La Generalitat de Catalunya ha declarat aquest dissabte un episodi d'alta contaminació per partícules PM10 que afecta Sant Cugat i a tot el territori. L'episodi s'ha declarat després de detectar uns alts nivells d'aquestes partícules registrats per diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i el departament de Territori i Sostenibilitat preveu que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi en els pròxims dies. L'episodi no implica restriccions de trànsit però, des de Territori, es recomana prendre mesures per reduir les emissions.
L'activació dels protocols contra la contaminació atmosfèrica es va iniciar amb l'avís preventiu de dijous passati ara s'han elevat a conseqüència de l'increment de la concentració de partícules en suspensió PM10 a l'aire. Inicialment, l'avís preventiu afectava Sant Cugat i els 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. Divendres, però, l'alerta es va estendre a la resta de Catalunya.
Aquest tipus de contaminació atmosfèrica no comporta restriccions en la mobilitat, però es recomana a la ciutadania:
Moderar l'activitat a l'aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars. Utilitzar el transport públic en la mesura del possible, entenent les dificultats que poden tenir moltes persones en la seva mobilitat obligada, derivades de les afectacions pel temporal. Realitzar els trajectes a peu, amb bicicleta o amb transport públic. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc. Utilitzar el cotxe compartit. En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes. Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc. Regular la climatització de les llars. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades. Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
D'altra banda, Territori demana la col·laboració dels municipis i els insta a:
Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació. Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d'informació variable. Incrementar el reg de carrers. Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d'episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible. Prohibir l'ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols. Restringir les operacions d'asfaltar o enquitranar els carrers. Regular la climatització en comerços i serveis municipals. Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal. Territori s'ha encarregat de comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugiin endarrerir.