Sant Cugat reflexiona sobre els efectes de la pandèmia en la salut mental d'infants i joves
El Síndic de Greuges de Sant Cugat ha organitzat aquesta jornada 'online' amb expertes en aquest àmbit per donar importància a la salut mental
La sessió ha hagut de fer-se telemàticament / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 2/des/20 per Martí González
La pandèmia de la Covid-19 i les restriccions socials que ha comportat han empitjorat molt la salut mental de la societat i, un dels col·lectius més afectats és el d'infants i joves. Aquesta és una de les conclusions de la jornada organitzada pel Síndic de Greuges de Sant Cugat per, precisament, donar importància a través de la reflexió a la salut mental en aquesta etapa i prioritzar-la, amb propostes, a les polítiques de les administracions. Una jornada que ha hagut de fer-se telemàticament però que ha estat oberta a tothom i ha pogut comptar amb entitats i expertes en aquest àmbit.
El Síndic de Sant Cugat, Ramon Palacio, ha destacat justament que infants i joves són un dels col·lectius més afectats emocionalment per la pandèmia i que sovint aquestes problemàtiques relacionades amb la salut mental queden invisibilitzades. Per aquest motiu ha organitzat aquesta jornada, en col·laboració amb la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i l'Àmbit de gestió de Polítiques Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat.
La doctora Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental Catalunya, que ha obert la sessió, ha agraït la iniciativa per "disposar d'espais de reflexió i debat sobre la rellevància de la salut mental". Poll ha parlat, en la seva intervenció, de "pandèmia invisible", referint-se als problemes de salut mental que s'han agreujat o que han sorgit derivats de la Covid-19 i els seus efectes. La doctora assegura que mentre factors de risc, com la manca d'accessibilitat als recursos, l'aïllament i la desesperança, han crescut amb la crisi, els protectors han disminuït, a causa de la reducció del contacte social i les xarxes de suport.
Segons dades exposades per la doctora, el malestar emocional s'ha multiplicat per tres durant el confinament i es calcula que tres de cada deu persones poden patir ansietat en els propers mesos. A més, també s'ha detectat un augment dels quadres d'ansietat, depressió i angoixa, tant en persones adultes com en infants i adolescents.
Un increment que també ha corroborat la doctora Astrid Morer, psiquiatra infantil i juvenil de l'Hospital Clínic i presidenta de la Societat Catalana Psiquiatria infanto-juvenil, que ha estat una altra de les ponents. Morer no només ha destacat l'augment de casos, sinó que assegura que s'han agreujat, especialment en els grups més vulnerables: els nens i nenes amb risc d'exclusió, que pateixen o patien situacions de violència familiar o que ja tenien problemes de salut mental preexistents a la pandèmia. La doctora assegura, a més, que només dos de cada cinc nens o nenes arriben a demanar ajuda i, per tant, és difícil determinar l'afectació real a la societat d'aquest tipus de problemàtiques.
La taula rodona, amb representants d'associacions afectades per diverses patologies de salut mental, també ha demanat més recursos per a les administracions i ha explicat com s'ha agreujat amb la Covid-19 la situació de famílies i infants amb problemes de salut mental. Montserrat Boix, presidenta de l'Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta de Sant Cugat del Vallès (AFATRAC), ha posat èmfasi precisament en el patiment de les famílies, Sara Bujalance, directora de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB) de Barcelona, ha detallat l'afectació en els trastorns alimentaris i la doctora Cristina García, representant de la Unitat de Trastorns de l'Aprenentatge Escolar (UTAE) de Sant Joan de Déu, ha exposat, principalment, dels infants amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) amb la pandèmia i la situació actual.
Totes elles han coincidit en demanar que la salut mental sigui una "prioritat real per a les administracions", una petició que ha entomat l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui ha tancat l'acte. Ingla ha agraït la jornada a l'organització i les ponents i ha destacat que la tasca de les cures està en mans principalment de dones. També ha reconegut que la pandèmia ha fet "sortir els colors com societat" en aspectes com aquest, que "ara hem descobert la importància que tenia". L'alcaldessa, de fet, s'ha compromès a reflexionar i "pensar-hi més enllà" per posar-hi aquesta perspectiva un cop acabi la pandèmia.
Un "granet de sorra", segons ha sentenciat el mateix Ramon Palacio, per posar sobre la taula una qüestió "invisibilitzada" i prendre "consciència" de la importància de la salut mental, també en l'etapa infantil i juvenil.
DECLARACIONS
Ramon Palacio
D'entre els damnificats, els nens i els joves són els que més. I potser és una temàtica que no és molt visible. Amb aquesta jornada pretenem visibilitzar-la i posar els canals entre professionals i persones afectades.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Marta Poll
Tenim un model molt fràgil, molt feble, que ja tenia moltes mancances abans de la pandèmia. Ja ens costava acompanyar la gent abans i ara encara més. Necessitem una aposta seriosa, una major inversió i una planificació orientada a l'acció comunitària.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Mireia Ingla
Aquest reconeixement no només ha de ser ara, sinó que això ha vingut per quedar-se. Aquestes polítiques públiques han d'afrontar la salut mental, ara més que mai, i ens hem de preparar com a societat perquè això formi part del nostre dia a dia.
Your browser doesn’t support HTML5 audio