Des d'aquest dilluns i fins dijous, pluja d'estels

Aquest estiu, les Llàgrimes de Sant Llorenç es podran veure millor perquè el reflex de la Lluna no interferirà fins entrada la matinada

Les llàgrimes de Sant Llorenç es podran veure des d'avui fins dijous / Font: Commons

Societat

Publicat el 10/ago/20 per Andrea Figueras

Com cada any, la pluja d'estels es podrà veure aquest estiu, des d'aquest dilluns i fins dijous. Tot i ser la més famosa, no acostuma a ser la més intensa però les condicions meteorològiques de l'estiu conviden a gaudir de l'espectacle còsmic. Tal com assenyalava Joan Anton Català al 'Sant Cugat a fons', aquest any es podrà veure millor perquè la Lluna estarà en quart minvant i, per tant, el cel estarà completament fosc fins entrada la matinada. L'astrofísic i divulgador recomana que, un cop hagi sortit la lluna per l'horitzó, ens posem d'esquena al satèl·lit perquè el reflex de la seva llum no interfereixi en el camp de visió.

Escolta-ho

Les fugisseres, o pluges d'estels, són petits fragments de menys d'un mil·límetre que entren a l'atmosfera a tota velocitat i es deterioren deixant un rastre de llum. Aquestes partícules provenen de les restes d'un cometa, que en el cas de les Llàgrimes de Sant Llorenç es tracta del cometa Swift-Tuttle, de 26 quilòmetres de gran. De fet, es calcula que d'aquí a 2 o 3 milers d'anys el cometa es creuarà en la trajectòria de la Terra.

Les pluges d'estrelles es produeixen els mateixos dies de l'any perquè és la Terra, en el seu moviment de rotació respecte del Sol, recull les restes que el cometa ja havia deixat en el seu pas per aquesta trajectòria. De fet, la Terra constantment recull partícules que han quedat suspeses a l'espai i que han acabat entrant a l'atmosfera, per la qual cosa podem veure com es desintegren. Les pluges d'estrelles són el recull concentrat en uns dies de milers de restes que ha deixat un cometa o un asteroide i que s'han acabat creuant en l'òrbita de la Terra.