L'UCI: on no vols ser
Cugat Mèdia entra al servei de medicina intensiva de Mútua Terrassa
Publicat el 7/des/20 per Anna González
Més de 200 morts. Aquest és el recompte de l'impacte més cru de la pandèmia a Sant Cugat. Unes xifres contra les quals lluiten a les Unitats de Cures Intensives (UCI), com la de Mútua Terrassa, l'hospital públic de referència per a Sant Cugat. Des de dins, els professionals hi treballen amb torns ampliats, equips de protecció posats durant hores i amb el desgast d'una pandèmia que va arribar de cop i amenaça amb una tercera onada. Cugat Mèdia ha entrat dins la seva UCI de la mà del seu cap de Medicina Intensiva, Josep Trenado.
"La primera onada va ser un cop molt dur", explica el doctor Trenado quan recorda els primers mesos de la pandèmia dins l'UCI, una situació que "ningú no havia viscut".
Ara el servei es troba enmig de la segona onada, amb més experiència, més recursos materials, millor monitoratge dels pacients, però amb menys personal, a qui l'ha agafat "físicament cansat".
Tot i això, Trenado remarca "l'esforç" del seu equip, especialment el d'infermeria, que ha modificat els horaris i fa torns de 12 hores per donar la millor resposta i cura a uns malalts crítics que tenen la seva vida "en perill". El doctor remarca que l'equip de l'UCI això ho té sempre present. La mortalitat en el servei durant la pandèmia s'ha situat de mitjana en el 20%.
Actualment, l'UCI de la Mútua de Terrassa té 12 llits per a casos de Covid i vuit per a altres patologies. S'hi sumen set llits més per a Covid de la unitat de semicrítics i 14 per a altres casos, ja que en aquesta segona onada els malalts de coronavirus conviuen amb la resta situacions habituals d'aquest tipus d'unitats. Gairebé un centenar de professionals donen cobertura a aquest servei. Durant la primera onada, l'espai va passar de 12 llits a una cinquantena de posicions d'atenció.
Només entrar sorprèn com la llum natural d'un espai recentment remodelat -el 2018- es combina amb el so continu dels aparells i del personal. "Demana molta atenció", explica Trenado, qui insisteix que aquesta feina requereix "estar en alerta sempre i un esforç físic molt alt".
"El risc zero no existeix", apunta Trenado, qui recorda que "tenim la responsabilitat de fer tot el que estigui a les nostres mans" per evitar contagiar-nos i, sobretot, contagiar els altres.