Sant Cugat, un dels municipis impulsors de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública

La nova entitat vol promoure la municipalització de les xarxes de distribució d'energia elèctrica

L'AMEP té la implicació d'una cinquantena d'ajuntament de Catalunya / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Societat

Publicat el 23/jul/20 per Acn / Sergio Morales

47 ajuntaments d'arreu de Catalunya, entre ells el de Sant Cugat, sumen esforços per promoure la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució d'energia elèctrica. Les administracions han signat un protocol en aquesta direcció i han acordat crear l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP), un ens que vol impulsar la transició cap a un model energètic 'just, democràtic i sostenible', en què aquests recursos 'no estiguin només en mans de grans multinacionals'. La previsió és que els plens municipals donin llum verda als estatuts de la nova entitat el mes de setembre i que a l'octubre se celebri l'assemblea constituent de l'AMEP.

L'AMEP neix des del món local amb la voluntat de poder canviar el model actual i aconseguir que la gestió i distribució de l'energia siguin públiques. L'entitat està presidida per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que considera que la nova entitat és 'el primer pas' per aconseguir aquest objectiu i ha remarcat que les administracions públiques han de ser garants d'aquest 'dret fonamental'. 'Volem contraposar el model actual, que la transició ens porti a un escenari on quedi garantit el dret social a l'energia, no hi hagi pobresa energètica, on la ciutadania i les empreses puguin generar la seva pròpia energia verda i compartir-la, i on les xarxes de distribució no estiguin només a mans de grans multinacionals', ha remarcat.

La 'sobirania energètica' per part de les administracions locals és un dels objectius que persegueix l'entitat. La comissionada per l'Emergència Climàtica de Sant Cugat, la regidora Alba Gordó, considera que 'no té sentit que els municipis construeixin la xarxa elèctrica' i que després aquesta se cedeixi a les companyies privades. 'Tenir el control' sobre aquesta infraestructura, reflexiona la republicana en declaracions a Cugat Mèdia, 'és un pas important'. Gordó, això sí, adverteix que el camí per arribar a aquest objectiu serà llarg i que els resultats hauran d'esperar fins al mandat que ve o més enllà. Malgrat que no hi ha precedents en clau estatal, la regidora és optimista, ja que les directrius europees donen marge per estudiar la viabilitat d'una xarxa elèctrica pública.

Els representants municipals consideren que aquest és el moment adequat per impulsar la iniciativa, ja que Europa ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica que preveu nous objectius de reducció de diòxid de carboni pels anys 2030 i 2050. 'S'està transposant i desenvolupant aquesta normativa a l'Estat, i el món local ha de poder intervenir en la nova regulació', indiquen. Així mateix, han alertat que tot i que l'Estat és un dels països amb més hores de sol de la UE, els seus ciutadans paguen la quarta tarifa més cara d'Europa.

L'ens també vol donar suport a tots aquells municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió públic, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament. Així mateix, es dissenyarà una línia comunicativa pròpia, s'organitzaran jornades, seminaris i cursos, i s'establirà un marc de treball, coordinació, col·laboració i debat entre municipis. Alhora preveu col·laborar en xarxes nacionals, estatals i internacionals.


DECLARACIONS

Alba Gordó

L'objectiu de l'AMEP és avançar cap a la municipalització de la xarxa elèctrica. No té sentit que com a municipis la construïm i després la cedim a les privades.

Your browser doesn’t support HTML5 audio