El Centre de Formació d'Adults de Sant Cugat celebra 40 anys

Amb més de 500 alumnes i 7 professors, el centre reivindica el seu valor per a la societat santcugatenca

L'Escola d'Adults de Sant Cugat s'ubica a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 21/jun/20 per Albert Prat

El Centre de Formació per a Adults (CFA) celebra enguany el 40è aniversari amb més de 500 alumnes i la voluntat de reivindicar el valor social a la ciutat. En ple període de preinscripció per al curs 2019/2020, el centre, nascut l'any 1979 i situat ara al segon pis de la Casa de Cultura, ofereix estudis bàsics, de secundària per a adults, certificats d'aptitud tecnològica i cursos de preparació per l'accés a formació professional de grau mitjà i superior. El CFA reuneix un alumnat divers tant des del punt de vista sociològic com generacional i actua també com a impulsor del teixit social de la ciutat.

El 'Sant Cugat a fons' n'ha parlat amb Lucía Herrero, cap d'estudis, Rosa Mir, secretària acadèmica i professora del centre des del 1992, i Núria Torres, alumna, per repassar l'estat actual i la història del centre. Mir ha remarcat el creixement de l'escola, que va néixer a la Casa de Cultura quan encara era l'Escola de Magisteri de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es va traslladar després al soterrani de l'actual edifici de Correus i va tornar després al seu emplaçament actual. Amb els anys la plantilla de professors s'ha anat ampliant, va començar amb només una, com ho han fet també els ensenyaments que s'hi imparteixen.

En aquest sentit, Lucía Herrero ha posat en valor la formació per adults i com ha anat creixent fins a abarcar molt més que l'alfabetització bàsica que oferia al principi. Amb tot, ha lamentat la poca visibilitat que tenen en el conjunt de l'oferta educativa i que sigui desconeguda per tanta gent que en podria fer ús. Capacitacions tècniques, certificats i una creixent demanda de cursos de preparació per a determinats estudis, fins i tot universitaris, complementen els serveis d'aquest centre, que vol donar-se a conèixer a la ciutat aprofitant la celebració dels 40 anys. La festa, de moment, encara no té data per les precaucions pel coronavirus, però tard o d'hora, es farà i servirà també per celebrar la 'diversitat' de l'alumnat, com ha explicat Herrero.

Un exemple és la Núria Torres, que fa uns anys va decidir posar-se a estudiar, aprofitant la prejubilació. No coneixia ningú que hi hagués anat, però es va animar a matricular-se a anglès i a informàtica per ampliar els seus coneixements. L'experiència ha estat tan bona que ha repetit i, fins i tot, ha gaudit de les classes durant el confinament, tot i les reticències a les videconferències. 'Al principi del confinament, pensava que ja s'havia acabat', ha confessat. De cara a l'any que ve, segueix decidida a mantenir-se activa a l'escola, consolidar coneixements i amistats adquirides durant aquests anys.




DECLARACIONS

Lucía Herrero

Aquest és el gran tresor que tenim. Quan es parla de diversitat, nosaltres el tenim en estat pur. No es tracta només que cadascú és diferent, també hi tenim l'afegit de l'edat i els entorns diferents.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Núria Torres

És una de les coses que em va encoratjar a seguir l'any que ve. Al principi del confinament vaig pensar que s'acabava, però vaig veure que no. I m'he tornat a apuntar a les dues.

Your browser doesn’t support HTML5 audio