Càritas i Creu Roja Sant Cugat, preparats davant una segona onada de necessitat

Les dues entitats adverteixen que cada cop tenen més gent que els demana ajuda, molta en situacions d'ERTO


  • Comparteix:

Recollida d'aliments per part de Càritas Sant Cugat de fa uns mesos / Foto: Càritas

Recollida d'aliments per part de Càritas Sant Cugat de fa uns mesos / Foto: Càritas

La segona onada del coronavirus ha provocat que tant Creu Roja com Càritas de Sant Cugat no es puguin relaxar en cap moment. És molta la quantitat de gent i famílies que s’adrecen a aquestes entitats per demanar aliments o productes bàsics, com ara els de la neteja. Asseguren que a la ciutat hi ha molta necessitat i fan falta més donacions que mai, tant d’aliments com d'ajuts econòmics.

Amb la primera onada del coronavirus, les entitats es van veure en una situació d’urgència i desbordament. A Càritas van augmentar molt ràpidament el nombre de famílies a les quals atenien. "Hem passat d’atendre 250 persones a atendre’n 500", afirma la tècnica de Càritas Sant Cugat Montse Peñalver. Creu Roja també ha incrementat l’atenció i les intervencions. Si l’any passat en van fer 16.000 i aquest any ja en porten 32.000. A més, a causa de la pandèmia van haver d’obrir un magatzem d’aliments i començar amb la distribució d’aquests. "D'aquest aspecte, aquí a Sant Cugat, sempre se n’ha ocupat Càritas, però aquest cop va ser necessari començar-ho a fer", explica el coordinador de Creu Roja Sant Cugat, Xavier Royo.

Durant el primer estat d’alarma, els rebosts, tant de Càritas com Creu Roja, es van veure pràcticament buits davant la gran necessitat que hi havia a la ciutat. "Mai havia vist el rebost d’aliments tant buit, ni durant la crisi immobiliària; la imatge era molt impactant", confessa Peñalver. A Creu Roja van viure un tràngol similar i és per aquesta raó que estan preocupats per si tindran la capacitat suficient per afrontar de nou una onada de necessitat. "Durant els propers mesos la situació anirà a pitjor, i per cobrir totes les necessitats farà falta molta solidaritat i donacions, tant de la ciutadania com de les empreses", afirma el coordinador de Creu Roja.

Perfils molt diversos darrere la necessitat
Les dues entitats expliquen que hi ha perfils molt diferents entre la gent que demana ajuda. Persones que esperen cobrar els ERTO, famílies amb menors a càrrec i amb greus situacions econòmiques o d’altres que havien deixat de necessitar ajuda i ara han de tornar a demanar-ne. A Creu Roja preocupa molt l’empitjorament de totes elles, ja que consideren que el panorama actual no s’arreglarà d’un dia per l’altre.

El cos de voluntaris és una eina molt important
Càritas i Creu Roja Sant Cugat han notat un increment en l’equip de voluntariat. Les dues entitats es mostren agraïdes per l’augment en l’ajuda de tota la ciutadania. "De 150 voluntaris abans de la pandèmia, ara possiblement arribem a ser-ne 220", confirma Peñalver des de Càritas. Tot i això, Creu Roja segueix animant a la ciutadania a què ofereixi la seva ajuda, ja que expliquen que hi ha molts altres projectes i àmbits que la segueixen necessitant.

Donacions i recaptacions ara que arriba Nadal
La temporada nadalenca és a tocar i les entitats demanen col·laboració, tant a la ciutadania com a les empreses i entitats. Des de Càritas es preparen un seguit de recaptacions d’aliments i ajudes econòmiques per seguir omplint el rebost. La recollida d’aliments es farà durant els dies 12 i 13 de desembre i els pròxims 19 i 20 del mateix mes, la recaptació econòmica. Totes tindran lloc durant els horaris de missa a la parròquia de Sant Pere Octavià. De la mateixa manera, el dia 12 es recaptaran aliments en diferents supermercats de la ciutat. Per la seva banda, Creu Roja no obrirà cap recollida d’aliments pel que fa a la ciutadania, però demana implicació en els diferents projectes que ja funcionen. Les accions del 'Pla Responc Creu Roja' així com la 'Campanya del Sorteig d’Or'.


Xavier Royo

"L'any passat es van fer 16.000 intervencions, i aquest any s'han fet moltíssimes més comparades amb els anys anteriors"



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.