Les activitats extraescolars més originals per als nens i nenes de Sant Cugat
Circ, programació, teràpia amb cavalls i percussió són algunes de les extraescolars alternatives que es poden fer a la ciutat
La percussió és una de les activitats extraescolars que es poden fer a Sant Cugat / Foto: Batuescola
SocietatPublicat el 25/gen/21 per Sara Bella
Hi ha vida extraescolar més enllà del futbol, el tennis, la gimnàstica i l'anglès. Així ho demostren les activitats que hem seleccionat de tota l'oferta santcugatenca actual. Tot i que aquestes darreres setmanes han estat molt marcades per les restriccions, especialment en el sector de les extraescolars, que s'han hagut de suspendre, aquest tipus d'activitats aviat es tornaran a activar. A continuació trobareu algunes de les propostes més originals de Sant Cugat.
Taller integral de circ a l'Escola de Circ Aire
El taller integral de circ és una activitat per a nens i nenes a partir de tres anys que inclou activitats tan variades com l'acrobàcia aèria amb teles i trapezi, l'acrobàcia a terra, l'acrobàcia en grup, les malabars, l'equilibri sobre objectes i el 'clown'. És una pràctica esportiva i artística a la vegada. A banda de circ, amb aquesta extraescolar també es treballen valors com la companyonia, la no competitivitat i la superació dels propis límits. També ajuda a enfrontar-se a les pors i a conviure amb la frustració. A més, com que té una faceta artística, també hi ha un component de creixement personal.
És una activitat extraescolar ideal per a nens i nenes amb la creativitat a flor de pell i amb moltes ganes de moure's i de no parar quiets.
Al taller de circ s'hi fan activitats tan diferents com acrobàcia, trapezi i clown, entre d'altres / Foto: Agustina Monczar
Per adaptar-se a les restriccions de la pandèmia, a banda de les mesures bàsiques de seguretat, com l'ús de la mascareta i el manteniment de distàncies, han hagut d'evitar les activitats grupals i han adaptat algunes classes a online. De forma telemàtica es prioritza la preparació física, l'acrobàcia a terra, l'estudi de l'anatomia, la construcció d'objectes per fer malabars i la creació de personatges de clown.
Programació i pensament computacional a Codelearn Sant Cugat
Aquesta activitat es basa en el mètode Codelearn, una plataforma gamificada que integra diferents llenguatges de programació. Tots els nens i nenes treballen a partir del mateix projecte, però amb una versió adaptada a la seva edat i coneixements. A més, cada alumne pot escollir una activitat complementària, com el modelatge 3D o la creació de vídeojocs, entre d'altres.A més de la programació, l'alumnat de Codelearn desenvolupa la seva creativitat i la intel·ligència computacional. Aquest tipus d'intel·ligència fa referència a desengranar problemes, buscar-ne diferents solucions i crear-ne de noves. A partir d'un problema, l'alumne s'ha d'inventar la manera de resoldre'l.
És una activitat que es pot fer a partir dels set anys i és perfecta per a nens i nenes molt curiosos i que mostren interès per la tecnologia i la programació.
Amb el mètode Codelearn, nens i nenes de diferents edats aprenen a la vegada i amb la mateixa plataforma / Foto: Irene Recio
En aquest cas, les activitats extraescolars no s'han vist afectades per la pandèmia, ja que són un tipus de classes que es poden fer amb total normalitat de forma telemàtica. Les famílies i els alumnes, en general, han acollit molt bé a la modalitat online del curs.
Hipoteràpia al Club Hípica Severino
La hipoteràpia és una activitat amb base neurofisiològica en la qual el cavall és l'instrument terapèutic. S'aprofita el moviment tridimensional que fa el cavall quan es mou per estimular els músculs i les articulacions del pacient. A banda de muscular, els nens i nenes que participen en aquesta activitat també noten millores psicològiques, ja que el contacte amb el cavall aporta benestar, i també avenços cognitius i comunicatius.
La hipoteràpia és adequada per a nens i nenes amb paràlisi cerebral, distròfia muscular, problemes psicomotors, síndrome de Down, autisme i altres problemàtiques que impliquin una mobilitat reduïda.
El moviment tridimensional que fa el cavall al moure's facilita la musculació dels nens i nenes / Foto: CC0 - pxhere.com
La pandèmia no ha afectat al desenvolupament normal de les classes. Amb les mesures adequades i tenint en compte que l'activitat és a l'aire lliure, el risc de contagi és molt baix o gairebé nul.
Percussió i sensibilització musical a la Batuescola
Aquesta és una activitat de batucada i música de percussió que posa el focus en els processos col·lectius que es desenvolupen pel fet de formar part d'un conjunt instrumental. Com a centre no convencional, la Batuescola reivindica la música com a element present en el lleure i en la vida social de les persones, per millorar el benestar i potenciar el creixement personal. Més enllà d'aprendre música, aquesta extraescolar té també una perspectiva social i ajuda a treballar els valors de l'educació en el lleure com la definició de rols, el treball en equip, la cooperació o la solidaritat.
Aquesta activitat es pot fer a partir dels tres anys i és adequada per a tots els nens i nenes que vulguin gaudir de la música, siguin com siguin i vinguin d'on vinguin.
L'oferta de la Batuescola està diversificada per edats / Foto: Batuescola
Les restriccions de la pandèmia han afectat molt durament la Batuescola. Tot i que ofereixen una alternativa online a les classes presencials, pel tipus d'activitat que organitzen es valora molt més la presencialitat. Dels 48 grups que van arribar a portar el curs passat, aquest curs només n'han quedat dos. No obstant això, els grups s'obren mensualment, així que esperen tornar a créixer quan acabin les restriccions.