Aquest cap de setmana comença l'horari d'estiu

El canvi d'hora de març de 2020 té lloc la matinada de dissabte a diumenge


  • Comparteix:

El canvi d'hora de març del 2020, aquest cap de setmana / Foto: CC0

El canvi d'hora de març del 2020, aquest cap de setmana / Foto: CC0

L'horari d'estiu comença aquest cap de setmana a l'Estat espanyol. El canvi d'hora de març del 2020 tindrà lloc la matinada d'aquest diumenge quan s'hauran d'avançar els rellotges una hora. Per tant, quan les agulles marquin les dues de la matinada, s'hauran d'avançar fins a les 3. Al país, el canvi a l'horari d'estiu sempre es produeix la matinada de l'últim diumenge de març que, enguany, cau en 29.

La modificació horària de primavera es fa de manera harmonitzada a 80 països del món i, amb el canvi, s'inicia el període dels mesos d'horari d'estiu del 2020.

La Generalitat de Catalunya informa que, davant la situació de confinament de la ciutadania per frenar la propagació de la COVID-19, l'Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària fa unes recomanacions. El motiu és que l'adaptació al nou horari d'aquest cap de setmana 'pot ser més llarga de l'habitual' per la 'disminució de les rutines socials, de l'exposició a la llum solar i de l'activitat física'.

Per això, es recomana:
  • Procurar rebre el màxim de llum natural al matí i, a ser possible, sortir al balcó a prendre el sol una estona.
  • Procurar fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, especialment al matí, i cada dia a la mateixa hora.
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau.
  • Procurar mantenir horaris regulars per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d'anar a dormir, especialment aquests dies, per no endarrerir encara més l'hora per poder agafar el son.
  • Evitar les migdiades i estimulants des de l'hora de l'àpat del migdia.

  • El canvi horari és una mesura que es realitza dos cops a l’any (març i octubre) i té el seu origen en la crisi del petroli de l’any 1973.

    El 2021, data prevista per l'últim canvi d'hora
    La Comissió Europea va acordar que el 2021, per tant l'any vinent, se suprimiria el canvi d'hora a tota la Unió Europea, entre altres raons, pels efectes negatius que aquest canvi suposa per a la seva salut, l'increment d'accidents de trànsit i el poc estalvi energètic que genera avui dia.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.