Pau Soler: 'Les mascaretes transparents milloren la comunicació entre els professors i els alumnes amb dificultats auditives'
Un jove santcugatenc està mobilitzant-se per reivindicar l'ús d'aquestes als centres educatius de la ciutat
Pau Soler / Foto: cedida
SocietatPublicat el 8/des/20 per Jordi Tubella
La pandèmia del coronavirus ha portat l'arribada de les mascaretes a les nostres vides. Ara bé, s'han convertit en un obstacle per a les persones amb dificultats auditives perquè ja no poden llegir els llavis, i a les aules aquest problema de comunicació amb els mestres s'agreuja. En Pau Soler, un jove santcugatenc que cursa el grau de Dret a la Universitat Pompeu Fabra, explica que les mascaretes quirúrgiques suposen una 'barrera de comunicació claríssima' per als infants que pateixen hipoacúsia, és a dir, la pèrdua parcial o total de la capacitat auditiva en una o ambdues orelles, i això es nota en el seu rendiment escolar. Soler proposa com a solució el subministrament de mascaretes transparents a les escoles, instituts i universitats.
L'estudiant santcugatenc va fer una piulada a Twitter a finals de setembre en la qual instava el govern de Sant Cugat a seguir els passos de l'Ajuntament del Vendrell, que va iniciar l'aportació de 400 mascaretes transparents per als centres educatius del municipi. Gràcies al tuit, la regidora de Joventut i Sostenibilitat, Alba Gordó, va posar en Pau Soler en contacte amb l'alcaldessa, Mireia Ingla, per reunir-se i parlar de la problemàtica.
En la reunió, celebrada el passat 10 de novembre a l'Ajuntament, hi van participar les regidores d'educació, Pilar Gorina, i de Salut i Ciutadania, Gemma Aristoy, juntament amb Ingla. Pau Soler defineix la reunió com a "necessària" i explica que les propostes que es van posar damunt la taula suposen "un primer pas" per a la solució parcial de la problemàtica. El santcugatenc es mostra "agraït" per la "voluntat política" del govern municipal. Des del consistori se li va exposar al jove estudiant que des del Departament d'Educació de la Generalitat començaven ja a homologar mascaretes transparents per distribuir-les als ajuntaments.
Prèviament a la reunió, Soler havia parlat amb doctors i doctores de l'Hospital Sant Joan de Déu i amb alumnes que pateixen discapacitat auditiva per valorar-ne la seva experiència i, així, nodrir-se d'idees per a traslladar-les al govern municipal. Considera que "les mascaretes transparents permetran facilitar l'educació, no només als alumnes amb problemes auditius, sinó a aquells amb dificultats d'aprenentatge que tinguin autisme o dèficit d'atenció". Explica a Cugat Mèdia que la iniciativa és "a títol personal" i confia que s'arribi a una solució que pugui oferir "una educació de ple dret i cent per cent efectiva per als estudiants amb sordesa parcial o total" i així, segons explica, gaudir d'una "igualtat d'oportunitats per a tots els estudiants".
DECLARACIONS
Pau Soler
"Si abans de la pandèmia ja fèiem un esforç en comprendre el que està dient el professor en una classe, ara amb les mascaretes suposa molta més dificultat i esforç per aquestes persones per entendre la classe. Això té unes conseqüències en l'avaluació injustes perquè ha d'haver-hi una igualtat d'oportunitats"
Your browser doesn’t support HTML5 audio