El dia que 10.000 santcugatencs van sortir al carrer

Primer aniversari de les Marxes per la Llibertat que van tornar a paralitzar el país en contra de la sentència al Procés

Societat

Publicat el 18/oct/20 per Mar Castro

El 14 d'octubre de 2019 el Tribunal Suprem va fer pública la sentència als líders independentistes empresonats per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre i la proclamació de la República del 27 d'octubre de 2017, entre els quals l'exconseller santcugatenc Raül Romeva. La decisió va ser fortament rebutjada per una àmplia part de la societat catalana que va iniciar unes setmanes de manifestacions als carrers. Els santcugatencs no es van quedar immòbils als esdeveniments d'aquella tardor i des de la ciutat també es van sumar a les protestes.

Milers de persones (2.000 segons la Policia Local; 4.000 segons el CDR) van sortir al carrer aquell mateix dia omplint, al vespre, la plaça de la Vila, com mai no s'havia vist a la ciutat, per expressar el rebuig a la sentència. Amb crits de "llibertat presos polítics" i en defensa del mandat de l'U d'Octubre, els manifestants van tenir, llavors, un record especial per Romeva, a qui el Tribunal Suprem va condemnar a 12 anys de presó per sedició i el va inhabilitar per a 12 anys més.

Manifestants rebutjant la sentència del Tribunal Suprem / Foto: Cugat Mèdia

Manifestants rebutjant la sentència del Tribunal Suprem / Foto: Cugat Mèdia


Els manifestants van tenir, llavors, un record especial per Romeva / Foto: Cugat Mèdia
Els manifestants van tenir, llavors, un record especial per Romeva / Foto: Cugat Mèdia


Una trobada multitudinària del teixit sobiranista que va voler posar de manifest la seva unitat per combatre "el missatge de la por" de l'estat espanyol i per instar tothom a no caure en "provocacions". Passats els dies, algunes d'aquestes concentracions van acabar en aldarulls, no només a Sant Cugat, sinó a diferents punts del país.

La tensió al carrer va anar en augment els dies posteriors a la sentència. El 16 d'octubre, coincidint també amb els dos anys de l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, més de 200 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es van manifestar pel campus. Més d'una dotzena de dotacions dels Mossos d'Esquadra amb una quarantena d'agents van controlar la protesta. Els agents van carregar contra les persones per evitar la col·locació de barricades dels estudiants.

Tall de carretera per part d'estudiants de la UAB / Foto: Cugat Mèdia
Tall de carretera per part d'estudiants de la UAB / Foto: Cugat Mèdia


Això va passar al matí, i a la tarda les protestes van continuar amb talls en alguns carrers a Sant Cugat, com la rotonda de l'Hipòdrom, provocant situacions tenses entre manifestants i conductors.

Estudiants i CDR van continuar amb les protestes en els mateixos punts l'endemà i les van traslladar també a la C-16, els túnels de Vallvidrera, on van tallar el trànsit.

El 18 d'octubre va ser un dels dies més intensos. Va ser el dia de la vaga general i de les multitudinàries 'Marxes per la Llibertat', unes manifestacions que van començar el dia abans a diferents punts de Catalunya, que van culminar la tarda del dia 18 a Barcelona.

Uns 10.000 santcugatencs es van sumar a aquestes marxes pacífiques, seguint el patró de les manifestacions de les diades nacionals dels darrers anys. Va ser una mobilització històrica per la ciutat. Aquestes 10.000 persones es van afegir a la resta de manifestants vallesans, i als que havien arribat del Berguedà i el Bages, que van fer nit a Sant Quirze. Després de cinc hores caminant, van arribar a Barcelona.

A la capital catalana, les protestes i la tensió entre manifestants i Policia van anar a més i van acabar amb 4 detencions relacionades amb incidents a la ciutat (a part de 13 més a altres punts de Catalunya). Un dels detinguts a Barcelona va ser en Guillem, un menor de Sant Cugat que estava participant en una seguda de protesta a Via Laietana. El santcugatenc, amb la mateixa dessuadora taronja que es va fer viral a les xarxes durant les càrregues policials, va fer públic en una roda de premsa el 5 de novembre que havia interposat una querella contra vuit agents de la Policia Nacional per maltractaments. En Guillem, un any després està a l'espera de judici acusat de desordres públics i atemptat contra l'autoritat. Recentment la seva querella contra el cos policial ha estat desestimada.



En Guillem compta amb un grup de suport que defensa la seva absolució i la retirada de tots els càrrecs.

Roda de premsa d'en Guillem del 5 de novembre / Foto: Cugat Mèdia
Roda de premsa d'en Guillem del 5 de novembre / Foto: Cugat Mèdia