Marea Blanca veu insuficients les contractacions de Salut per a l'atenció primària a Sant Cugat
La plataforma considera "greu" que no es concreti quina repercussió tindrà l'increment de pressupost als consultoris de la Floresta i les Planes
Assun Reyes, portaveu de Marea Blanca Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 14/des/20 per Martí González
La plataforma Marea Blanca Sant Cugat considera 'totalment insuficient' la inversió de Salut a l'atenció primària de la ciutat i reclama més 'concreció' sobre com repercutirà aquest increment als consultoris de la Floresta i les Planes. El col·lectiu assegura que les mesures 'donen poques pistes sobre quin és el model sanitari al qual s'aspira' i insta Mútua Terrassa, la concessionària que gestiona la Salut a la ciutat, a comunicar si vol seguir 'la línia assistencial' que defensa l'Institut Català de la Salut (ICS).
En concret, Marea Blanca veu insuficients la proposta d'incorporar un sol metge o metgessa i un sol infermer o infermera. Reconeixen que no tenen les dades sobre el personal contractat ara mateix, però entenen que "és impossible que amb només aquestes dues incorporacions es pugui tornar a la presencialitat. Pel que fa a l'increment de personal específic per a la gestió de la Covid, la plataforma demana informació sobre la qualificació i el tipus de contractes i la seva durada que es faran, així com concretar la feina i l'organització. Una de les portaveus de la plataforma, Assun Reyes, ha explicat a Cugat Mèdia que aquest augment de pressupost es va decidir ja al setembre i es va concretar per municipis fa dos mesos. Això sí, assegura que no servirà "ni per recuperar la plantilla que hi havia el 2010" i alerta sobre la possible temporalitat de les persones contractades per a gestionar la Covid-19.
Des de l'associació expliquen que fa tres mesos que esperen la reunió amb la gestora, Mútua Terrassa, que els assegura que el CatSalut vol estar-hi present. Això fa que encara no s'hagi concretat una data, un altre dels factors que critica la plataforma: la manca de comunicació que hi ha hagut amb la ciutadania. Reyes explica que aquesta crisi hauria de servir per donar importància i millorar l'atenció primària un cop passi la pandèmia, i no empitjorar-la.
De fet, en aquest sentit insisteixen en la creació d'una Taula de Salut per "permetre a la ciutadania organitzada ser part activa en la cerca de les solucions a una situació tan complicada". El col·lectiu explica que la Direcció Assistencial d'Atenció Primària de l'ICS ha tramès als equips dels CAP que gestionen directament arreu de Catalunya un esborrany de document que encara no és definitiu, però que aposta "decididament" per recuperar la presencialitat, la longitudinalitat i l'accessibilitat per garantir i ampliar el contacte directe amb els nostres pacients, necessari per al diagnòstic i seguiment de problemes de salut, en un entorn de centres segurs i oberts". Si Mútua Terrassa no s'avé a treballar en aquesta mateixa línia, alerten que "estaríem davant d'un greuge comparatiu inassumible i insòlit".
DECLARACIONS
Assun Reyes
Entenem que la situació és la que és i que la Covid és un tema importantíssim i que marcarà un abans i un després. Però volem que aquest després serveixi per millorar l'atenció que es donava abans, i no per millorar-la pensant que l'atenció virtual pot substituir la presencial.
Your browser doesn’t support HTML5 audio