El confinament provoca una reducció de delictes a Sant Cugat 'fins a uns índexs anormals'

Els Mossos d'Esquadra han registrat un descens de prop del 90% dels fets delictius a Sant Cugat

Societat

Publicat el 28/abr/20 per Martí González

Sant Cugat ha experimentat una caiguda 'molt rellevant' dels fets delictius, tant contra les persones com contra el patrimoni. En paraules del cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la ciutat, Manel Rodríguez, el confinament decretat per l'estat d'alarma ha provocat aquesta excepcional reducció de totes les tipologies delictives, 'fins a uns índexs anormals'. Segons les primeres dades del cos, en aquest mes i escaig de confinament la xifra de delictes ha baixat entre un 87 i un 90% respecte al mateix període de l'any passat.

Segons ha explicat en una entrevista a Cugat Mèdia el sotsinspector, aquesta disminució es dona per la situació excepcional de poca activitat als carrers i de més controls policials, en aquest cas principalment per fer complir la normativa de l'estat d'alarma. El delinqüent 'ja no s'exposa tant' a sortir ni s'arrisca a delinquir i això, sumat a què la potencial víctima també es queda a casa, provoca aquestes dades tan baixes.

En concret, pel que fa als delictes contra el patrimoni hi ha hagut una reducció del 90% en els robatoris a domicilis. Des que va començar l'estat d'alarma se n'han registrat tres a Sant Cugat i només un d'aquests va ser consumat, tot i que els Mossos van detenir els presumptes autors, que van ingressar a presó. La tipologia delictiva que ha tingut una caiguda menys pronunciada són les estafes, tot i que només se n'han registrat 18 que, comparades amb les 109 que es van comptabilitzar en el mateix període del 2019, són un 83% menys. Els furts, un dels delictes que comporta més denúncies al llarg de l'any, s'han reduït fins a un 94%.

I en referència als delictes contra les persones, la reducció general de les denúncies se situa al voltant del 80%. S'han registrat cinc casos de violència masclista, en comparació amb els 11 comptabilitzats l'any passat, i tres de violència domèstica entre familiars, dos menys que en aquest mes del 2019.

El cap de la comissaria santcugatenca reconeix, de fet, que l'estat d'alarma ha generat 'un canvi com mai havíem experimentat' en la filosofia i en la manera de treballar del cos policial. La planificació i l'activitat ordinària s'han vist modificades 'totalment' i s'ha passat a 'donar una prioritat absoluta' a fer complir la normativa. En aquest sentit, el sotsinspector apel·la a la solidaritat col·lectiva i a la conscienciació i a la responsabilitat de la ciutadania, més enllà de les sancions. La valoració general del compliment del confinament a Sant Cugat, segons Rodríguez, és 'molt satisfactòria'. Tot i que sí que hi ha persones que se'l salten, que des del cos defineixen com a 'insolidàries', asseguren que és 'una part petita de la població'. Des del cos policial també reconeixen que 'portem molts dies' amb aquesta situació i que cal ser 'comprensius'.

A més, la situació excepcional, assenyala el sotsinspector, ha donat 'més temps i marge' al cos a servir directament la ciutadania, especialment les persones més vulnerables i aquelles que requereixin alguna necessitat.

Els Mossos d'Esquadra de la ciutat també han volgut mostrar el seu suport, admiració i agraïment als professionals sanitaris que aquests dies treballen en primera línia.


DECLARACIONS

Manel Rodríguez

El delinqüent ja no s'exposa a sortir al carrer i, a més, el confinament del titular d'un habitatge també ha provocat aquesta reducció fins a uns índexs anormals. El 2019, que ja va ser bo, vam tenir en aquest període 31 robatoris a domicili, i aquest any n'hem tingut tres.

Your browser doesn’t support HTML5 audio