Les comunitats religioses de Sant Cugat afronten el desconfinament amb prudència

Els centres de culte adaptaran gradualment les seves activitats amb la desescalada

Una imatge del Via Crucis de Setmana Santa, amb l'Església del Monestir buida / Foto: Parròquia de Sant Pere d'Octavià

Societat

Publicat el 22/mai/20 per Albert Prat

Les comunitats religioses s'han hagut de multiplicar durant els mesos de confinament. Les trobades estaven prohibides i la tecnologia ha servit per suplir, d'alguna manera o altra, el contacte humà per a fidels i representants de les confessions. Videoconferències, adaptació creativa de litúrgies i suport als més necessitats han donat sentit a les comunitats durant aquests dos mesos. Ara, planegen el desconfinament gradual i prudent i se centren a preparar la tornada a la tornada a la normalitat.

Escolta-ho

El magazin 'Sant Cugat a fons' n'ha parlat aquesta setmana amb el rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, Emili Marlés; el pastor de l'Església Protestant de Valldoreix, David Oliver; i Zoubir Mejdoubi, vicepresident del Centre Islàmic del Vallès. Els tres coincideixen que ha fet falta un gran esforç per adaptar-se a la situació, però també han remarcat que aquesta situació extrema ha fet que moltes persones es retrobessin amb la fe i ha enfortit llaços existents a les comunitats. Els problemes de salut i econòmics han obligat a fer mans i mànigues per assistir les comunitats en molts aspectes i la solidaritat dels fidels ha estat clau per poder-les tirar endavant.

Marlés ha assenyalat que Càritas rep 'més peticions que mai' i que ha calgut implicació de la comunitat per poder-ho tirar endavant. Una tasca on també s'hi ha implicat el Centre Islàmic del Vallès, que ha col·laborat en la recollida de menjar per a l'entitat parroquial. Les comunitats religioses, coincideixen els tres representants, viuen de molt a prop l'emergència econòmica i social dels fidels i lamenten la situació desesperada de moltes persones que s'ha quedat sense feina i ara lluiten per subsistir sense recursos. Mejdoubi ha parlat de fet de situacions 'crítiques', ja que persones amb pocs recursos i amb feines precàries han perdut els seus ingressos i ho veuen molt magre per subsistir.

Les misses s'han transmès en directe / Foto: Parròquia de Sant Pere d'Octavià

Les misses s'han transmès en directe / Foto: Parròquia de Sant Pere d'Octavià


'Hem pogut seguir fent l'assemblea diàriament gràcies a la tecnologia i això ha fet que les persones que han passat el confinament de manera solitària tingués un temps d'esperança', ha explicat Oliver. Una tecnologia que ha permès mantenir més o menys l'activitat a la comunitat, tot i que algunes de les celebracions, com la recerca d'ous de Pasqua durant la Setmana Santa, s'han hagut de modificar a partir de la creativitat de les mateixes famílies.

En aquest sentit, també, la parròquia de Sant Pere d'Octavià ha posat en marxa tots els seus recursos tecnològics per poder mantenir les activitats amb el màxim de normalitat. Misses per Youtube, drons per transmetre la Vetlla Pascual i benediccions des del campanar del Monestir han servit per seguir a prop dels fidels en uns dies tan importants com la Setmana Santa. Tot plegat era 'un repte' que Marlés considera que s'ha assolit satisfactòriament i que pot servir també quan la normalitat torni als oficis religiosos. També han estat uns dies importants per als musulmans, en ple mes del Ramadà, que han celebrat com han pogut, a casa.

El ramadà no s'ha assemblat gens a l'habitual / Foto: Cugat Mèdia
El ramadà no s'ha assemblat gens a l'habitual / Foto: Cugat Mèdia


El desconfinament
La prudència mana pel que fa a les properes setmanes. Només la parròquia de Sant Pere d'Octavià ha recuperat la normalitat, restringida per unes estrictes normes de seguretat que caldrà respectar encara durant moltes setmanes. Mantenen, però, les misses virtuals perquè els fidels puguin seguir en contacte amb la parròquia i han organitzat un sistema de reserva de plaça per les pregàries del cap de setmana, on s'acumula més gent.

L'Església Protestant de Valldoreix s'ho mira encara amb tranquil·litat i de moment no reprendrà l'activitat presencial fins que avanci el desconfinament, com tampoc ho farà la comunitat islàmica. Mejdoubi ha explicat al 'Sant Cugat a fons' que en la pregària musulmana és molt important el contacte personal i que encara s'està treballant en trobar una fórmula per recuperar els oficis religiosos respectant les normes de seguretat.






DECLARACIONS

Emili Marlés

Ha anat molt bé. Les de cada dia no em preocupen tant però les del cap de setmana sí perquè en tenim moltes i molt seguides. I en algunes sobrepassem de molt l'aforament d'un terç.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

David Oliver

Per nosaltres ha sigut un temps especial perquè hem vist com una Església que se centrava en el diumenge s'ha estès durant tota la setmana.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Zoubir Mejdoubi

Tot el que és culte de moment es paralitza fins que hi hagi directrius de la Comissió de la Comunitat Musulmana. Mentre no hi hagi comunicat nosaltres ho paralitzem tot.

Your browser doesn’t support HTML5 audio