Un centenar de treballadors interins de l'Ajuntament es concentren a la plaça de la Vila

El Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de Sant Cugat reclama la fi de "l'abús de la temporalitat"

Els interins mostraven un full amb els anys que portaven en frau de llei / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 14/gen/21 per Clara Bardají

Un centenar de treballadors interins de l'Ajuntament de Sant Cugat s'han concentrat aquest dijous a la plaça de la Vila per reclamar la fi de la seva temporalitat. Una protesta que s'ha dut a terme de manera paral·lela a 40 ciutats de tot l'Estat que es troben en la mateixa situació. A Sant Cugat, uns 450 treballadors públics són interins, és a dir, que no són funcionaris i no tenen el lloc de feina assegurat. Un interinatge que, en la majoria dels casos, s'ha allargat 10, 15 i fins a 25 anys.

La crida nacional de la Plataforma estatal de temporals públics en frau de llei ha arribat fins a Sant Cugat on el Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de la ciutat reclama un contracte fix per al 60% de la plantilla davant unes oposicions que podrien significar l'acomiadament de tot aquest personal. El tècnic de Protecció Civil, Biel Mas, un dels interins de l'Ajuntament, explica que "reivindiquen la fixesa" perquè hi ha una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que "castiga l'Estat espanyol" perquè no té un sistema per "indemnitzar-nos en cas de quedar-nos sense feina". Això, explica Mas, representa "l'acomiadament gratuït i lliure", que "està prohibit a la Unió Europea".

El contracte temporal dels treballadors municipals tampoc contempla que, si el treballador és acomiadat, rebi una indemnització ni tampoc tenen els mateixos drets que un treballador fix. A més, un contracte temporal hauria de tenir una durada màxima de tres anys, però, a l'Ajuntament, els interins ocupen places estructurals durant anys i sense l'oportunitat d'aconseguir un contracte fix,

El Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de Sant Cugat apunta que el 59,3% dels treballadors de l'Ajuntament tenen un contacte temporal, mentre que a l'Escola de Música i Conservatori és del 56%. Les dades, però, empitjoren en el cas de l'Escola d'Art i Disseny (88,8%) i de les Escoles Bressol Municipals (86,7%).

A la protesta d'aquest dijous, un centenar de treballadors municipals s'ha concentrat a les portes de l'Ajuntament. Cada un d'ells portava un cartell amb un número, el nombre d'anys que cada interí porta amb un contracte de temporalitat i en situació de frau. També s'ha mostrat una pancarta en què es demana "aturar l'abús" i "estabilitzar persones, no places". La concentració s'ha dut a terme a 39 ciutats més de tot l'Estat espanyol, com a Sevilla, València, Bilbao i Pamplona.





DECLARACIONS

Biel Mas

Reivindiquem la fixesa perquè hi ha una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que castiga l’Estat espanyol perquè no té un sistema per indemnitzar-nos en cas de quedar-nos sense feina. Això representa un acomiadament gratuït i lliure, que està prohibit a la Unió Europea. La solució que nosaltres donem és la fixesa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio