En quines situacions puc anar als CAP de Sant Cugat?
Preguntes i respostes sobre els serveis que es mantenen i que es restringeixen als centres sanitaris
Preguntes i respostes sobre quan cal anar al CAP / Foto: Ajuntament
SocietatPublicat el 26/mar/20 per Clara Bardají
Amb la crisi del coronavirus poden sorgir dubtes sobres quins serveis es mantenen als Centres d'Atenció Primària (CAP) de Sant Cugat. S'hi pot anar per a qualsevol situació? Quins serveis es continuen oferint i quins s'han restringit? Cugat Mèdia recull les preguntes i respostes que ha recopilat el departament de Salut per aclarir aquests dubtes i més.
1. Si tinc tos i febre és motiu suficient per anar a un CAP?
No, si els símptomes són lleus, cal quedar-se a casa i aïllar-se segons les recomanacions. Pots fer seguiment dels símptomes a través de l'aplicació mòbil STOP COVID-19 CAT.
A Sant Cugat, en cas que un adult pateixi patologies respiratòries sospitoses de COVID-19 ha d'assistir al CAP de la Mina, on han quedat centralitzades aquest tipus de consultes.
2. Com sé si m'han anul·lat una visita que tenia programada?
Les visites que no són urgents han de deixar-se per més endavant. Normalment, el centre avisa de l'anul·lació de la visita. També pots anul·lar-la tu mateix trucant al centre, a través del programa de cita prèvia o de l'aplicació La Meva Salut.
3. Les revisions o les vacunes dels infants es mantenen? Quin CAP de Sant Cugat fa visites pediàtriques?
Es continuen fent les visites relacionades amb vacunacions per a infants de fins a 15 mesos. La resta de vacunes han de ser ajornades. Totes les activitats preventives a l'edat pediàtrica es tornaran a programar quan es normalitzin els serveis.
A Sant Cugat, des d'aquest dimarts, totes les consultes pediàtriques han quedat centralitzades al CAP Valldoreix.
4. Les visites de seguiment de persones amb un tractament amb anticoagulants orals (Sintrom®) es mantenen?
Sí, els centres de salut continuen fent aquests controls, però cal contactar amb el centre per confirmar el circuit establert en cada cas. És possible que algun centre tingui la possibilitat de fer-ho a domicili.
5. Les visites als centres sanitaris per fer-se una cura es mantenen?
Sí, les visites de persones a les quals s'han de realitzar cures es mantenen. Aquestes persones han d'acudir al seu centre de salut seguint les indicacions del personal que els fa el seguiment.
6. Es mantenen les visites dels infants als especialistes?
Depèn de cada cas, però si pot ajornar és millor fer-ho. Cal contactar amb el centre en cas de dubte.
7. Les sessions de radioteràpia i quimioteràpia es mantenen?
Sí. Les persones amb càncer han de continuar anant a les sessions, segons les indicacions del personal facultatiu i sempre extremant les mesures d'higiene.
8. Si necessito atenció sanitària per una factura o ferida, m'atendran?
Sí, l'atenció urgent i emergent es continua prestant al centre corresponent. Una fractura pot ser atesa en un CUAP (Centre d'Urgències d'Atenció Primària) o en un centre hospitalari. Atès que els centres sanitaris estan sota una pressió excepcional, cal minimitzar les situacions de risc.
9. Si necessito la baixa per malaltia comuna com puc gestionar-ho sense anar al CAP?
Pot fer aquesta consulta per telèfon al CAP o a través de l'eConsulta. D'aquesta manera et poden fer arribar el comunicat de confirmació de baixa i/o alta. No s'ha d'anar al centre sanitari per aquest motiu no urgent.
10. Fa dies que truco al meu CAP i no m'agafen el telèfon. Com hi contacto?
Els CAP estan rebent moltíssimes trucades més del que és habitual. Si el motiu de la consulta no és urgent, no s'ha d'anar presencialment al centre i es pot utilitzar l'eConsulta per contactar amb el professional de referència a través de La Meva Salut.
11. Si he d'avisar una ambulància, a quin telèfon he de trucar?
Per casos d'emergència, cal trucar al 112, que és el telèfon per atendre casos urgents.
12. Hi ha cap altre número, a part del 061? Des de fa dies hi truco i no responen.
Per a situacions de salut greus i urgent, cal trucar al 112. Per a informació general del sistema sanitari, s'ha de trucar al 012.
13. Què he de fer si convisc amb una persona infectada pel coronavirus i he de treballar?
Has de fer aïllament domiciliari durant 14 dies i controlar si apareix febre o simptomatologia respiratòria. Contacta a través de La Meva Salut amb el teu centre sanitari i et faran la baixa a distància.
14. Treballo en un hospital i la meva dona està embarassada. Quines mesures he de prendre?
A la feina segueix les indicacions i protocols per protegir-te, extrema les mesures d'higiene i si tens símptomes posa-ho de seguida en coneixement dels professionals de la salut.
15. És cert que un CAP cobra per visites d'urgència?
No, cap centre de la xarxa pública cobra per cap mena de visita inclosa a la Cartera de serveis.
Altres dubtes
16. El fosfat de cloroquina és efectiu contra el coronavirus?
A hores d'ara no hi ha cap tractament que s'hagi demostrat efectiu per al tractament de la COVID-19. En tot cas, qualsevol medicament ha d'estar prescrit pel personal facultatiu.
17. L'ibuprofèn pot empitjorar l'afectació del coronavirus?
No hi ha cap prova ni motiu per establir una contraindicació de l'ibuprofèn pels símptomes menors, sempre que s'utilitzi tal com s'especifica en les instruccions, amb les dosis recomanades. El paracetamol pot ser una alternativa terapèutica.
18. Sóc estudiant de medicina/infermeria a punt d'acabar els estudis, puc ajudar?
Sí, les universitats i els col·legis professionals han posat en marxa diferents iniciatives per vehicular els oferiments de col·laboracions.