La Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa va darrere de la pista d'un fàrmac contra el coronavirus

Un estudi, on participa un metge del CAP Sant Cugat, analitza el comportament d'un medicament creat fa 40 anys que ha demostrat ser efectiu 'in vitro'

L'equip de l'estudi / Foto: Mútua Terrassa

Societat

Publicat el 20/mai/20 per Albert Prat

Un fàrmac antiparasitari amb més de 40 anys d'història podria ser efectiu contra el coronavirus Sars-Cov-2. La ivermectina ha demostrat, en condicions de laboratori, capacitat d'actuar contra el virus i un grup d'investigadors de la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa, entre els quals el pediatre del CAP Sant Cugat Tomás Pérez-Porcuna, volen engegar un estudi en malalts lleus de Covid-19 per comprovar-ne els efectes. Es tracta d'un medicament molt conegut i amb quatre dècades d'aplicació a l'esquena, un fet que fa que, a més de segur, sigui barat.

Escolta-ho

El potencial d'aquest medicament és el que ha impulsat aquest estudi, que es farà amb malalts lleus de Covid-19 que hi vulguin participar, i que pretén precisament sumar esforços en aquesta línia d'investigació, que ja s'està treballant en altres punts del planeta. Si es mostra efectiu, el tractament hauria de saltar menys tanques reguladores que un nou fàrmac, tot i que hauria de ser aprovat igualment per les autoritats sanitàries de cada país fins a arribar a una aplicació generalitzada. La segona part de l'estudi, que es farà en paral·lel, serà administrar la ivermectina a persones sanes que estan en contacte amb casos de Covid-19 per avaluar si també ajuda a evitar-ne el contagi o el desenvolupament de la malaltia durant la incubació.

'Això ens ajuda a poder trencar les cadenes de transmissió i recuperar la normalitat', ha explicat Pérez-Porcuna. La ivermectina s'utilitza normalment com un antiparasitari intestinal i que ja havia demostrat 'activitat' contra altres virus. 'És un fàrmac molt ben conegut i que s'utilitza de forma sistemàtica en molts països', ha detallat l'investigador, que també ha destacat que es pren una o dues vegades a la setmana.

L'estudi seria el primer arreu del món en el qual s'utilitza la ivermectina com a fàrmac preventiu i, en les prediccions més optimistes, podria estar enllestit en un mes i mig o dos en la primera fase i de tres en la dels contactes. Això sí, en investigació els terminis no són mai exactes i dependran del desenvolupament de l'estudi i de la quantitat de participants que es pugui reunir. No se'n necessita una gran mostra, ha explicat Pérez-Porcuna, ja que aquest estudi vol mesurar grans efectes, no marges petits de millora, i per aquest tipus d'investigacions no és necessària una gran mostra de població.

Campanya de micromecenatge per donar suport al projecte
La Fundació Docència i Recerca de Mútua Terrassa ha iniciat un projecte de micromecenatge per recollir fons per finançar l'estudi, que requereix 50.000 euros per poder tirar endavant. A través de la plataforma migranodearena.org es poden fer les donacions, per les quals resten encara més de 40 dies.


DECLARACIONS

Tomas Pérez-Porcuna

És un fàrmac que ja havia demostrat activitat en altres virus i que se sol utilitzar com a antiparasitari intestinal. És un fàrmac molt ben conegut, que fa més de 40 anys que es fa servir amb humans.

Your browser doesn’t support HTML5 audio