui ella qui ens faci feliços. La bona notícia és que tampoc no ens hauria de poder fer infeliços, ja que "la felicitat està en un mateix i cadascú se l'ha de treballar". A més, Cusco també considera que el respecte per l'altra persona és bàsic, així com no pretendre sentir sempre el mateix. Finalment, ens recorda que "l'amor incondicional no existeix en la parella, ni ha d'existir. Hi ha d'haver una condició: la condició de sumar".
El problema de la teràpia de parella és que, en general, quan una parella decideix anar-hi, ja està molt desgastada, o inclús a les últimes. Ningú, o gairebé ningú, no hi va de forma preventiva. Tot i això, tal com explica la psicòloga, "fer una teràpia de parella potser servirà per dir: "No podem continuar junts, però tanquem-ho bé". I aprendre, així, de l'experiència".
Finalment, Cusco també recorda que hi ha moltes parelles que ara no es veuen en cor de separar-se, encara que tinguin problemes, a causa de les dificultats econòmiques i la incertesa. "Hi ha molta por i no sembla el millor moment per passar per una separació: no pots sortir, no pots anar a sopar, no pots anar a prendre alguna cosa... És un mal moment per separar-se". Per tant, el 'boom' de les separacions sembla que encara està per venir. "Jo crec que sí. Si ha de venir, encara està per venir", sentència la psicòloga.
DECLARACIONS
Ignasi Vives
Estadísticament crec que està acreditat que les grans consultes de divorcis es produeixen després de les vacances. Hi ha moltes més consultes al setembre que no pas al mes de març. Això ens fa pensar que amb això del confinament molta gent ha compartit molt més temps amb la parella. Aquí poden passar dues coses, o que vagi molt bé per conèixer-se millor l'un a l'altra o tot el contrari, que la convivència distanciï encara més la relació. Per tant deduïm que és probable que els divorcis augmentin.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Aina Cusco
Jo no he notat un augment de la demanda de la teràpia de parella, però sí que he notat molts problemes d'algunes persones amb les parelles o que demanaven de forma individual ajuda per problemes amb la parella.
Your browser doesn’t support HTML5 audio