Els canvis en les restriccions per frenar la Covid-19, una 'muntanya russa' per a la restauració

Restauradors de Sant Cugat coincideixen que les actuals limitacions horàries no compensen

Societat

Publicat el 24/gen/21 per Clara Bardají

Frenar els contagis de la Covid-19 s'ha convertit en una carrera a contrarellotge, sobretot en les últimes setmanes en què les dades epidemiològiques a Catalunya van empitjorar fins a nivells altíssims. Tot i que aquestes xifres han millorat durant l'última setmana, el Govern ha tornat a prorrogar les restriccions fins al 7 de febrer. Un dels sectors que tornen a sortir perjudicats és el de la restauració que, durant dues setmanes més, tenen una estricta limitació horària i d'aforament que els impedeix treballar amb normalitat. Alguns dels restauradors de Sant Cugat expliquen que els canvis en les restriccions són com 'una muntanya russa' per ells i que aquests horaris 'no els compensa' a final de mes.

La restauració ha anat aguantant cop rere cop i, després del tancament total, les restriccions actuals els deixen en una situació crítica. El propietari del restaurant El Vi de Deu, Jordi Deu, ha explicat a Cugat Mèdia que aquestes últimes mesures "es porten malament", ja que el 30% de l'aforament a l'establiment deixa "molt poc marge" i la limitació horària, d'una del migdia a dos quarts de quatre, no els permet "remuntar taules". "Ens salva la fidelitat del client" que demana menjar per endur, remarca Deu, però tot i això, "els números no surten de cap de les maneres".

Distància entre taules, desinfecció constant, gel hidroalcohòlic, mascaretes... Els restauradors apliquen en els seus locals les mesures de sanitat i, des de fa unes setmanes, també s'adapten a una franja horària molt limitada que només els permet rebre clients al migdia. Durant les altres hores del dia, s'han de conformar amb el 'take away' i el 'delivery', una via de negoci que ha arribat per quedar-se.

"Fem tot el que ens diuen les autoritats", assegura el copropietari d'El Celler d'en Medir, Robert Garcia, que també està convençut que la restauració de Sant Cugat i Catalunya, en la seva majoria, "es comporta". Garcia també ha volgut remarcar el suport que rep la restauració per part de la ciutadania i es mostra "molt agraït. "Entre tots en sortirem", conclou.

En un mes i escaig farà un any que la pandèmia va començar a sacsejar la normalitat a Catalunya. Així i tot, alguns emprenedors s'han animat a tirar endavant els seus projectes. És el cas del restaurant Cocoricó & Co, que va obrir portes fa dos mesos al carrer Major de Sant Cugat. El copropietari del restaurant, Lucas Pujadas, sap que, amb l'actual situació sanitària, és una aposta que "econòmicament no compensa". Ara bé, es mostra optimista i confiat que la situació millori en els pròxims mesos. Ara, afegeix, és "supervivència".








DECLARACIONS

Jordi Deu

Es porta malament perquè, a part de l'aforament al 30%, que ens dona molt poc marge, el tram horari no ens permet remuntar les taules. Ens salva la fidelitat del client que ens demana per endur, però tot i això els números no surten de cap de les maneres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Robert Garcia

Creiem que la restauració a Sant Cugat i a Catalunya, la gran majoria, es comporta. Fem tot el que ens diuen les autoritats. Entre tots ens en sortirem i estem molt agraïts perquè la gent ve i et dona suport.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Lucas Pujadas

Econòmicament no compensa, però estem fent l'esforç, en part pel personal que vam incorporar fa dos mesos i tenen la millor de les actituds. Ens compensa? Relativament. Però som optimistes que és el que ens toca i confíem que en els pròxims mesos la situació millori. Ara és una mica supervivència.

Your browser doesn’t support HTML5 audio