Què cal saber del nou coronavirus?
Cugat Mèdia parla amb experts de l'IRTA per resoldre dubtes
L'ús de mascaretes, clau per a la prevenció del coronavirus / Foto: CC0
SocietatPublicat el 24/gen/20 per Anna González
El nou coronavirus manté en alerta l'Organització Mundial de la Salut (OMS), des que el desembre passat es detectés el primer cas a la ciutat xinesa de Wuhan, que està en quarantena. La font d'infecció està sota investigació, però de moment no existeix cap restricció als viatges ni al comerç amb la Xina. El protocol d'actuació davant de possibles casos s'aprovarà aquest dilluns, però l'Agència de Salut Pública ja ha informat tota la xarxa sanitària. De la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha enviat un missatge de tranquil·litat i ha afirmat que tot i que l'OMS no ha declarat per ara emergència internacional, a Catalunya estan 'del tot preparats' per si arribés un cas procedent del territori afectat. Des d''El Pou', la secció de ciència i tecnologia de la Xarxa produïda per Cugat Mèdia, donem resposta a algunes de les preguntes més freqüents sobre aquest nou virus de la mà dels experts de l'IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert i Jordi Rodón.
Escolta-ho
Què és el nou coronavirus?
És un virus (2019-nCoV) que es pot transmetre d'animals a humans, però també entre humans. Provoca patologies respiratòries en els humans.
Quin és el seu origen?
Encara es desconeix quin és l'origen de la infecció, però se sospita que està en un mercat de Wuhan. S'especula que podria provenir d'animals infectats.
Com afecta?
Els símptomes més comuns d'aquest coronavirus inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d'aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal, i inclús la mort.
Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d'immunitat.
Quines són les fonts de contagi?
Les dades disponibles fins aquest moment indiquen que podria haver-hi transmissió persona a persona però aquesta via de transmissió seria poc eficient, ja que perquè es produeixi la infecció es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d'un animal infectat o d'una persona malalt amb les mucoses d'una altra persona (nas, boca, ulls).
Quin risc hi ha des de Catalunya?
Tot i que s'han detectat alguns casos fora de la Xina, el risc a àmbit internacional de moment és entre baix i moderat.
Tractament
Actualment no existeix un tractament específic pel nou coronavirus, però des de la conselleria de Salut recorden aplicar les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries en general, com una higiene de mans freqüent o evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria.
També es recomana mantenir una distància d'un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda, tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o de roba en tossir o esternudar i rentar-se les mans.