Tots els detalls de la reobertura de centres educatius en fase 2

L'assistència serà voluntària i es prioritzarà l'atenció als alumnes que acaben etapa

Imatge d'arxiu / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Societat

Publicat el 20/mai/20 per M González / S Morales / Acn

Els centres educatius obriran al juny en aquells territoris que ja estiguin a la fase 2 de desconfinament. A Barcelona i a les àrees metropolitanes sud i nord, on s'inclou Sant Cugat, encara no s'ha entrat a la fase 1, tot i que es preveu que es faci aquest dilluns, el que fa pensar que la segona fase no arribarà fins al 8 de juny, com a molt aviat. Només a partir d'aquest segon canvi de fase els centres obriran progressivament amb assistència voluntària i sense classes, per donar suport preferentment als alumnes que acaben una etapa. En tot cas, l'activitat lectiva continuarà telemàticament fins al final de curs, el 19 de juny.


  • Aforament
  • Als centres educatius hi haurà un màxim de 15 alumnes per grup en el cas de secundària i de 13 alumnes en el de primària i segon cicle d'infantil.

  • Atenció presencial
  • Quant a l'atenció presencial als alumnes, es prioritzarà la dels alumnes que acaben etapa. Això inclou els estudiants de sisè de primària, quart d'ESO, segon de batxillerat i segon curs dels cicles d'FP. Ara bé, s'oferiran tutories personalitzades per als infants i joves de tots els cursos que ho requereixin. També s'oferirà servei d'acollida per als infants de tres a sis anys les famílies dels quals hagin de treballar presencialment i no es puguin fer càrrec de la canalla, de nou del matí a una del migdia.

    A les escoles bressol s'autoritzarà la reobertura d'aquelles que puguin garantir un màxim de cinc infants per espai, que 'en cap cas' poden tenir entre 0 i 1 anys, perquè són el grup de més vulnerabilitat per la immaduresa del seu sistema immunitari.

    En el cas d'alumnes que es preparen per a la selectivitat, els centres oferiran servei fins a la realització dels exàmens, previstos del 7 al 10 de juliol, i també es pot preveure fer activitats grupals si es considera oportú.

    Pel que fa les escoles d'educació especial, ha avançat que probablement s'hagi de fer una proposta 'gairebé centre per centre' o fins i tot 'alumne per alumne', tenint en compte les especificitats d'aquests.

  • Mesures de seguretat
  • Tot plegat es farà garantint mesures de seguretat com l'accés a gel hidroalcohòlic als accessos i punts estratègics de les escoles. També s'haurà d'assegurar que les distàncies interpersonals siguin de dos metres i, si no es pot complir, tant alumnes com mestres hauran de portar mascareta. Les entrades i sortides s'hauran de fer en grups i en intervals d'entre 15 i 20 minuts. Educació insta a evitar espais compartits, canvis d'aula i desplaçaments a l'interior del centre.

  • Restriccions
  • No podran assistir als centres educatius aquells que presentin símptomes de la Covid-19, que tinguin contacte amb alguna persona contagiada o que formin part d'un col·lectiu de risc. Tampoc no podran anar a les escoles aquells que no tinguin les vacunes al dia. Pel que fa als docents, a banda dels que siguin d'un col·lectiu de risc, no podran assistir als centres els que tinguin més de 60 anys d'edat.

  • Servei de menjador
  • Al juny no hi haurà servei de menjador, mentre que de cara al setembre sí l'ha garantit però en condicions especials. Des d'Educació expliquen que s'hauran de fer 'diferents torns' i amb circuits d'entrada i sortida diferents. També ha obert la porta a fer torns de l'hora d'esbarjo en aquells centres que no es puguin complir les distàncies de seguretat.


    Escoles bressol
  • Podran obrir si compleixen les mesures sanitàries i d'higiene.
  • No podran acollir infants de 0 a 1 anys.
  • Hi haurà un màxim de cinc infants per espai.
  • Es prioritzarà l'atenció als infants de famílies que no poden conciliar amb la feina.

  • Segon cicle d'infantil
  • Grups de fins a 13 alumnes.
  • Es prioritzarà l'atenció a infants de tres a sis anys les famílies dels quals no puguin conciliar amb la feina. Aquesta acollida es farà de nou del matí a una del migdia.

  • Primària
  • Grups de fins a 13 alumnes.
  • Es prioritzarà l'atenció als alumnes de sisè de primària, ja que acaben etapa.

  • Secundària, batxillerat i FP.
  • Es prioritzarà l'atenció presencial als alumnes que acaben etapa: 4t d'ESO, segon de batxillerat i segon curs d'FP.
  • En el cas d'alumnes que es preparen per a la selectivitat, els centres oferiran servei fins a la realització dels exàmens, previstos del 7 al 10 de juliol, i també es pot preveure fer activitats grupals si es considera oportú.


  • Planificació
    A l'hora de reobrir, cada centre haurà d'elaborar un pla específic d'obertura la primera setmana de juny per decidir com s'organitza i per 'garantir, d'una manera extremadament estricta, les condicions de salut de l'alumnat i del personal docent i no docent' dictades per les autoritats sanitàries. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha explicat els detalls d'aquest pla en una roda de premsa en què també ha alertat que el proper curs, a partir de setembre, serà 'inèdit' i hi haurà una 'emergència educativa' per adaptar els espais de cada centre i les plantilles de professorat als requeriments de Salut. Bargalló ha explicat que abans, al juny, la reobertura dels centres servirà per fer atencions puntuals i concretes segons cada etapa educativa.

    Bargalló ha descartat noves contractacions de docents per a la reobertura de centres al juny i ho centra al setembre. Ha afirmat que l'activitat que s'ha de fer a partir de l'entrada en fase 2 dels centres es pot assumir amb el personal actual i ha garantit que el fet d'haver de mantenir la docència telemàtica no suposarà una 'doble càrrega'. De cara al setembre sí es podria contractar personal però no ha concretat xifres perquè cal saber el nombre d'alumnes a cada centre i els espais de què disposen, per conèixer el número de grups finals.

    El conseller ha assegurat que la prioritat és que tots els alumnes puguin fer classes presencials a partir del setembre i per això caldrà fer 'cessió' d'espais de l'entorn dels centres que no són educatius i que poden ser privats. No és recomanable, segons el conseller, que docents que puguin ser col·lectius de risc facin activitat presencial. Sobre les mesures d'autoprotecció, ha indicat que no cal que el professorat porti mascareta 'excepte quan interactua amb l'alumne' i les indicacions es faran sempre seguint les autoritats sanitàries.

    En definitiva, Bargalló ha reconegut que l'obertura al juny serà 'un primer tast' del que passarà amb l'inici del nou curs al setembre.