Pilar Gorina: 'Ens agradaria créixer a secundària amb més instituts-escola'

Cugat Mèdia entrevista la regidora d'Educació per valorar la situació educativa a Sant Cugat


Temes relacionats

Més de 15.000 alumnes dels centres de Sant Cugat, preparats per iniciar un curs marcat per la Covid-19 (14/set/20)

Preguntes i respostes sobre la tornada a l'escola (13/set/20)

Més del 35% de les escoles del Vallès Occidental no compleix ràtios de menys 20 alumnes ( 8/set/20)


  • Comparteix:

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, llança un missatge de tranquil·litat: Sant Cugat està preparat per al curs nou. En una entrevista a Cugat Mèdia, Gorina assegura que, tot i les ràtios elevades, s'ha treballat intensament per garantir els protocols i fer compatibles el dret a l'educació i la salut. Reconeix que serà un curs atípic i que s'hi donaran situacions que caldrà gestionar, però reitera el suport del consistori a la comunitat educativa. El municipi arrenca les classes amb més alumnes i una demanda que, en un futur, aposta per absorbir a través del creixement a secundària amb instituts-escola.

Més de 15.000 alumnes de centres públics i concertats de Sant Cugat arrenquen aquest curs nou. Està Sant Cugat preparat?
Sant Cugat està preparat, sobretot perquè els equips directius porten molt de temps treballant intensament per garantir un inici de curs el més fàcil possible dins la realitat a la qual ens trobem.

Què han de saber les famílies?
Les famílies de Sant Cugat han de saber que han de tenir gran confiança en els centres educatius, que l'Ajuntament està al costat dels centres, que res no serà fàcil, que ens trobarem en situacions complicades que haurem de resoldre cas a cas i que allò que volem és garantir el dret a l'educació i fer-ho compatible amb el dret a la salut. Volem fer les escoles el més segur possible treballant plegats.

En concret, vuit dels 18 centres públics de Sant Cugat han demanat espais a l'Ajuntament per ampliar les instal·lacions aquest curs. Té capacitat l'Ajuntament per respondre més demandes dels centres?
L'Ajuntament té tots els espais públics a disposició en qualsevol moment. Cal saber, però, que els espais públics no són exactament com els espais dels centres educatius i s'han de fer unes adaptacions.

Serveis Territorials d'Educació admet que Sant Cugat té un problema amb les ràtios. Coincideix amb aquesta valoració?
És cert que tenim unes ràtios molt elevades i que els centres han fet un gran esforç per fer els grups el més petit possible.

Hi ha algun centre especialment conflictiu pel que fa a les ràtios?
Els centres més conflictius són els que ens han demanat espai fora de l'escola.

És possible que durant el curs s'hagin de confinar grups o potser tancar algun centre. Quin és el protocol de l'Ajuntament en cas?
Estem al servei del protocol d'Educació i de Salut. Els centres tenen un protocol molt clar i hi donem suport. Serà el CAP Can Mates a través del servei de pediatria que coordinarà tots els casos. No només estan exposats els alumnes, també el professorat, i el departament ja ha dit que asseguraria substitucions ràpides. Ens trobarem amb situacions.

De moment, Sant Cugat arrenca un curs amb més alumnes que l'anterior. Hi ha un bon encaix a Sant Cugat entre oferta i demanda?
Hi ha un bon encaix perquè hem augmentat algun grup a primària, que està molt plena perquè va arribant gent a la ciutat. Creiem que algunes famílies han vingut a viure arran de la Covid-19. Per tant, ara a primària estem molt plens, no tant a infantil.

Quina és la previsió de cara a cursos vinents?
La part que seguirem augmentant línies és la de secundària.

Es descarten nous centres?
La realitat de Sant Cugat és diferent, però la tendència que tenim és a la baixa, encara tenim un coixí.

El que sí està projectat és l'edifici nou de La Mirada. Segueix el calendari previst?
Sí, continua amb el calendari previst, tot i que no puc amagar que apurat perquè la Covid-19 ha afectat.

I s'augmentaran places d'escola bressol municipal?
Aquest any s'han incrementat i pensàvem que no hi hauria una demanda molt superior a l'any passat, i no ha estat així. Hem d'estar atents i veure si es reprodueix. La nostra idea és poder augmentar grups.

Sembla que ha quedat aparcat el debat sobre les zones escolars. Quina és la voluntat de l'equip de govern respecte a la planificació escolar?
Hem constat que les zones ens han funcionat, ha repartit prou bé els centres i barris, la secundària... Creiem que no cal replantejar aquest debat. El que sí tenim al cap és augmentar la secundària i no descartem nous instituts-escola.

De fet, aquest curs arrenca l'institut-escola del Catalunya. Veurem més centres així?
Ens agradaria que si hem de créixer en secundària, ho féssim amb instituts-escola. Parlar de centres, en aquest moment, és prematur.

Ara mateix, quines són les reclamacions de Sant Cugat a la conselleria d'Educació?
Hem treballat colze a colze amb el departament, però hem anat una mica apurats. Ens hauria anat bé saber coses amb més antelació. La relació amb el departament ha estat extraordinària i un exemple és la quantitat d'obres que s'han pogut fer aquest any. Saben que on no arribin, hi arribarà l'Ajuntament. Després de l'experiència d'aquest any, seria bo tenir més competències en educació.

Un missatge a la comunitat educativa.
Gràcies, gràcies, gràcies. Als docents i als equips directius que estan treballant intensament, a les famílies per la paciència i la col·laboració i a tota la comunitat educativa. Està tothom treballant conjuntament per fer possible aquest inici, que no serà fàcil i que haurem de tenir molta paciència. Sobretot hem de tenir molta paciència i somriure.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.