Okupen un edifici tapiat al centre de Sant Cugat
El grup de joves que es troba dins l'edifici ha desplegat una pancarta a la qual s'hi pot llegir 'Okupem per viure'
Publicat el 25/gen/20 per Redacció
Un edifici tapiat al número 3 del carrer de les Escaletes, al centre de Sant Cugat, ha estat okupat per un grup de joves. Aquest dissabte a la tarda més d'una trentena de manifestants s'ha concentrat davant el pis buit on, des de dins, s'ha desplegat una pancarta a la qual es llegia 'Okupem per viure. Entre totes donem vida al barri'. A més, el col·lectiu ha llegit un manifest amb el qual es queixa del 'preu abusiu' dels lloguers a la ciutat i uns 'sous precaris' del jovent.
L'acció ha començat a quarts de vuit del vespre d'aquest dissabte quan més d'una trentena de persones s'ha concentrat davant el pis buit del carrer de les Escaletes, a tocar de la plaça de Pep Ventura. Cap a les vuit, el grup de joves que es troba dins l'edifici ha desplegat una pancarta on es llegia 'Okupem per viure. Entre totes donem vida al barri'. L'edifici és propietat del banc Saleb.
El col·lectiu de joves ha llegit un manifest per explicar els motius de l'okupació, un projecte iniciat a conseqüència del 'mateix capitalisme i la seva violència econòmica'. En primer lloc, els activistes es queixen dels 'preus desorbitats' dels lloguers al municipi que resulten 'inassequibles per la majoria de la població'. El text defineix Sant Cugat com 'una ciutat dormitori i d'aparador' que 'expulsa els petits comerços per posar grans cadenes', un model que 'elititza la ciutat' i l'apropa a 'les classes més riques' i que proposa als joves 'marxar' de la ciutat que els ha vist créixer 'sense cap remordiment'.
El document es mostra en contra d'un model de ciutat de Sant Cugat que 'prioritza el benefici econòmic davant el benestar de la seva població'.
Un segon factor que destaca el manifest són les condicions laborals del jovent, els quals, defineixen, 'giren entorn uns drets cada dia més retallats i en situació de precarietat'. La lectura del text conclou que aquests fets deixen als joves 'sense opcions' d'emancipar-se a Sant Cugat. 'A la nostra ciutat on hem crescut, on volem seguir vivint i on tenim un teixit associatiu i afectiu imprescindible per viure', asseguren. Amb els motius exposats, el col·lectiu explica que decideixen fer 'una proposta alternativa als mètodes tradicionals de l'habitatge' i, per això, han decidit 'alliberar un bloc de pisos juvenil' al centre de Sant Cugat.
Joves de #SantCugat okupen un pis ubicat al número 3 del carrer de les Escaletes. Els manifestants es queixen del ‘preu abussiu’ dels lloguers a la ciutat i critiquen el capitalisme. pic.twitter.com/Rj62NiUTXA
— Cugat Mèdia (@cugatmedia) January 25, 2020
DECLARACIONS
Manifest
Tot això ens deixa a les joves sense opcions per emancipar-nos a la nostra ciutat on hem crescut, on volem seguir vivint i on tenim un teixit associatiu i afectiu imprescindible per viure i al qual no tenim per què renunciar. Decidim fer una proposta alternativa als mètodes tradicionals de l'habitatge. Hem decidit alliberar un bloc de pisos juvenil al centre de la nostra ciutat, propietat de Sareb, el banc dolent.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Manifest (2)
El preu de l'habitatge a Sant Cugat és el segon més alt de tota Espanya, amb preus desorbitats que ronden els 1150 euros de mitjana de lloguer, números inassequibles per la majoria de la població. Vivim en una ciutat dormitori, una ciutat aparador que expulsa els petits comerços per posar a grans cadenes, que elititza la ciutat apropant-la a les classes més riques i que ens proposa, sense cap remordiment, marxar de la ciutat que ens ha vist créixer.
Your browser doesn’t support HTML5 audio