El Monestir de Sant Cugat s'il·lumina per simbolitzar la xacra de la violència masclista
L'artista santcugatenc Lluís Ribas, amb la col·laboració de la poetessa Marta Pessarrodona, ha ideat la iniciativa
Imatge dels implicats en l'acte al Monestir de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 26/nov/20 per Martí González
La cultura també ha dit la seva per mirar d'acabar amb la xacra de la violència masclista. Sant Cugat ha tancat els actes per commemorar el Dia Internacional Contra la Violència Contra les Dones amb una iniciativa artística del santcugatenc Lluís Ribas amb la col·laboració de la poetessa, també santcugatenca, Marta Pessarrodona. El Monestir ha estat l'escenari de la materialització d'una idea de Ribas per visibilitzar, amb una il·luminació simbòlica de la façana, les llàgrimes del cel per la sang de les víctimes de la violència contra les dones i la manca de llibertat que pateixen. Cugat Mèdia ha col·laborat amb la iniciativa amb una entrevista als dos artistes que es pot descarregar amb un codi QR que hi ha a la plaça Octavià.
L'artista local ha recordat el cas de "la manada" de Pamplona, i ha reconegut que el "va afectar molt" i va començar a pintar. Ribas ha argumentat que "no podem normalitzar" aquests casos i que hem de conscienciar-nos per acabar amb les violències contra les dones. Amb la il·luminació del Monestir, un espai simbòlic també per a la ciutat, Ribas vol destacar "la manca de llibertats" que pateixen les dones.
La poetessa Marta Pessarrodona ha agraït la idea de Lluís Ribas, amb qui diu que sempre ha treballat "molt bé", i ha reivindicat "visibilitzar" actes protagonitzats per dones. Pessarrodona assegura que la lluita feminista "beneficia homes i dones" i ha assegurat estar "encantada" amb què la proposta l'hagi tingut un home com, en aquest cas, Lluís Ribas. Tots dos, a més, han definit el Monestir com "la joia de la corona" de Sant Cugat i han agraït el suport de l'Ajuntament, de la parròquia de Sant Pere d'Octavià i de les empreses que hi han col·laborat, iGuzzini i HP.
De la seva banda, l'alcaldessa, Mireia Ingla, també ha agraït la iniciativa, que ha definit com "un projecte visual molt potent" que serveix "per posar un gra de sorra més en els actes per commemorar aquest dia". Ingla ha explicat que cal "interpel·lar tota la societat", no només avui sinó cada dia, perquè siguem conscients de totes les violències que pateixen les dones perquè, si no, no podrem erradicar-les. L'alcadessa ha reiterat el compromís de l'Ajuntament, que ha de ser un model, en la lluita contra el masclisme.
A banda de la il·luminació, a la plaça d'Octavià també s'hi pot veure un cub gegant amb textos de Ribas i Pessarrodona i amb fotografies i històries de dones com Virginia Wolf i Rosa Parks i també la imatge d'una dona anònima, que les representa a totes. Cugat Mèdia també ha participat en aquesta acció ja que en aquest cub hi ha un codi QR que apunta a una conversa entre els dos artistes, i la directora d'aquest mitjà, Mònica Lablanca.
DECLARACIONS
Lluís Ribas
He volgut simbolitzar la manca de llibertat de la dona amb les reixes i la sang que plora el cel per la gran pena que estem passant.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Marta Pessarrodona
Les feministes sempre hem cregut que la nostra lluita afavoria els homes. I m'agrada molt que aquesta iniciativa l'hagi tingut el Lluís Ribas. A més, ell sap fer això, jo escric les paraules. I amb el Lluís sempre hi he treballat molt bé.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Mireia Ingla
Aquestes llàgrimes que explicava l'artista, Lluís Ribas, i la Marta Pessarrodona, una acció que, a banda d'un valor artístic també té un valor reivindicatiu, que és el que toca avui. Perquè aquest és un tema que ha d'interpel·lar tothom i cada dia, no només avui.
Your browser doesn’t support HTML5 audio