La Casa de Cultura, epicentre de la campanya de vacunació de la grip a Sant Cugat
Amb la pandèmia de la Covid-19, Salut assegura que la vacunació de la grip "pren més importància", especialment per als col·lectius més vulnerables
Un dels col·lectius més vulnerables que s'hauria de vacunar de la grip és el de majors de 60 anys / Foto: ACN
SocietatPublicat el 16/oct/20 per Martí González
La campanya de vacunació de la grip comença aquest dilluns a Sant Cugat i ho farà a la Casa de Cultura, on està previst vacunar més de 19.000 persones del municipi, principament col·lectius de risc, majors de 60 anys i professionals de serveis essencials. De fet, en un any marcat per un altre virus, el que provoca la Covid-19, amb uns símptomes similars als de la grip, des del departament asseguren que és 'especialment important' vacunar-se per reduir hospitalitzacions i mortalitat, a més de possibles coinfeccions. El període òptim de vacunació és des d'ara fins el dia 15 de desembre, uns dies abans que la grip arribi al que es considera llindar epidèmic.
L'objectiu de centralitzar la vacunació fora dels CAP, en el cas de Sant Cugat a la Casa de Cultura, és evitar que les persones sanes estiguin en contacte amb pacients de Covid-19. Ho ha explicat la responsable de la campanya a Sant Cugat, Íngrid Serra, en declaracions a Cugat Mèdia. Tot i això, com en d'altres anys, també es vacunarà als centres d'atenció primària aprofitant alguna visita rutinària. El departament de Salut i Mútua Terrassa, que gestiona la campanya a Sant Cugat, preveuen "un augment molt gran" de la demanda de vacunació. Tot i que s'ha fet una citació automàtica massiva a totes les persones majors de 50 anys que ja s'han vacunat en anys anteriors per la grip (unes 5.000), també es pot accedir a l'equipament municipal sense cita prèvia. L'horari de funcionament serà de nou del matí a dos quarts de cinc de la tarda els dilluns, dimarts, dijous i divendres i fins les set de la tarda els dimecres, des d'aquest dilluns i fins al desembre.
Serra, ha assegurat que es pot allargar "fins que calgui" i ha llançat un missatge de tranquil·litat, indicant que "hi ha vacunes, recursos i temps per vacunar tothom". Totes les persones de residències de gent gran de la ciutat, tant usuàries com treballadores, ja disposen de vacuna en una campanya que enguany s'ha avançat uns dies perquè es desenvolupin abans els anticossos.
Tot i que el reforçament de la higiene de mans i l'ús de la mascareta pot evitar contagis, la convivència amb el coronavirus i una possible coinfecció pot augmentar la gravetat de la malaltia. A banda de vacunar-se i així disminuir els efectes de la grip, també es recomana dirigir-se al CAP Sant Cugat quan es presenti simptomatologia per descartar la Covid-19. De fet, un dels objectius de la campanya de la grip és reduir el nombre d'ingressos i de morts, que ronden cada any al voltant de l'1%.
En aquest sentit, la vacuna contra la grip pot comportar, en alguns casos, una reacció local que sovint es confón, precisament, amb la grip. Pocs dies després de vacunar-se hi ha persones que tenen unes dècimes de febre i malestar general, però Serra explica que és "normal".
Els col·lectius de risc
Els grups que haurien de rebre la vacuna també inclouen professionals de serveis essencials, les persones que cuiden d'altres persones amb condicions de risc i altres professions que es consideren essencials per la comunitat, com ara els docents. El principal grup de risc, però, és el de majors de 60 anys, que a Sant Cugat signifiquen aproximadament un 20% de la població. També ho són persones menors de 60 que presentin alguna patologia que pugui empitjorar amb la grip, com diabetis, obesitat mòrbida, patologies renals i oncològiques, entre d'altres.
DECLARACIONS
Íngrid Serra
L'objectiu, tenint en compte la pandèmia actual, és que la majoria de vacunació es faci fora dels centres de salut, per redirigir els fluxes i minimitzar el nombre de pacients sans que hi circulen. Parlem de molta part de població que s'ha de vacunar.
Your browser doesn’t support HTML5 audio