En marxa un projecte de mapping que recull dades 3D de la via pública de Sant Cugat
L'Ajuntament aprofitarà les dades recollides per al manteniment i millora de la ciutat
Publicat el 26/oct/20 per Clara Bardají
L'Ajuntament ha posat en marxa una prova de pilot de Mobile Mapping, un mètode de recollida massiva de dades en 3D per obtenir, processar i mapejar tota la informació real que es troba als carrers de Sant Cugat. El servei tecnològic, a càrrec de l'empresa Infraplan, capta i documenta dades de la via pública amb l'objectiu de millorar el manteniment de la ciutat. La recollida es duu a terme amb un cotxe que disposa d'un sistema integrat amb sensors d'escàner làser, càmeres laterals, una càmera esfèrica i una altra que enfoca a l'asfalt.
L'inici de la prova pilot del Mobile Mapping l'ha donat a conèixer aquest dilluns el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, que ha remarcat que aquestes dades recollides és "funcional", principalment, per als tècnics de l'Ajuntament i que l'objectiu és "facilitar" la seva feina amb una eina que "no és només una foto". Aquest mapa en 3D els permet "prendre mides i veure colors" de la via pública.
El cotxe ha fet aquest dilluns al matí la primera volta i ha recollit les dades del nucli antic i del barri del Monestir-Sant Francesc. El director d'Infraplan, Ricard González, ha explicat el funcionament del Mobile Mapping. L'escàner del sistema que porta el cotxe genera un seguit de punts "damunt dels objectes que es troba", tant a la via pública com a les façanes dels edificis. Aquests punts generen "un núvol de punts" que "s'enriqueix" amb les imatges esfèriques de 360 graus que prenen les diverses càmeres incorporades al sistema. A través de tots aquests sensors s'obté un mapa en 3D precís i el màxim ajustat a la realitat.
El pressupost d'aquesta prova pilot és de 5.000 euros més IVA i Duch ha remarcat que, si funciona, el mètode es farà servir en altres zones de Sant Cugat amb l'objectiu de millorar la gestió de la ciutat.
Mapa 3D del xalet de l'avinguda de Cerdanyola
Aquest dilluns també s'ha donat a conèixer un projecte que s'està duent a terme a l'edifici situat al número 40 de l'avinguda de Cerdanyola, cantonada amb el passeig de Torre Blanca. L'Ajuntament ha dut a terme un escaneig amb l'objectiu de l'actuació d'elaborar un mapa 3D de l'edifici i també disposar imatges 360º.
El consistori espera que aquesta informació sigui útil a l'hora de plantejar futures intervencions per consolidar l'estructura de l'edifici i rehabilitar-lo com a equipament públic (de moment aquestes intervencions encara no estan calendaritzades). Així mateix, el mapa en 3D també ajudarà a realitzar els informes per incorporar l'edifici dins del catàleg de patrimoni de la ciutat.
DECLARACIONS
Ricard González
Porta un escàner que va generant, amb un làser, tot de punts damunt dels objectes que es troba de la via pública i de les façanes. De manera contínua et va generant el núvol de punts que s'enriqueix amb les imatges que va prenent i que es poden sobreimposar al núvol de punts.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Francesc Duch
És una eina important perquè no és només una foto, sinó que es poden prendre mides, veure colors i acotar moltes coses. L'objectiu és facilitar la feina als tècnics de l'Ajuntament.
Your browser doesn’t support HTML5 audio