El món local no es desentén dels refugiats

La crisi del coronavirus posa en risc les polítiques de suport a les persones refugiades, on els Ajuntaments són una peça clau

Sant Cugat ha mostrat el seu suport als refugiats / Foto: Localpres

Societat

Publicat el 20/jun/20 per Albert Prat

La crisi del coronavirus ha tingut efectes sobre molts aspectes del dia a dia i el suport als refugiats no n'és una excepció. Entitats i institucions que treballen en el suport a aquestes persones fan una crida a no oblidar-les coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Refugiades, que se celebra aquest dissabte. Alerten del risc en el qual es troben i la necessitat urgent de salvar vides a les fronteres europees. El 'Sant Cugat a fons' ha parlat de la situació i del paper del món local en posar-hi remei, de la mà de l'àrea de Cooperació de l'Ajuntament, amb el Fons Català per al Desenvolupament i amb Refugees Welcome.

Escolta-ho

Victòria Planas, responsable de l'àrea d’Emergència, Refugi i Unitat d’Avaluació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Brisa Luque, tècnica de Comunicació de Refugees Welcome, han ressaltat la necessitat de mantenir els esforços per donar suport als milers de persones que es troben en terra de ningú esperant trobar asil en algun país, especialment a Europa. 'Si la situació era greu, ara és extremadament greu', ha explicat Planas. La crisi del coronavirus ha tret del focus la gestió de les fronteres europees i les possibles solucions a una crisi que, tot i que hagi perdut presència a l'opinió pública, no s'ha aturat.

Planas ha situat en 71 milions el nombre de persones registrades en situació de desplaçament forçat al món i ha alertat que, amb la pandèmia, 's'ha intensificat la vulneració de drets' i ha empitjorat la situació als camps, fent impossible complir amb les mesures de seguretat per evitar contagis. Com a exemple, ha posat el de Moria, a Grècia, que l'exalcaldessa Mercè Conesa va visitar l'any 2017, on ara mateix hi ha una aixeta per cada 1.500 habitants. Per això, Planas remarca la importància de no abaixar la guàrdia i assenyala que els Ajuntaments actuen com a primera línia d'atenció, bé sigui per acollir demandants d'asil o refugiats, bé com a font de recursos per a les entitats que treballen arreu del món a través del 0,7% del pressupost, destinat a cooperació.

Un exemple d'aquesta feina és Refugees Welcome, al qual l'Ajuntament s'ha vinculat, per generar espais d'acollida per a persones refugiades. Mitjançant la cultura de la benvinguda, que l'entitat va explicar en una xerrada fa unes setmanes a Sant Cugat, l'entitat vol generar situacions de convivència entre refugiats i persones que els vulguin acollir a casa seva, a més de donar suport a les persones que arriben al nostre país fugint del seu. En aquest sentit, ha trobat el suport del consistori santcugatenc, que aquest dilluns ha signat un manifest on dona suport a la feina d'aquests grups.




DECLARACIONS

Victoria Planas

S'han decretat tocs de queda, restriccions extremes de moviments, cancel·lat drets d'asil durant tres mesos a Grècia. Els drets s'han vulnerat d'una manera flagrant i molt preocupant.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Brisa Luque

Intentem apropar solucions habitacionals a persones sol·licitants d'asil que arriben al nostre país. Ho fem a través de generar convivències horitzontals entre persones que viuen a Sant Cugat, per exemple, i sol·licitants d'asil durant un període de temps.

Your browser doesn’t support HTML5 audio