Sant Cugat, més a prop de poder regular els preus del lloguer d'habitatges

El municipi està inclòs en les 60 ciutats amb el mercat tensionat que preveu la futura llei

Imatge d'arxiu / Foto: ACN

Societat

Publicat el 21/jul/20 per Anna González / Acn

Sant Cugat és un dels 60 municipis que la proposició de llei registrada al Parlament preveu que puguin regular els preus del lloguer d'habitatges. La futura llei catalana estableix que les zones declarades amb 'mercat d'habitatge tens', entre les quals hi ha Sant Cugat, puguin regular els preus en funció d'una referència a partir d'un índex. Des de Sant Cugat, l'Ajuntament veu amb bons ulls aquest pas endavant i es mostren 'esperançats' amb què la normativa ajudi a fer front a la problemàtica habitacional del municipi.

Els grups de JxCat, ERC, CatECP i la CUP han registrat una proposició de llei preparada pel Sindicat de Llogaters per regular els preus del lloguer d'habitatges a Catalunya. El Parlament ha aprovat aquest dimarts tramitar per lectura única aquesta proposició de llei. JxCat, ERC, CatECP i la CUP hi han votat a favor, mentre que Cs, el PSC i el PPC hi han votat en contra en considerar el projecte inconstitucional.

La iniciativa pretén regular la 'contenció' i 'moderació' de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb 'mercat d'habitatge tens', com és el cas de Sant Cugat.

Es proposa que aquestes àrees siguin aquelles amb 'risc' de proveïment suficient d'habitatge de lloguer en condicions que el facin assequible. Això vol dir:

  • Que el preu del lloguer hagi experimentat un creixement 'sostingut clarament superior' al de la mitjana del país.
  • Que la càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys.
  • Que el preu dels lloguers d'habitatge hagi experimentat, en els cinc anys anteriors a la declaració d'àrea amb mercat d'habitatge tens, un creixement interanual acumulat almenys tres punts percentuals superior a la taxa interanual de l'índex de preus al consum de Catalunya.


  • La proposició de llei aposta per fixar un preu de referència a partir d'un índex i que es pugui incrementar en un 5% si les llars acrediten unes 'característiques específiques', així com sancions en cas d'incompliment. De moment, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ja té activat un índex de referència per als preus del lloguer que es pot consultar a la seva web.

    Així, el text preveu que, com a norma general:
  • Els nous contractes per a habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior.
  • A més, el text disposa que si l'habitatge tenia un preu per sobre de la mitjana de la seva zona, el nou contracte haurà de tenir com a valor màxim el valor que estableix l'índex de preus de la Generalitat.
  • En el cas d'habitatges que es posen a lloguer per primera vegada, hauran d'ajustar-se al preu mitjà que marqui l'índex.


  • Segons la iniciativa parlamentària, quedarien fora de la regulació aquells habitatges amb contractes de lloguer signats abans de l'1 de gener de 1995, els subjectes a un règim de protecció oficial, els integrats en xarxes públiques d'habitatges d'inserció o de medicació per al lloguer social o en els fons d'habitatge destinat a polítiques socials o els relatius a habitatges arrendats d'acord amb les disposicions legals aplicables al lloguer social obligatori. A més, per aquells habitatges de nova construcció o resultants d'aplicació d'un procés de gran rehabilitació s'aplicaria el règim de contenció de rendes quan hagin transcorregut tres anys de l'entrada en vigor de la llei.

    Valoració de l'Ajuntament
    Una vegada aprovada la norma, Sant Cugat concretarà la seva aplicació al municipi, que es treballarà en el marc del comissionat d'Habitatge. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha explicat a Cugat Mèdia que estan 'esperançats' amb la proposició de llei, ja que Sant Cugat té una problemàtica en matèria d'habitatge i és lògic que hagi entrat inicialment en els 60 municipis amb un mercat d'habitatge tens.

    Està previst que la norma previsiblement entrarà en vigor abans d'acabar l'estiu en els 60 municipis de més de 20.000 habitants 'amb un mercat d'habitatge tens'. Al cap d'un any, els òrgans competents per cada municipi hauran d'aprovar la continuïtat de la regulació.

    Sindicat de Llogaters
    El Sindicat de Llogaters també ha celebrat que el Parlament hagi donat el 'primer pas' per regular el preu del lloguer. 'És un fet històric', remarquen en un comunicat en el qual conviden a Cs, PSC i PP a votar a favor del text. L'associació diu que es tracta d'una 'regulació de mínims', però que suposa un 'primer pas' per recuperar drets i garanties 'retallats en favor de l'especulació' durant les últimes dècades.


    DECLARACIONS

    Núria Gibert

    Tensió fins i tot em sembla poc. Tenim un mercat completament desregulat i està llunyíssim dels sous. Tenim molta demanda i ens semble completament lògic que hi siguem.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio