Què ens espera aquest 2021 a Sant Cugat?

Cugat Mèdia fa un recull dels fets que, previsiblement, tindran lloc durant aquest 2021

Com serà 2021 a Sant Cugat? / Foto: Cugat Mèdia i diverses fonts

Societat

Publicat el 1/gen/21 per Sergio Morales

Ja és 2021 al món i, per suposat, Sant Cugat. Comença un any que posa sobre la taula el repte de deixar enrere la pandèmia, però on es posarà fil a l'agulla a més escenaris: des de l'aposta per una mobilitat més sostenible fins a començar les obres, ben esperades, de l'escola La Mirada. Cugat Mèdia recull aquí alguns dels esdeveniments que de ben segur marcaran aquest any que tot just comença aquest divendres.

Deixar enrere la pandèmia
La vacuna de la Covid-19 se subministrarà a la població durant 2021 / Foto: ACN
La vacuna de la Covid-19 se subministrarà a la població durant 2021 / Foto: ACN

Després d'un any marcat pel sotrac que ha suposat la pandèmia de Covid-19 arreu del món, 2021 serà el moment per començar a deixar enrere aquesta situació, amb la distribució de les vacunes, que es farà en tres etapes. Ara mateix està en marxa la primera, en què s'està subministrant la vacuna a personal sanitari i persones residents a residències i, més tard, a gent gran i vulnerable. La segona fase tindrà lloc a partir de la primavera, amb l'arribada del gruix de vacunes que ha adquirit l'Estat espanyol. A partir de l'estiu es preveu que es comenci a vacunar la resta de ciutadania.

Un nou govern per a Catalunya
Està previst que les eleccions tinguin lloc el 14 de febrer / Foto: ACN
Està previst que les eleccions tinguin lloc el 14 de febrer / Foto: ACN

El 14 de febrer la ciutania de Catalunya està cridada a les urnes per decidir quins diputats integren el Parlament durant els propers quatre anys. Seran uns comicis inèdits al país, marcats per la situació sanitària, que obliguen les autoritats públiques a garantir la màxima seguretat per als votants, agilitzant votacions i evitant aglomeracions. A Sant Cugat, s'habilitaran dos nous col·legis: el pav 3 de la Rambla del Celler, on està previst que votin 1.200 persones en dues meses provinents del Centre d'Art Maristany; i el Museu del Còmic, amb una mesa del Club Muntanyenc i uns 700 electors.

Ara bé, no s'ha d'oblidar que l'evolució de la situació sanitària podria fer saltar pels aires la previsió de celebrar les eleccions el 14-F. De fet, el Govern fixa el 15 i el 29 de gener com a dates claus per decidir si es mantenen els comicis.

Una mobilitat més verda
Sant Cugat vol caminar cap a un model de mobilitat més sostenible / Foto: Cugat Mèdia
Sant Cugat vol caminar cap a un model de mobilitat més sostenible / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat posarà en marxa la Zona de Baixes Emissions (ZBE) durant el primer trimestre de l'any. Tot plegat, això sí, a l'espera que s'aprovi l'ordenança reguladora d'aquest nou marc de mobilitat. Està previst que la ZBE afecti una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats, del centre de la ciutat. En aquest espai, tret d'excepcions, no es permetrà la circulació d'aquells vehicles que no disposin d'etiqueta ambiental entre les set del matí i les vuit del vespre de dilluns a divendres.

Una de les claus per deixar de banda el vehicle privat passa per potenciar el paper del transport públic. El Govern tenia previst engegar 2021 amb l'entrada en funcionament de la T-Mobilitat. Malgrat que això no ha estat possible, l'executiu català treballa per poder posar en marxa aquest nou sistema de tarifació durant aquest any.

Una ciutat més segura
Sant Cugat disposa d'un centenar de càmeres de seguretat / Foto: ACN
Sant Cugat disposa d'un centenar de càmeres de seguretat / Foto: ACN

Amb la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) s'instal·laran tres noves càmeres a les entrades de Sant Cugat. Aquests aparells, més enllà de controlar el pas de vehicles, també serviran per avisar la Policia Local si detecten la matrícules d'un cotxe robat. De fet, totes les càmeres de la via pública, que superen el centenar, serviran tant per a temes de seguretat com per controlar la ZBE i per calcular els fluxos de mobilitat o comercials.

Un edifici per a l'escola La Mirada
Imatge del projecte de La Mirada / Foto: Ajuntament
Imatge del projecte de La Mirada / Foto: Ajuntament

2021 havia de ser quan finalitzés l'obra de l'edifici de l'escola La Mirada, però finalment serà l'any en què arrenquin els treballs. Després que el ple hagi aprovat provisionalment la modificiació del planejament per ubicar l'equipament al parc del Bosc de Volpelleres, ara només falta el vistiplau definitiu per part de la Generalitat. Si tot plegat avança al ritme esperat, les obres arrencaran aquest any i l'edifici estarà llest per al curs 2023-2024.

La Unió torna a casa
Interior de l'edifici de La Unió / Foto: Ajuntament
Interior de l'edifici de La Unió / Foto: Ajuntament

L'Ajuntament i La Unió han tancat 2020 posant fil a l'agulla al conflicte que bloquejava l'entrada de l'entitat a la nova seu. El consorci es va reunir després de dos anys sense fer-ho i es va posar deures: buscar un acord per a la dissolució i buscar una nova fórmula per a la relació entre les parts implicades. Des de l'Ajuntament insisteixen que les seccions de La Unió ja poden instal·lar-se a l'edifici, però encara no ho han fet.

Sant Cugat, al costat de la poesia
Andreu Gomila va ser el guanyador de l'edició de 2019 / Foto: Ajuntament
Andreu Gomila va ser el guanyador de l'edició de 2019 / Foto: Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Cugat torna a convocar un dels concursos literaris més ben dotats del país. El Premi de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater ja té la convocatòria oberta: els aspirants poden presentar les obres fins al 31 de gener i el veredicte es donarà conèixer aquest mes de juny. El guardó està dotat amb 8.530 euros, una escultura del santcugatenc Pep Codó i la publicació de l'obra per part d'Edicions 62, editorial que col·labora en l'organització, juntament amb la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater.

Que l'esport torni a brillar
Tòquio espera els esportistes / Foto: Arne Müseler - arne-mueseler.com - CC-BY-SA-3.0
Tòquio espera els esportistes / Foto: Arne Müseler - arne-mueseler.com - CC-BY-SA-3.0

L'ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio l'estiu de 2020 va ser una de les grans conseqüències (parlant d'esdeveniments, és clar) que ha tingut la pandèmia arreu del món. S'espera que la gran cita esportiva se celebri al país nipó aquest 2021. I des de Sant Cugat també esperem que els nostres esportistes, tant els locals com els que entrenen al Centre d'Alt Rendiment (CAR) puguin participar-hi i, per què no, portar una medalla cap a la ciutat.

Les jugadores del Junior Cristina Guinea, Carlota Petchamé i Gigi Oliva i les atletes Jaël Bestué, Zoya Naumov i Meritxell Playà són algunes de les esportistes que aspiren a la cita olímpica.