El 'patiment extrem' de la restauració i l'oci nocturn de Sant Cugat
Treballadors de l'oci nocturn s'han tancat aquesta nit als locals en una protesta del sector arreu de Catalunya
Treballadors de l'oci nocturn de Sant Cugat s'han tancat als locals com a protesta / Foto: Cedida
SocietatPublicat el 24/set/20 per Sergio Morales
Els empresaris de la restauració i de l'oci nocturn de Sant Cugat viuen amb una sensació de 'patiment extrem' la situació a la qual s'enfronten arran de les restriccions per combatre la Covid-19. Al neguit per l'escassa o nul·la facturació des de l'inici de la pandèmia se li suma la preocupació 'pel que vindrà'. 'La corda es va estirant, i hi ha un límit perquè els restauradors sostinguin l'estructura', explica a Cugat Mèdia un dels portaveus del Grup de Restauració de Sant Cugat, Josep Alà.
Si les restriccions s'allarguen, Alà avisa que 'a curt termini' es podrien produir o bé acomiadaments en massa per fer sostenibles els negocis o bé el tancament de molts locals. Tot i que no estan concretades, el responsable del Belgrado assegura que 'les xifres no són bones'.
Des de l'agrupació celebren que els restauradors han fet una tasca 'potent, conscient i creativa' per adaptar-se a la nova realitat i sobreviure. Per l'altra banda, Alà lamenta que l'oci nocturn no ha pogut fer aquest exercici, ja que les restriccions per a aquest sector es tradueixen en el tancament. En aquest sentit, ha criticat que s'hagi posat al centre de la diana el món de la festa i la nit com un espai d'alt risc per als contagis. 'Hem demostrat que som conseqüents, hem convertit els nostres locals en laboratoris i s'ha constatat', subratlla. 'Ara que fa mesos que estem tancats seguim veient els increments de casos, i això acompanya el malestar i la frustració'. Com a contrapunt, argumenta que la gent no ha deixat de sortir i de gaudir de l'oci, però ho fa en festes privades i en botellons, en entorns no controlats.
Amb aquest panorama de tancament i restriccions, des del Grup de Restauració Sant Cugat fan dues reclamacions per revertir la situació: la flexibilització de la normativa, en particular de les franges horàries, tant per a espais de restauració com per a l'oci nocturn i els espectacles. Això hauria d'anar acompanyat d'una normativització, ja que asseguren que ja conviuen amb les noves regles del joc i hi estan d'acord. 'S'ha de donar pas a un retorn parcial de l'activitat per salvar el sector', demana l'agrupació.
L'altra reclamació és que es treballin 'ajudes extraordinàries per al sector'. Alà celebra que a Sant Cugat s'hagi ajudat el petit comerç, pero reclama que es busquin noves vies perquè les ajudes arribin també als sectors que representa.
Una nit de protestes
La nit de dimecres a dijous empresaris i treballadors de l'oci nocturn d'arreu del país han protagonitzat una acció de protesta singular: s'han tancat fins al matí als locals per reclamar l'ampliació dels ERTO i per evitar la fallida de les empreses del sector i la destrucció de milers de llocs de treball.
DECLARACIONS
Josep Alà
La situació que tenim la majoria és de patiment extrem, però el preocupant és el que vindrà. Els restauradors ens hem hagut de finançar, però la corda es va estirant i hi ha un límit perquè s'aguanti l'estructura.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Josep Alà
A Sant Cugat estem sent conseqüents i conscients. S'ha de donar pas a un retorn parcial de l'activitat per salvar el sector.
Your browser doesn’t support HTML5 audio