Àlex Morales: 'Si la gent, des del començament, haguéssim cregut les autoritats, tothom hauria reaccionat més de pressa'
El santcugatenc Àlex Morales ha tornat a la Xina, on treballa i resideix, mentre que la seva família s'ha hagut de quedar a Sant Cugat
El santcugatenc Àlex Morales ha tornat a la ciutat xinesa / Foto: Cedida
SocietatPublicat el 25/mar/20 per Clara Bardají
Mentre l'Estat espanyol està a l'espera de saber fins on arriba la corba, la Xina comença a respirar tranquil·la. La baixada de casos d'infectats i morts per coronavirus es comença a fer evident dia rere dia, els comerços comencen a obrir de nou i, el gegant asiàtic, s'apropa a la normalització després d'uns tres mesos de crisi provocada per la pandèmia. Quan tot començava a la Xina, el 'Sant Cugat a fons' va contactar amb una família santcugatenca que havia tornat de Shenzhen, a la regió de Guandong, on resideixen. Ara, amb la situació més calmada, el magazín torna a parlar amb el pare de la família, que ha tornat a la ciutat xinesa.
Escolta-ho
El 7 de març, l'Àlex Morales torna a Shenzen, on treballa per l'aeronàutica Airbus. La família Morales Alegret feia sis mesos que vivia a la ciutat de la regió de Guandong quan, a finals de gener i davant l'augment de la crisi pel coronavirus i les mesures que el govern xinès començava a adoptar per frenar-la, van decidir tornar a Sant Cugat i esperar que la situació es calmés. Ara, malgrat que la Xina comença a remuntar i s'apropa a la normalitat, encara hi ha controls molt exhaustius i, per això, Morales ha explicat que van decidir que només tornaria ell a Shenzen.
El santcugatenc ha explicat al magazín que, a poc a poc, es veu com la ciutat i el país comença a tornar a la normalitat. Així i tot, detalla que els ciutadans encara circulen per la via pública amb mascaretes i que els controls i les mesures continuen sent exhaustives. Encara es controla la temperatura de les persones quan entren i surten d'espais públics i comuns, així com qui ets i on has estat en cada moment. Tot plegat, per intentar evitar un nou augment de casos per coronavirus.
Xina i Europa: dues maneres ben diferents de reaccionar
A la Xina 'tothom va en la mateixa direcció', explica Morales, i el que diuen les autoritats no es qüestiona. A Europa, en canvi, la pandèmia ha hagut de colpejar fort perquè la gent s'ho cregui. El santcugatenc creu que això pot ser per experiències passades en què s'assegurava que malalties com la grip aviària també farien molt mal i, finalment, no era així. En aquest sentit, Morales considera que, a vegades, s'ha preparat una història de 'Pere i el llop' i que aquest fet 'ha estat crític'. Si la gent s'hagués 'cregut les autoritats' des del començament, tothom 'hauria reaccionat més de pressa', però això no ha estat així pels 'antecedents'.
Tot i que la família va tornar a Sant Cugat quan la situació començava a empitjorar a la Xina, Morales ha pogut seguir les mesures que es prenien al país asiàtic a través dels seus coneguts. Detalla que, ara que ja es comença a normalitzar tot, les autoritats xineses encara segueixen un control exhaustiu dels moviments dels ciutadans mentre que, a l'Estat espanyol, on la crisi encara no ha arribat al seu punt àlgid, les mesures encara no són prou contundents i molts ciutadans encara intentaven 'marxar a les seves segones residències'.
DECLARACIONS
Àlex Morales
Ens han preparat aquesta història de 'Pedro i el lobo' i això també ha estat crític. Si la gent, des del començament, ens haguéssim cregut les autoritats que això és serio, tothom hauria reaccionat més de pressa i no ha estat el cas. Però també hi ha antecedents de per què no s'ha reaccionat d'aquesta manera.
Your browser doesn’t support HTML5 audio