La il·lusió de la Maya es fa realitat a la sala d'espera d'oncologia de la Mútua de Terrassa

El projecte té com a objectiu humanitzar l'espai i que les parets decorades ajudin als pacients a "relaxar-se i a evadir-se de la realitat"

La sala d'espera d'oncologia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa com era abans (esquerra) i com és ara / Foto: Maya's Illusion

Societat

Publicat el 6/des/20 per Júlia Farré

El projecte Maya's Illusion 'Decorem el Càncer', guardonat per Habitat Talent Awards, ha finalitzat la decoració de les parets de la sala d'espera de consultes externes d'oncologia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa. Aquest espai rep unes 40 persones cada dia que han de passar moltes estones esperant abans i després de visites i tractaments oncològics. Maya Recio, veïna de Sant Cugat i impulsora del projecte, té com a objectiu crear ambients càlids i acollidors en espais hospitalaris on els malalts oncològics passen moltes hores d'angoixes i patiments. La iniciativa ha estat possible gràcies a la botiga de decoració santcugatenca Ridox i a un estudi de decoració reconegut a nivell mundial, Lázaro Rosa Violan Studio, responsable de la decoració de 'El Nacional', 'Boca Chica' i 'Boca Grande' a Barcelona.

Maya Recio va ser diagnosticada amb un càncer terminal el 2017 i des d'aleshores rep sessions de quimioteràpia i descansa a la sala d'espera de la Mútua de Terrassa, davant d'una paret blanca. Com Recio va explicar a Cugat Mèdia fa unes setmanes, "després d'una sessió de 'quimio', mirar una paret blanca encara t'enfonsa més". A partir d'ara, Recio i la resta de pacients oncològics de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa les veuran d'un altre color. Les parets de la sala d'espera de consultes externes d'oncologia mostren il·lustracions d'un petit poble de platja amb tons blaus i taronja, on es pot veure el port, la platja i la plaça del centre del poble.

Les llargues hores d'espera a la sala van impulsar a Recio a engegar una iniciativa que permetés trencar amb la fredor que la decoració i la il·luminació desprenen els espais sanitaris. Recio vol que les parets decorades ajudin als pacients a "sentir relaxació i a evadir-se de la realitat". El projecte aposta per la humanització dels espais sanitaris, una aposta en creixement mundial, atesa la importància que tenen els espais en l'àmbit psicològic de les persones. L'objectiu és "oferir als pacients espais còmodes, agradables i acollidors". El projecte ha estat guardonat per l'Habitat Clúster Barcelona amb l'Habitat Talent Awards.

Actualment 'Maya's Illusion: Decorem el Càncer' treballa amb un altre projecte de decoració de l'hospital de dia de la Mútua de Terrassa, on es duen a terme els tractaments de quimioteràpia i hematologia.