Sant Cugat se suma a la crida contra la violència masclista pel 25-N

S'ha llegit un manifest davant de l'ajuntament i s'ha homenatjat les víctimes amb flors liles

Acte institucional en commemoració del Dia Internacional Contra la Violència Masclista / Foto: Lali Puig

Societat

Publicat el 25/nov/20 per Júlia Farré

Sant Cugat del Vallès s'ha sumat a la crida d'aquest 25-N, Dia Internacional Contra la Violència Masclista, amb una concentració a l'Ajuntament de la ciutat. Una vuitantena de persones han participat en la commemoració a l'Ajuntament de Sant Cugat del Dia Internacional de la Violència Masclista. L'esdeveniment ha iniciat amb la lectura del manifest per diverses persones; per una banda, els portaveus dels partits polítics municipals i, per l'altra, representants de les diferents associacions adherides al manifest. La lectura ha estat emmarcada per música en directe i ha finalitzat amb un homenatge a les víctimes amb flors liles. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha explicat que 'la pandèmia té una relació directa amb l'increment d'agressions' -tal com revelen les dades- i ha demanat a la ciutadania que siguin 'agents transformadors' mitjançant l'ajuda a les víctimes i la participació en la denúncia de les agressions.

El manifest que s'ha llegit advoca per la defensa dels drets humans més fonamentals i en contra de totes les formes de violència masclista, que es troben tant en l'àmbit familiar, com laboral, social o comunitari. També s'identifiquen en l’assetjament sexual o per raó de sexe, els matrimonis forçats o el tràfic de nenes i dones amb finalitat d’explotació sexual o altres. La lectura ha recordat que el Dia Internacional contra la Violència Masclista es va establir en honor de les tres germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència a la República Dominicana, assassinades fa 60 anys.

Núria Gibert ha emfatitzat que la crisi sanitària, social i econòmica que vivim a causa de la Covid-19 ha fet incrementar la violència masclista, gràcies a l'aïllament social, la restricció de moviments i les dificultats econòmiques que se n'han derivat. Així mateix, la violència virtual ha pres rellevància en situació de confinament, donat que ha permès als agressors controlar i assetjar les víctimes sense necessitat de conviure amb elles.

El control sobre les víctimes per part dels agressors s'ha vist reduït amb el desconfinament i, ha estat en aquest moment, quan el nombre de trucades i atencions s'han vist incrementats. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat ha confirmat que "és molt important no desistir com a administració en les responsabilitats que tenim, això vol dir que les dones que denuncien han de tenir un circuit de garanties, han de tenir assistència jurídica, que la tenen al SIAD, han de tenir assistència psicològica, i també s'ha de poder oferir garanties materials". Aquest aspecte l'expliquem a Cugat Mèdia amb aquest reportatge televisiu.




DECLARACIONS

Núria Gibert

Jo crec que és molt important no desistir com a administració en les responsabilitats que tenim, això vol dir que les dones que denuncien han de tenir un circuit de garanties, han de tenir assistència jurídica, que la tenen al SIAD, han de tenir assistència psicològica, i també s'ha de poguer oferir garanties materials.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Núria Gibert

Penso que la pandèmia té una relació directa. Com veiem un increment en problemes de salut mental, estem veient increments en totes les vulnerabilitats, patologies, i situacions conflictives, inclus convivència entre veïns, i les masclistes també s’han disparat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio