Sant Cugat es bolca amb el Gran Recapte en una edició 'més necessària' que mai

La pandèmia ha obligat a adaptar la iniciativa a un format de donacions virtuals


  • Comparteix:

Els voluntaris han informat la ciutadania sobre les novetats a la campanya / Foto: Cugat Mèdia

Els voluntaris han informat la ciutadania sobre les novetats a la campanya / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat ha tornat a mostrar la seva cara més solidària amb la 12a edició del Gran Recapte que s'ha adaptat a l'actual situació sanitària amb un format virtual. Els mercats i supermercats no han acollit les grans caixes per deixar els aliments sinó que, els clients, poden fer una aportació econòmica quan paguen la seva compra. Des del 16 de novembre i fins aquest dissabte, dia 21, els establiments d'alimentació s'han convertit en el centre neuràlgic de la solidaritat en una edició 'més necessària' que mai i que vol recollir 6.000 tones de menjar a tot Catalunya.

El Banc d'Aliments ha eliminat en l'edició d'enguany la recollida física per tal d'adaptar-se a les mesures sanitàries anti-Covid i ha posat en marxa un Gran Recapte amb donacions virtuals d'aliments a la caixa dels supermercats i en línia. Enguany, la tasca dels voluntaris ubicats als diferents punts de recollida de la ciutat és la d'informar els clients el funcionament adaptat de la campanya i convidar-los a col·laborar amb el Gran Recapte.

La voluntària Roser Fernàndez ha explicat que "demanar donatius" pot "frenar" la ciutadania, però, així i tot, estan "intentant conscienciar a tothom" sobre el funcionament de la 12a edició del Gran Recapte. Per la seva banda, la voluntària Maria Beascoa ha remarcat que la ciutadania, "en la mesura del possible", col·labora amb la campanya. S'han trobat gent "molt receptiva" i gent que ha fet el donatiu a través d'un altre canal. També s'han trobat que algunes persones "no havien sentit" que el Gran Recapte d'enguany s'havia adaptat a la pandèmia.

Pilar i Montserrat són dues clientes que han col·laborat amb el Gran Recapte. Troben que està "molt bé" el format d'enguany sense les donacions físiques i que les virtuals "faciliten" la col·laboració. Esperen que "hi hagi una bona resposta" per part de la ciutadania.

Un milió d'euros recaptats a Catalunya
El Gran Recapte viu l'edició "més necessària que mai", com ha afirmat el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, en una nota de premsa. La Covid-19 i les seves conseqüències econòmiques i socials han suposat un augment del 40% de la demanda d'aliments respecte al 2019. Un cop finalitzada la campanya i amb la totalitat de les donacions aconseguides, el Banc d'Aliments adquirirà i distribuirà aliments bàsics com llet, oli, llegum o conserves.

Fins aquest divendres al vespre, el Gran Recapte ha aconseguit 1.000 tones d'aliments de les 6.000 que necessita per abastir l'increment de demanda. Concretament, s'han recaptat un milió d'euros, una sisena part del total que espera recollir en aquesta edició. La recaptació de donacions a través dels supermercats i mercats a Catalunya finalitza aquest dissabte.

Recapte en línia
Les donacions es podran continuar fent fins al 16 de desembre a través de la pàgina web del Banc d'Aliments. Es podrà demanar el certificat de l'aportació de cara a la desgravació en l'IRPF o bé a l'Impost de Societats si l'aportació la fa una entitat. Les donacions també es poden realitzar durant tot l'any, de forma puntual o periòdica, a la secció de donacions de la pàgina web.

Un altre canal per col·laborar amb el Gran Recapte és utilitzant el codi de Bizum 33596. L'objectiu és agilitzar les donacions i arribar a un públic més ampli. Per últim també es pot col·laborar a establiments de petit comerç, com per exemple als mercats municipals, adquirint uns tiquets per valor de tres euros i que serviran per comprar productes d'alt valor nutritiu com carn, ous o peix.






Roser Fernández

Aquest any, com tot és diferent, el Gran Recapte també ho és. No podem manipular aliments i s'ha de demanar donatius. Potser això frena una mica més, però estem intentant conscienciar a tothom i esperem que funcioni.

Maria Beascoa

Tothom, en la mesura del possible, posa una mica de la seva part. Veus gent molt receptiva, gent que ha fet el donatiu d'una altra manera i gent que encara no havia sentit que el Gran Recapte d'aquest any es feia d'aquesta manera. Ens donen les gràcies i col·laboren.

Pilar / Montserrat

Doncs molt bé perquè no ens podem acostar ni tocar els aliments / També ho facilita perquè no has d'anar a buscar el que demanen, pots dir em poses 5-10 euros. Espero que hi hagi una bona resposta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.