Sant Cugat, primer municipi de Catalunya en analitzar rastres de coronavirus a les aigües residuals

La prova pilot permetrà fer un seguiment dels rastres genètics de la Covid-19 en l'aigua del clavegueram i fer-ne un monitoratge

Es prendran mostres cada dos dies a dos punts del clavagueram del municipi / Foto: Ajuntament

Societat

Publicat el 5/jun/20 per Pau Vázquez

Sant Cugat és el primer municipi de Catalunya on s'implanta una eina per detectar rastres genètics de la Covid-19 a les aigües residuals del clavegueram. L'Ajuntament i Aigües de Catalunya han signat un protocol d'actuació per engegar una prova pilot que permetrà durant 15 dies fer un seguiment i monitorar l'evolució de la malaltia al municipi amb l'eina SARS-GOAnalytics. Els mostreigs, que ja han començat, es faran cada dos dies a dos punts diferents del clavegueram.

Aigües de Catalunya vol que aquesta prova pilot sigui un primer pas abans de posar a disposició dels ajuntaments i de la Generalitat un sistema d'alerta primerenca per detectar nous focus de Covid-19 en temps real. El coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant 20 dies. Aquest rastre és expulsat mitjançant femta i altres mètodes de secreció, per la qual cosa arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia d'infecció. Això permet que, encara que l'infectat sigui asimptomàtic, les autoritats sanitàries puguin avançar-se als altres mètodes de control i anticipar-se a un possible nou pic de la pandèmia.

SARS-GOAnalytics és un mètode pioner capaç de determinar quantitativament el nombre d'unitats genòmiques de virus que provoca la Covid-19 present per litre d'aigua per així establir la corba de l'epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisi. La seva metodologia permet anticipar-se a alguns dels indicadors utilitzats fins ara, i creuar les dades amb d'altres que reculli el departament de Salut, per sumar informació i fer una foto més perfecta de la progressió o de la reculada de la pandèmia al municipi.