El curs escolar arrencarà al setembre de manera 'presencial'
El ministeri d'Educació demana a les comunitats autònomes que 'optimitzin' espais com menjadors o biblioteques per fer classes
Els centres educatius de Sant Cugat es preparen per tornar a la presencialitat / Foto: Lluís Llebot - Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 10/jun/20 per Acn
La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha anunciat que el curs escolar que començarà al setembre serà 'presencial'. En una entrevista a la Sexta, Celaá ha dit que ha demanat a les CCAA que 'optimitzin' espais dels centres educatius per a poder utilitzar, per exemple, menjadors o biblioteques, per fer-hi classes. També ha dit que caldrà tenir en compte un seguir de mesures 'necessàries', que s'integraran en un protocol que Educació farà arribar a les autonomies i que debatrà amb elles. 'També ho farem amb mesures educatives perquè anem a un curs organitzat el principi del qual és la presencialitat', ha dit.
La ministra ha concretat també en una altra entrevista a la Ser que, a més, la previsió és que els centres s'obrin 'per a tothom' i no en grups reduïts com es va anunciar inicialment. En aquest sentit, ha dit que ara es té més informació que a l'inici de la pandèmia sobre el paper dels nens com a transmissors. Una informació, ha dit, que apunta que és menor de la que es creia.
Protocol d'actuació
Precisament, els ministeris de Sanitat, Educació i FP han elaborat un document que servirà de base als centres educatius per al curs escolar 2020-2021. El document, que es presentarà demà a la Conferència Sectorial d'Educació, busca oferir un marc comú que es pugui adaptar a cada comunitat autònoma i implementat segons la 'realitat' de cada centre.
En aquest sentit, el document contempla que en educació infantil i fins a 4t de Primària -inclosa-, es puguin establir grups estables d'alumnes, 'idealment' de 15 (màxim 20), que podran socialitzar sense mantenir la distància interpersonal, perquè es considera un grup de 'convivència estable'. Això, a més, permetrà el rastreig de contactes de manera més ràpida i senzilla si es donés el cas.
Distància d'1,5 metres
En el cas de 5 i 6è de primària, Educació Secundària i Batxillerat, els espais s'organitzaran de manera que comptin amb una separació d'1,5 metres i no de 2, com s'havia apuntat inicialment.
Així mateix, es prioritzarà, 'en la mesura que sigui possible', la utilització d'espais a l'aire lliure per a fe activitats educatives i d'oci, enlloc de llocs tancats. En matèria de prevenció personal, es recomana la higiene de mans freqüent i 'meticulosa', evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca o utilitzar mocadors d'un sol ús.
L'ús de la mascareta
Pel que fa a la mascareta, en educació infantil no serà obligatòria i en primària, de 1r a 4t, tampoc serà necessari el seu ús si s'està en un grup estable de convivència. En cas de que no sigui així i no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres, s'haurà de portar.
Els alumnes de partir de 5è de primària l'hauran de dur obligatòriament quan no puguin mantenir la distància interpersonal però no quan estiguin asseguts als seus pupitres.
Neteja i ventilació
Els centres també hauran de disposar d'un protocol de neteja i desinfecció que s'haurà de fer almenys un cop al dia. I que s'haurà de reforçar en els espais que ho precisin per la intensitat del seu ús. Per exemple, als banys, on s'hauran de fer almenys tres desinfeccions al dia.
També s'hauran de ventilar les instal·lacions i durant almenys cinc minuts abans de començar la jornada. També en acabar i entre classes, sempre que 'sigui possible'. A més, aconsella que, quan les condicions meteorològiques ho permetin, es mantinguin obertes les finestres el major temps possible.
Protocol davant de possibles casos
El document també indica que davant d'un possible cas d'una persona que comenci a desenvolupar símptomes, el centre el portarà a un espai d'ús individual, li col·locarà la mascareta quirúrgica (tant el possible cas com la persona que es quedi a la seva cura) i s'avisarà a la seva família.