El confinament dona aire al medi ambient de Sant Cugat

La caiguda de la mobilitat ha propiciat un descens de més del 50% dels nivells diaris de diòxid de nitrogen

Societat

Publicat el 27/mai/20 per Clara Bardají / Sergio Morales

La qualitat de l'aire a Sant Cugat ha millorat notablement durant l'estat d'alarma. Segons dades de l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO), la mitjana d'emissions de diòxid de nitrogen (NO2) a la ciutat ha estat un 50,9% més baixa que la mitjana entre 2015 i 2019. L'estudi recull dades entre el 13 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma, i el 26 d'abril.

En clau supramunicipal, el descens dels nivells de NO2 arreu del Vallès Occidental ha estat del 57% respecte al mateix període que reflecteix la mitjana dels quatre anys anteriors, mentre que a Barcelona el descens ha estat del 59%. La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, ha celebrat la millora en la qualitat de l'aire que s'ha experimentat arran del confinament. 'És una molt bona notícia perquè hem vist com es recupera la natura', ha reflexionat.

El cas de Sant Cugat, en el context comarcal, és particular. Dels municipis que apareixen a l'estudi, juntament amb Rubí, és l'única ciutat que tant ara com en els darrers quatre anys ha tingut els nivells de NO2 per sota del llindar màxim que marca la Unió Europea (40 mg/m3). Des del primer dissabte de l'estat d'alarma, aquest indicador s'ha mantingut per sota dels 28 mg/m3, amb un pic mínim de 7 mg/m3.

Gràfica elaborada pel CCVO

Gràfica elaborada pel CCVO

Des del CCVO atribueixen les xifres a la 'reducció dràstica i generalitzada del trànsit', però també fan referència a la disminució de l'activitat industrial. La reducció de la mobilitat l'ha fet constatar també l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb un estudi que demostra que des de l'inici de l'estat d'alarma entre el 85% i el 95% de la població del Vallès Occidental es va quedar a casa durant la primera fase del confinament. En altres paraules: només entre un 5 i 15% de la ciutadania es va desplaçar habitualment durant aquest període. En la normalitat prèvia a la pandèmia, sortia de la seva zona residencial a diari prop de la meitat de la població. Les dades les han recopilat les principals operadores telefòniques.

Ara, el repte de l'Ajuntament és vetllar per mantenir en la mesura del possible aquests nivells. L'ordenança per a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i la implementació de l'anella verda de mobilitat són algunes de les accions que el govern municipal vol posar en marxa en pro del medi ambient.


DECLARACIONS

Alba Gordo

És una molt bona notícia. Tots hem vist com de ràpidament es recupera la natura. Això ens ha fet reflexionar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio