Les discoteques i bars de copes de Sant Cugat s'alcen davant el tancament de l'oci nocturn
El sector defensa que s'han pres les mesures necessàries als locals del municipi per garantir la seguretat i que se'ls ha tancat injustament
Les discoteques de Sant Cugat es queixen de la falta de confiança en el sector / Foto: CC Pexels
SocietatPublicat el 30/jul/20 per Andrea Figueras
L'oci nocturn de Sant Cugat s'ha unit per fer front a la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. Discoteques i bars de copes del municipi han apostat per posar els mitjans necessaris per oferir un oci nocturn segur i de qualitat. El sector, que ha estat un dels més afectats per la crisi, reivindica que no se'ls posi al mateix sac que les festes privades i 'botellons', on, diuen, està el principal focus de contagi que ha originat els rebrots actuals del país. De moment, però, segueix vigent l'ordre del govern perquè aquests espais romanguin tancats.
El gremi es queixa de la falta de confiança en el sector i que se'ls assenyali constantment de forma indiscriminada, tot i haver pres les mesures higièniques necessàries. 'Pensàvem que la lluita que tindríem seria la mateixa que la del sector de la gastronomia. Volem que el públic recuperi la confiança, que surti i aposti pels locals que coneix', assenyala Laura García, sòcia de la discoteca Moon. Així, les restriccions per part de les administracions se sumen a la poca assistència que han tingut en la represa de la seva activitat després del confinament.
Amb aquesta situació, molts joves han optat per alternatives com el 'botellón' o les festes a cases privades. Les mesures de seguretat -l'obligatorietat de dur mascareta, les desinfeccions constants, la distància de seguretat, l'aforament limitat- han estat els principals motius pels quals els joves han buscat altres maneres de gaudir de la nit. 'A la gent li incomoda que l'estiguis perseguint constantment per posar-se la mascareta i que es quedi a la seva taula. Si vas a una festa privada, no tens totes aquestes limitacions ni cap control', diu Dani Pérez, propietari de Carpes Drinkking.
El gremi assegura que una falta de control pot originar, a més de rebrots per les aglomeracions, problemes al municipi. Adverteixen que la popularització d'aquest tipus de festes pot crear atracció de ciutats i pobles veïns i que s'associï Sant Cugat amb l'oci nocturn il·legal. 'Començarà a venir gent de fora i això ens espanta. No ens agrada a cap de nosaltres, per això reivindiquem que hi hagi un control', apunta Bernar Robles, propietari de Sant Cugat 52. En la mateixa línia, Fede Grosse, propietari de Bocca, defensa que és necessari un control perquè Sant Cugat sigui l'alternativa 'segura i de qualitat' per a l'oci nocturn.
El 'botellón', prohibit
El Govern ja ha prohibit fer 'botellón' a tot el territori català, una normativa que fins ara depenia dels ajuntaments i que, com en el cas de Sant Cugat, no s'aplicava a majors d'edat. Segons ha anunciat l'Ajuntament, ja s'ha establert la prohibició al municipi amb la corresponent sanció econòmica, que oscil·larà entre 3.000 i 15.000 euros.
??Des d'avui està prohibit ??? fer botellot amb l'objectiu de prevenir la propagació de la COVID-19.
— Aj. Sant Cugat (@ajsantcugat) July 29, 2020
L'incompliment d'aquesta mesura pot comportar multes d'entre 3.000 i 15.000 €. #LaCiutatEndavant #SantCugat pic.twitter.com/JjvfS3dJmC
Tant el 'botellón' com les festes il·legals celebrades a cases particulars o en locals sense llicència s'han convertit no només en el principal competidor de l'oci nocturn, sinó que han acabat provocant el tancament dels establiments. Des del sector alerten que la recuperació de l'activitat podria no arribar a produir-se mai, després d'haver estat tancats durant el confinament i la poca facturació d'aquests darrers mesos. 'No s'ha donat cap mena d'ajuda, t'avisen sense antelació i et modifiquen constantment la llei', deia Albert Abadal, director de Teatre Sant Cugat. En la mateixa línia, Roger Rueda, propietari de Dr. Lagarto, defensa que el tancament de l'oci nocturn no és la solució, sinó que els joves buscaran altres alternatives i assegura que aquí estan 'pagant justos per pecadors'.
La lluita del sector continua per frenar la prohibició. De moment, s'ha recorregut a la justícia, una mesura que ja posava sobre la taula Ramon Mas, secretari general del gremi de discoteques de Barcelona, ja que la decisió s'ha pres de forma unilateral a la Generalitat sense tenir en compte al gremi. Les empreses d'oci nocturn han presentat un recurs al TSJC per reclamar que no se'ls posi al mateix sac que els 'botellons' i es respecti la seva activitat.
DECLARACIONS
Ramon Mas
La responsabilitat d'aquests rebrots és de l'administració perquè no han fet la seva feina. Ells són els principals culpables i se'ns carrega a nosaltres el mort i ens tanquen els nostres negocis. Anirem als tribunals i a veure què diuen els jutges.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Roger Rueda
És absolutament infantil o demagògia pura pensar que si tanquem els bars, la gent no sortirà al carrer. Això és una mentida immensa. Convido a algú que vagi a veure com funciona l'oci nocturn del sector privat. Hi ha gent que ho fa evidentment molt malament, però hi ha gent que ho fa molt bé. Aquí estem pagant justos per pecadors.
Your browser doesn’t support HTML5 audio